Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag ser en annan verklighet i Järva

Anders Österberg.
Zeliha Dagli.
Foto: MADELEINE ROLLENHAGEN

Jag har träffat mödrar som fått sina barn skjutna. En del av mina grannar vill inte gå ut när det är mörkt. Men det finns också så otroligt mycket vilja och kärlek här, skriver Husbybon Anders Österberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Zeliha Dagli, jag beundrar ditt mod och ditt engagemang! I Järvaområdet finns det ett otroligt stort engagemang. Vi har många förortsfeminister som Zeliha Dagli, Esme Güler, Helen Larsson och flera andra aktiva kvinnor i området som gjort stora insatser. Ett resultat av deras engagemang och driv är att Husby centrum nu byggs utifrån feministisk stadsplanering, så att kvinnor ska få rätt till det offentliga rummet. Det finns stora utmaningar som vi som är progressiva måste fortsätta att ta tag i. 

En del av mina grannar vill inte gå ut när det är mörkt.

Du ska ha rätt att leva som du vill, rätt att älska vem du vill och rätt att vara som du vill. För en del låter det självklart men så är det inte i praktiken för oss som bor i Järva. Dessutom finns det stora utmaningar i uppdelning av barn i religiösa fristående skolor och förskolor. Så ska det inte vara, alla barn ska kunna mötas oavsett föräldrarnas religiösa tillhörighet. En del av mina grannar vill inte gå ut när det är mörkt för de är rädda att råka ut för våld. 


LÄS MER: Därför lämnar jag Husby 


Jag har träffat mödrar som fått sina barn skjutna, bara några dörrar från min egen dörr. Inbrott i Järva är vanligt och när jag kom ut från tunnelbanan igår kände jag lukten av brandrök. Nu vet jag inte om det var ytterligare en bilbrand eller något annat som brann. Det finns de, främst män, som begränsar andras, främst kvinnors, frihet genom  kontroll och förtryck. Allt det här stämmer. Zeliha Dagli har vart en otroligt viktig röst i att synliggöra detta. 

Men jag ser också en annan verklighet i Järva. Det finns så otroligt mycket vilja och kärlek. Jag tänker på en kompis som föddes i Somalia. Han har också flyttat nu. Men inte på grund av hat utan för att han hittade kärleken i Köpenhamn, de lever nu som man och man med båda familjernas vetskap. 

Jag tänker på föreningen "Fuck våldet" som leds av en mamma som förlorade sin son i en  skottlossning, hon har valt att vara en konstruktiv kraft mot det våld  som finns och arbeta folkbildande. Jag tänker på Unga Örnars demokratiskola – där 20-talet barn i 8-12-årsåldern i Husby och Akalla är engagerade. För någon vecka sedan besökte de Riksdagen och gjorde en rundvandring, innan det har de vart på  sommarläger och haft veckoverksamhet med spännande inslag. Engagemanget från folk från båda sidor av Järvafältet har varit enormt efter den senaste tidens tragiska  skjutningar. 


LÄS MER: De unga arga killarna har tagit över Husby 


Det har startats ett enormt folkbildande arbete. Dessutom sjunker arbetslösheten i Järvaområdet. I Rinkeby är det just nu fler i sysselsättning än någonsin förut. Fortfarande är alldeles för många arbetslösa men för första gången på länge går det åt rätt håll. Det görs enorma satsningar inom utbildningsområdet.  Det nya utebadet som Stockholms idrottsnämnd fattat beslut om är bara någon sommar bort. Äntligen  slipper vi att åka någon längre sträcka för att kunna bada utomhus. Zeliha Dagli har flyttat från vårt område, jag förstår det. 

Det finns de som vill dela upp människor efter religion eller ursprung.

Men du fortsätter att kämpa för alla människors lika  värde och rätt i Järva. Det finns de som vill dela upp människor efter religion eller ursprung. Det är fel. Det viktiga kan aldrig vara varifrån du kommer, det viktiga måste hela tiden vara  att vi har ett starkt samhälle som ser till att du lyckas ta dig dit du vill. Tillsammans och bara tillsammans kommer vi att lyckas. Det är jag övertygad om. 


Anders Österberg

Aktiv i Unga Örnar Turbo (Akalla/Husby) och riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Bor i Akalla/Husby.

0