Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jag kan inte föreställa mig din smärta, Carolina

Carolina Sinisalos son Robin sköts ihjäl i Akalla. Hon riktade i en debattreplik kritik mot moderaten Anna König Jerlmyrs strategi mot våldsspiralen i Stockolm. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna König Jerlmyr (M) är finansborgarråd i Stockholms stad. Foto: Peter Knutson

Anna König Jerlmyr (M) svarar Carolina Sinisalo om det dödliga gängvåldet i Stockholm: 

Barn i Akalla löper betydligt större risk att drabbas än barn i Vasastan. Den orättvisan går inte att försonas med. Jag lovar dig att jag ser arbetet mot våldet som min viktigaste uppgift. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | BROTT & STRAFF. Carolina, du är en av de mödrar som betalat det yttersta priset för våldet i Stockholm. Jag kan inte föreställa mig din smärta. 

Jag kan bara säga från en mamma till en annan att jag lovar dig att jag ser arbetet mot våldet som min viktigaste uppgift de närmaste fyra åren. 

Carolina, du vänder dig direkt till mig i din artikel, och jag vill svara dig direkt:

Vi tar hjälp av städer som lyckats

Stockholms stad tar hjälp av forskare för att lära av hur man arbetat i andra länder och städer för att stoppa våldsspiraler. Stadshuset granskar nu all tillgänglig utländsk erfarenhet av det som Stockholm och Sverige drabbats av: Tilltagande vapenvåld. Människor som skjuts på öppen gata, för att de råkat befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. 

För det finns erfarenhet, det finns städer och länder som lyckats bekämpa våldet, och vi måste veta vad de gjort som fungerar.

 

LÄS MER: Så ska skjutningarna i Stockholm stoppas

LÄS MER: Det gör obeskrivligt ont när ens barn mördas 

 

Stor vikt på sociala insatser

Vi riktar om resurserna – pengarna och arbetstiden – för att skydda barn från gängen. Till större delen handlar det om sociala insatser, riktade till barn som växer upp i områden där alltför många ungdomar och vuxna står utanför samhället; människor som utövar kontroll och våld, och som riskerar att dra in barn i kriminalitet.

Barn i Akalla löper i dag betydligt större risk att drabbas av gängvåld, eller att själva rekryteras av äldre gängmedlemmar, än barn i exempelvis Vasastan eller Östermalm. Det är en orättvisa som jag aldrig kommer att försonas med. 

Den viktigaste av alla uppgifter

Målet för mitt arbete, varje dag, är att inga barn i Stockholm ska uppleva skjutningar. 

Att inga barn ska få höra att i deras område talar man inte med polisen. 

Att inga mammor ska behöva natta om sina barn efter att de väckts av explosioner. 

Men läget är också mycket allvarligt. Det kommer att ta tid innan samhället återtar kontrollen från gängen. För mig finns ingen viktigare uppgift.

 

Av Anna König Jerlmyr (M)

Finansborgarråd i Stockholms stad