Jag kämpade mot IS – nu går de fria i Sverige

Dorpec Kobane under tiden i Syrien.
Foto: PRIVAT
Dorpec Kobane är författare till boken ”Kobanesyndromet”.

Jag har sett saker i Syrien som få andra ens kan fantisera ihop. Jag vet vilka IS är, vad den totalitära ideologin kan göra med människor.

Hemma i Sverige går jag varje dag en runda runt bilen innan jag åker till jobbet, för att vara säker på att ingen bomb är placerad. Samtidigt får de jag kämpade mot, terroristerna, en fristad här med skyddad identitet och stöd, skriver Dorpec Kobane.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Aldrig tidigare har vi haft så många personer i Sverige som av säkerhetstjänsten anses kapabla och motiverade att begå terrorhandlingar. När jag följer debatten om IS-återvändarna blir jag lätt illamående och kommer ofta att tänka på när jag var nere i Kobane i norra Syrien. De vidriga, brutala handlingar IS-terrorn skapade i området, lidandet och förstörelsen. Denna fasansfulla sekt har redan etablerat sig i våra förorter. Ca 150 IS-återvändare, som enligt Säpo är en säkerhetsrisk för landet, går fria och ses som hjältar av vissa förortsbor.

Sekten IS är inte besegrad

För två år sedan ”besegrades” IS av de kurdiska styrkorna i Syrien. Nu har många IS-terrorister återvänt och problemet med den radikala islamismen har knappast minskat. Egentligen är inte IS besegrat, sekten lever och frodas, bland annat här i Sverige.

Ska vi låta denna terrorsekt etablera sig här i landet med en ondskefull ideologi som hotar vår demokrati?

De kom från hela världen, mest från Europa, bland annat Sverige. Med de mest brutala metoder ville de leka gud. I slutet av 2014 ryckte IS fram och attackerade kurder och belägrade staden Kobane i norra Syrien med toppmoderna vapen och begick de vidrigaste brotten mänskligheten skådat. En fiende som hade dykt upp från helvetets lågor och brände allt som fanns i dess väg.

Jag reste – och räknade med att dö

IS skulle stoppas med alla medel och jag ville vara en del av denna kamp. Att överhuvudtaget ta sig in i Syrien och Kobane vid den här tiden var livsfarligt och mycket svårt, men jag tog risken. 2014 packade jag väskan med en enkel biljett och satte mig på ett plan på väg till ett ställe jag trodde skulle bli min begravningsplats – om jag nu ens skulle få en grav. På plats i Kobane var jag allt i allo, hjälpte till med det mesta: lärare, läkare, journalist, fysioterapeut, psykolog m.m. 

Islamiska staten begick de vidrigaste brott mänskligheten skådat, skriver Dorpec Kobane.
Foto: MEDYAN DAIRIEH/ALL OVER PRESS

Jag gjorde allt i min makt för att överleva och bekämpa IS men helt plötsligt befinner vi oss på samma mark igen. Jag överlevde mirakulöst och kom tillbaka till det land jag är uppvuxen i men det gjorde även IS-terroristerna. 

Hemma i Sverige hotas jag av jihadister

Nu lever jag med ständiga hot från jihadister genom olika sociala medier. Det första jag gör varje dag är att gå en runda runt bilen innan jag åker till jobbet, för att vara säker på att ingen bomb är placerad. Samtidigt har de som jag kämpade emot, IS-terroristerna, fått en fristad här i Sverige med skyddad identitet och stöd.

Jag känner till dessa saker bättre än jag hade velat. Jag har sett saker få kan ens fantisera om, jag vet vilka IS är, vad den totalitära ideologin som i dag frodas i vårt eget land, kan göra med människor. Jag har också skrivit om mina erfarenheter i boken Kobanesyndromet. 

Lagför dessa brutala monster

Vi behöver adressera detta problem på flera olika fronter, dels konkret genom att lagföra IS-återvändarna, ha de som inte kan lagföras under uppsikt, och stoppa jihadisternas framfart i våra förorter. Vi behöver modiga beslutsfattare.

Hur kan man glömma det fasansfulla som yazidiska kvinnor gick igenom? De såldes på basarer som sexslavar. Andra människor halshöggs eller brändes levande. Ska vi låta denna terrorsekt etablera sig här i landet med en ondskefull ideologi som hotar vår demokrati?

Vi behöver något som förenar oss, inte splittrar som debatten nu gör. Kunde kurdiska folket bekämpa IS-terrorister på marken med begränsade medel, så kan vi tillsammans lagföra dessa brutala monster och se till att våra gator förblir trygga.


Av Dorpec Kobane

Författare till boken Kobanesyndromet