CARIN JÄMTIN, är Socialdemokraternas partisekreterare. Foto: Ludvig Thunman
CARIN JÄMTIN, är Socialdemokraternas partisekreterare. Foto: Ludvig Thunman

"Jag ser fram emot ditt svar, Kent Persson"

Publicerad

Jag vill gärna debattera med Kent Persson, M, om arbetslösheten och regeringens jobbmisslyckande. Jobben är en av valets viktigaste frågor både för väljarna och för oss socialdemokrater.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Regeringen vägrar att prata om att arbetslösheten i dag är högre än vad den var 2006. Det är ett ”siffertrixande” att använda ett annat sätt att mäta än man brukar göra och som moderaterna använde då när de talade om massarbetslöshet. I dag är arbetslösheten cirka åtta procent, en ökning jämfört med 2006. Det vill Kent Persson inte gärna tala om. Skälet kan bara vara att verkligheten visar på ett misslyckande. Dessutom är antalet långtidsarbetslösa tre gånger så många som när den moderatledda regeringen tog över makten. Också ungdomsarbetslösheten är högre.

Socialdemokraternas mål är att till år 2020 ska Sverige ha lägst arbetslöshet i EU. Både antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin ska öka. Det kräver framtidsinvesteringar i både jobb och utbildning. Företag ska växa och anställa och människor ska utvecklas. Sverige behöver inte mer av jobbcoacher och Fas 3. Istället för utförsäkringar, skattesänkningar och privatiseringar vill vi förbättra matchningen på arbetsmarknaden, införa en 90-dagarsgaranti för ungdomar, avskaffa Fas 3, satsa på utbildning och en aktiv näringspolitik.

Jag vill också gärna debattera skolan, en annan central fråga i valet. Skolresultaten faller och klyftorna mellan elever ökar. Regeringen har under åtta år lagt 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan. Vi vill investera 15 miljarder om året i skola och utbildning. Det är mer än alla förslag i högerregeringens valmanifest. Vår prioritering är tydlig. Investeringar i en bättre skola går före fler skattesänkningar.

 

Sverige behöver framtidssatsningar, både för skola och jobb. Det vill jag gärna debattera.

 

I fredags bjöd jag också in Moderaterna, via ett brev till Kent Persson, att debattera valets huvudfrågor med oss socialdemokrater runt om i landet.

Jag ser fram emot svar på den inbjudan!

 

CARIN JÄMTIN,

är Socialdemokraternas partisekreterare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag