Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag skulle helst rösta på V – men det blir SD igen

Ett nytt politiskt klimat, där V får en alltmer betydande roll och kan fullända kulturella och humana värden, vore av godo inför den samhällsförändring som Sverige står inför, skriver Jonas Thornell.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Jonas Thornell är kulturarbetare och före detta S-väljare.
Foto: JENS CHRISTIAN

Varför väljer vi gamla besvikna S-väljare Sverigedemokraterna i stället för Vänsterpartiet? skriver kulturarbetaren Jonas Thornell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vänsterpartiet vill locka var femte väljare och förmodligen har de goda chanser att lyckas fullända denna ambition inför valet 2022.

Fler och fler LO-medlemmar har uppenbarligen – av många förståeliga skäl – lämnat S på grund av ren indignation över samhällsutvecklingen och därmed tagit sin tillflykt till SD.

Jag växte själv upp i typisk socialdemokratisk miljö, genomsyrad av gubbar som knegade samt hemmafruar som handlade på Konsum, tog hand om barnen och rökte Blend eller Bond. Eran som rådde på 70-talet, med Olof Palme som fixstjärna, kändes mycket annorlunda jämfört med dagens samhällsklimat.

Föraktfullhet mot företagande

Det stora problemet med Vänsterpartiet och många andra falanger inom vänsterrörelsen är att flera tongivande medlemmar än i dag bär på avoga inställningar till privat företagande. Ibland förekommer till och med föraktfulla attityder och värderingar gentemot aktörer inom både industri- och finansmarknaderna. Med all rätt ibland, men långt ifrån alltid. 

Av tradition vill man hellre inom vänstern se statligt och kommunalt ägande som något mer eftersträvansvärt. V verkar fortfarande ivra för att myndigheter ska växa och utveckla nya kostsamma byråkratiska system för att kontrollera människor.

Många väljare har lämnat S för att i stället sälla sig till SD. Även jag har gått den vägen, skriver Jonas Thornell.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Att Socialdemokraternas storhetstid sprungit förbi råder det knappast några större tvivel om. Jag tror ärligt talat inte att de kommer få över tjugo procent av rösterna i nästa val. Sverigedemokraterna blir sannolikt det största partiet, men jag skulle bli glad om V blev god tvåa med cirka tjugo procent av rösterna. Ett nytt politiskt klimat, där Vänsterpartiet får en alltmer betydande roll och kan fullända kulturella och humana värden, vore av godo inför den samhällsförändring som Sverige står inför.

Arbetare vill ha riktiga jobb

Som jag inledningsvis skrev så har många LO-medlemmar alltså lämnat S för att istället sälla sig till SD. Även jag har gått den vägen, vilket jag skrivit om i både Expressen och Aftonbladet. Varför väljer vi gamla S-väljare inte Vänstern? Det finns många som undrar just detta. En av flera förklaringar torde vara att V är ogynnsamt inställda till företag. Traditionella arbetare begriper sig nämligen på marknadsekonomins villkor. De vill ha riktiga jobb. Företagande och då framför allt småföretagande måste därför stimuleras ännu mer än vad som är fallet i dag. 

Medborgarlön i stället för soc

Filosofi hämtad från företagsmarknaden borde dessutom iscensättas på flera andra områden i samhället. Man ser nämligen alltsomoftast en kreativitet bland utsatta människor; arbetslösa och sjuka. Samhället borde bereda dessa grupper en tryggare ekonomisk tillvaro och finansieringen kunde lämpligen ske genom en omstrukturering; kraftig reduktion av både Försäkringskassan och Socialtjänsten. Arbetsförmedlingen borde avvecklas helt och hållet. Det har länge förbryllat mig varför Vänstern inte driver frågan om medborgarlön i stället för denna vurm gentemot uppsjön av bidrag och ersättningar som betalas ut från myndigheter. 


Av Jonas Thornell

Fri skribent och kulturarbetare

F d. högskolelärare i psykologi inom polis- och vårdutbildningar