Jag kränktes grovt i tv – känns det bra, Telia?

Peter Dahlin är grundare av människorättsorganisationen Safeguard Defenders.
Illustration föreställande inspelningarna med Peter Dahlins "bekännelse".

Efter flera veckor i isoleringscell tvingades jag till en falsk bekännelse i kinesisk tv för att skona min flickvän. 

Ska Telia verkligen tjäna pengar på att sända framtvingade "erkännanden" som är grova människorättsbrott? Svaret borde vara enkelt, skriver Peter Dahlin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KINA. Författaren och opinionsbildaren Kurdo Baksi avslöjade på Expressen Debatt (13/12) att Telia erbjuder två kinesiska tv-kanaler i sitt utbud. Båda två är en del av den kinesiska statligt ägda men partikontrollerade CCTV, med ungefär 14 000 anställda. 

Kanalen samarbetar med den kinesiska polisen och begår grova brott mot människorätten, riktiga rättsövergrepp där "misstänkta" innan rättegång tvingas erkänna brott som de inte har begått. 

Och det visas i tv – både i Kina och i Sverige, genom Telias försorg.

Telia erbjuder kinesiska statens CCTV för kunderna i Sverige.

Hur kan ni lämna ansvaret till kunden?

Irene Krohn, presschef för Telia, har dessvärre svarat på kanske sämsta tänkbara sätt, utan att ens ha satt sig in i problematiken. Det är tydligt när hon säger att "kunderna själva kan göra en sund bedömning...". Hela poängen med många av dessa tv-"erkännanden" är ju just att man gömmer sanningen bakom dem, och i många fall så hålls personernas fångenskap till och med hemlig – deras placering i hemliga fängelser klassas som en "statlig hemlighet". Hur ska svenska tv-tittare göra den bedömningen, Irene Krohn? 

När det gäller hur CCTV samarbetar med polis för att producera och sända framtvingade "erkännanden" på tv så vet jag mer än de flesta, då jag själv tvingats göra en sådan "bekännelse", precis som många av mina kollegor.

Telias förklaring är patetisk

Det är chockerande att Telia – svenska folkets bolag – sänder dessa kanaler för att tjäna blodspengar. Och jag kan utan tvekan säga att Kinas advokater, journalister och människorättskämpar, just de som oftast torteras till att göra sådana "erkännanden", skulle ha svårt att förstå att det sänds just i Sverige av alla ställen. Irene Krohns svar att det är en "principiellt viktig frågeställning" är nästintill en förolämpning. Menar hon att tydliga, upprepade och systematiska brott mot lagen – såväl svensk, kinesisk som internationell – inte bör följas av konsekvenser? Allt för att "vi lever i en globaliserad värld"? Vad betyder det ens?

Här "erkänner" artikelförfattaren Peter Dahlin påhittade brott i CCTV 2016.
Foto: AP

Jag hölls i flera veckor i en isoleringscell i Beijing och tvingades att göra en ”bekännelse” som producerades av CCTV. Valet var antingen att göra det, eller att se min flickvän sitta i isolering i ett halvår. Varför? Jag hade hjälpt kinesiska advokater erbjuda mer och bättre rättshjälp.

Gui Minhai är långt från enda offret

Sedan president Xi Jinping kom till makten är detta, från hemliga fängelser till framtvingade "erkännanden", vardagsmat. I Sverige känner vi numera till detta väl, med tanke på vad den svenske medborgaren Gui Minhai har utsatts för. Från kidnappning i Thailand till hemligt förvar i isolering, till flertalet framtvingade ”erkännanden”.

Flera som sänts av er Telia. I Sverige. 

Känns det rätt? En av flera av de advokater vars framtvingade ”erkännanden” ni sänt vägrade, trots flera månader av tortyr, att ”erkänna”. Istället tog de in hennes tonåriga son och fick honom, genom tortyr, att hjälpa dem övertyga henne att säga ja. En framstående journalist vägrade också – då sattes hennes syster i fångenskap. Britten och journalisten Peter Humphrey vägrade också – då drogade de honom. Känns det rätt? Inte ens offren vet att det är för tv, det säger polisen aldrig, utan ger andra skäl till dessa inspelningar. 

Jag kördes direkt ut ur landet

Min egen "bekännelse" var min sista upplevelse i Kina. Efteråt kördes jag direkt till flygplanet. Att se mitt hem, träffa mina vänner eller mina katter var det så klart inte tal om. Inte ens Peking fick jag se igen, då jag försetts med ögonbindel.

Just Humphrey berättade nyligen detaljerat under en presskonferens i London om hur han hotades till att göra flera sådana inspelningar. Han tvångsdrogades före sändningen för att strax därpå låsas in i en bur i ett förhörsrum, där CCTV:s regimvänliga journalister filmade ”bekännelsen” för bästa sändningstid åt minst 300 miljoner tv-tittare i och utanför Kina, allt medan polisen ställde frågorna. Och han svarade i enlighet med vad han hade instruerats att svara.

CCTV expanderar i Europa

Vid samma presskonferens i London släpptes en ny bok som jag redaktörat, "Trial by media", som i stor detalj avslöjar just CCTV:s medverkan i att skapa, spela in, producera och sända dessa "erkännanden", och hur CCTV expanderar över Europa. En lång rad offer har valt att vittna om verkligheten bakom deras bekännelser, med stor risk för deras säkerhet. I Sverige har nu Telia sänt åtminstone 29 sådana bekännelsevideor.  

I USA måste dessa kinesiska tv-kanaler numera registrera sig som utländska agenter. Och i Storbritanniens motsvarighet till Granskningsnämnden utreds kanalerna just nu och kan förlora sin sändningslicens, trots massiva investeringar i Storbritannien. Där öppnar CCTV/CGTN snart ett europeiskt produktionscenter med 350 journalister. 

Grova brott måste få konsekvenser

Detta handlar inte om att begränsa Kinas möjlighet att sända tv här, som processen i Storbritannien kan leda till. Det handlar om att CCTV ska spela på samma regler som alla andra tv-kanaler. Om de systematisk begår grova brott ska sanktioner införas, inget mer med det. Om tv-kanalen ändrar sitt beteende ska det vara fritt fram för dem att sända på samma sätt som alla andra. Detta, konsekvenser för brott mot lag och principer, är grundstenen för hur världen blir bättre, inte sämre. Man får komma ihåg att Reportrar Utan Gränser (RSF) redan 2016 önskat EU-sanktioner mot CCTV för dessa systematiska brott. 

Ska Telia verkligen tjäna pengar på att sända framtvingade "erkännanden" av en tv-kanal som är djupt inblandad i grova människorättsbrott och ägnar sig åt rättsövergrepp? 

Svaret borde vara enkelt. Eller hur Telias ordförande, Marie Ehrling? 


Av Peter Dahlin 

Grundare av människorättsorganisationen Safeguard Defenders