Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag ser inte fram emot att leva som en fattig pensionär

Jakob Forssmed.Foto: Pressbild.
Jag har villkor som en ensamstående pensionär med mycket låg pension och små ekonomiska marginaler, skriver Jakob Forssmed (KD).Foto: Shutterstock

Under en vecka har jag villkor som en ensamstående pensionär med mycket låg pension och små ekonomiska marginaler, skriver Jakob Forssmed (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag kan inte påstå att jag ser fram emot att inte kunna välja vad jag ska äta till lunch, och att jag behöver vända på var och en av de 747 kronor jag ska klara mig på under veckan när de fasta kostnaderna är betalda.

En del pensionärer berättar om sina ekonomiska bekymmer. Andra är tysta. Det är inte alla, särskilt inte i en äldre och strävsam generation, som känner sig bekväma med att klaga. Snart ska jag leva som en pensionär i en vecka. I ett arrangemang av Sveriges Pensionärsförbund fick jag ett kuvert som berättade att jag har villkor som en ensamstående pensionär med mycket låg pension och små ekonomiska marginaler. Jag ser fram emot att få bättre insyn i hur många pensionärer har det. 

När jag nu prövar att leva som en pensionär så lär jag bli varse det som statistiken visar: Sveriges pensionärer har halkat efter och många med låga pensioner, särskilt äldre ensamstående kvinnor, har det enormt tufft. Sedan 1995 har yngres disponibla inkomster ökat ungefär dubbelt så mycket som för en ensamboende kvinna över 75. Det säger sig självt att det ökar klyftor. 

 

LÄS MER: Som pensionär skattar jag 13 764 kronor mer än en löntagare

 

För att göra det lönsamt att jobba infördes jobbskatteavdraget. Det var viktigt 2006 att bryta utanförskapet och få fler i jobb eftersom arbetslösheten, sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna ställde stora grupper vid sidan av arbetsmarknaden vilket höll på att långsiktigt knäcka svensk ekonomi. Samtidigt som det var ett stort mänskligt slöseri. Att klara jobben och statsfinanserna är helt grundläggande för att pensionerna ska kunna öka hållbart. Till en början kunde inte pensionärerna inkluderas i jobbskatteavdraget eftersom det var nödvändigt att kraftsamla kring att göra det mer lönsamt att arbeta. Men det har de gjort efter hand sedan dess. Kristdemokraterna och alliansen sänkte skatten för pensionärer fem gånger i regeringsställning för 16 miljarder kronor. Men det räcker inte. 

Vi menar att det är orimligt att år efter år upprätthålla skillnaden i beskattning mellan arbetsinkomst och pension. Pension är uppskjuten arbetsinkomst och ska beskattas på det sättet. Hela skillnaden i beskattning mellan arbetstagare under 65 år och pensioner måste tas bort. Det går att göra. Kristdemokraterna har en sådan reform. Den innebär att alla får vara med och betala lite genom en procents högre moms – men samtidigt slopas klyftan helt mellan skatt på pension och lön. 

Skattehöjningar är sällan bra. Men att höja momsen är mindre skadligt än många andra skattehöjningar. Det slår inte direkt mot jobben. Ökad moms betalas mer av dem som konsumerar mer. De mest högst inkomster konsumerar skor, kläder och möbler för hela sju gånger mer varje år än låginkomsttagarna. 

 

LÄS MER: Min pension ligger under EU:s fattigdomsgräns 

 

Men att avskaffa skillnaden i beskattning mellan pensionärer och arbetstagare hjälper inte de sämst ställda pensionärerna. Därför kräver Kristdemokraterna också höjt bostadstillägg (BTP). 500 kronor mer per månad för ensamstående och 300 kr per månad för sammanboende.

Hälsan skiljer sig kraftigt åt på ålderns höst. En del behöver gå in pension för att ta det lugnare. Andra vill inget hellre än att hålla sig aktiva och jobba. De seniorer som vill jobba måste få göra det. Deras erfarenhet och rutin på arbetsmarknaden är ovärderlig för yngre medarbetare och hela vårt samhälle. Därför säger kristdemokraterna att det ska vara dubbelt jobbskatteavdrag för alla över 64 år som jobbar och att den särskilda löneskatten som Socialdemokraterna och Miljöpartiet införde 2015 måste avskaffas.

Man ska få åldras med värdighet i Sverige vare sig man är frisk och vill jobba, gått i pension eller om man står i behov av äldrevård. 

Nu får jag chansen att under en kort period dela de ekonomiska villkoren som många pensionärer lever under. Under min vecka som pensionär kommer jag kanske att vara litet hungrig ibland och frustrerad över att jag inte kan göra vad jag vill. Men efter några dagar tar det slut. Så är det inte för de pensionärer som lever med knappa ekonomiska marginaler. Vi vill genomföra förbättringar för dem. 

 

Jakob Forssmed

tf partiledare Kristdemokraterna