Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag känner inte igen ditt Sverige, Jimmie

Det är lätt att sprida rädsla genom att tala om dåliga exempel, men det ska inte få hindra folk från att känna till de bra exemplen, skriver landslagsspelaren Mikael Ymer.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Jag hoppas du tittar i kväll, Jimmie Åkesson, när jag spelar för att göra svenskarna stolta, skriver Mikael Ymer.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Allt är inte jämmer och elände, som Jimmie Åkesson och SD vill att folket ska tro. Min familj tog möjligheten som Sverige gav oss och blev en hårt arbetande, skattebetalande, familj. 

Utan Sveriges öppenhet och tolerans hade jag inte kunnat förverkliga min dröm om att bli tennisspelare, skriver David Cup-aktuella Mikael Ymer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SVERIGEDEMOKRATERNA. Jag har sedan en tid tillbaka passivt hört och uppmärksammat den negativa retorik som förekommer angående immigranter i Sverige. Särskilt retorik från Jimmie Åkesson och SD. Det har nu kommit till en punkt där jag känner att jag måste berätta för er om min familj, och varför jag tycker att Sverige är världens mest fantastiska land. För allt är inte jämmer och elände, som Jimmie Åkesson och SD vill att Sverige ska tro. Det är lätt att sprida rädsla genom att tala om dåliga exempel, men det ska inte få hindra folk från att känna till de goda exemplen. 

Det finns många positiva exempel på framgångsrik integration, och jag skulle vilja dela med mig av mitt eget. Just nu är jag i Colombia för att representera Sverige i Davis Cup. Jag representerar Sverige varje gång jag är på tennisbanan, oavsett var i världen jag spelar, men de tillfällen då jag tar på mig landslagströjan och står upp under nationalsången känns speciellt stolta för mig. Jag har haft turen att få representera Sverige på detta sätt ända sedan jag var 12 år gammal. 

Vi betalade tillbaka med hårt arbete

Även om mitt namn och min bakgrund kanske är annorlunda, så känner jag mig precis lika svensk som de andra. Jag känner en oerhörd stolthet över att få representera Sverige, för det är öppenheten och toleransen och möjligheterna i Sverige som har givit mig chansen att skapa detta liv för mig och min familj. Detta har bara varit möjligt för att Sverige välkomnade mina föräldrar med öppna armar när de anlände från Etiopien, och tillät dem att skapa ett gott liv för mig och mina bröder genom hårt arbete och flit. Om inte Sverige hade givit oss denna chans hade jag inte kunnat förverkliga min dröm om att bli tennisspelare, och för detta är jag evigt tacksam. 

Att få representera Sverige handlar om mer än bara tennis för mig, skriver Mikael Ymer.Foto: PRIVAT

Det ”Sweden” som står på ryggen på min tröja får mig att vilja ge mitt yttersta när jag representerar ”gult och blått”. 

Det Sverige som jag känner till är ett fantastiskt land, och ett land som fortsatt är ett strålande föredöme för resten av världen.

Vi har givits en chans av Sverige, och har tagit till oss denna möjlighet genom att bli en hårt arbetande, skattebetalande, familj och jag vill verkligen att andra familjer ska få uppleva det Sverige som vi har fått uppleva. 

Många som oss bidrar till välfärden

Jag känner inte igen det Sverige som Jimmie Åkesson pratar om, och det var därför jag ville dela med mig och berätta om hur fantastiskt Sverige har varit för mig och min familj, och hur bra saker har gått för oss på grund av detta. Jag tror också att detta kanske är något som Sverige kan känna stolthet över – att ha gjort detta liv möjligt för vår familj. Det finns många familjer som har givits sådana möjligheter av Sverige, som nu bidrar till välfärden och det svenska samhället på alla möjliga sätt. 

 

LÄS MER: Svenska tennislandslaget mitt i jordskalvet: "Läskigt"

 

Så när jag i dag går in på banan för att försöka få Sverige tillbaka in i världsgruppen i tennis genom att kämpa mot Colombia, så kan jag lova att det handlar om mer än bara tennis för mig. Jag tycker att vårt lag på ett fint sätt representerar de olika kvalitéer som finns i Sverige. Våra vinster under de senaste åren visar vad vi kan uppnå när vi slår ihop våra olika kvalitéer och låter var och en bidra med sina förmågor. 

Så jag hoppas Jimmie Åkesson och SD kommer att supporta oss i Davis Cup-laget, när vi i kväll spelar för att göra svenskarna stolta!

 

Av Mikael Ymer

Landslagsspelare i tennis

 

Se Sveriges Davis Cup-match mot Colombia gratis klockan 22:00 i kväll på Tennisplay.se