Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag hör er, lärare – men högermajoriteten i riksdagen lyssnar inte

Lina Axelsson Kihlbom (S).
Foto: Jessica Gow/TT
Läraren och skoldebattören Filippa Mannerheim är en av undertecknarna i det stora uppropet mot marknadsskolan.

Till alla er 285 lärare som skriver under ett upprop mot marknadsskolan har jag bara en sak att säga: Jag håller med er. 

Det är dags att vi politiker gör upp med det svenska skolmarknadsexperimentet så att lärare kan fokusera på att sitt kärnuppdrag – att undervisa barn, skriver skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är tydligt för alla oss som jobbat i skolan att den svenska marknadsskolan har nått vägs ände. Och det handlar inte, som lobbyisterna vill få det att låta som, om att stoppa friskolor eller minska valfriheten. Det handlar om att vi behöver göra upp med vinstjakt inom skolan som leder till ojämlikhet och segregation. 

Sverige kan bättre. Det var därför jag tackade ja till att bli skolminister i Magdalena Anderssons regering. Under mina år som rektor och skolchef fick jag se hur skolföretagens vinst prioriterades högre än barnens rätt till en likvärdig utbildning. En orättvisa finansierad med våra skattemedel och sanktionerad av högermajoriteten i vår riksdag. Det gjorde mig förbannad. 

Alla ser problemen, utom Ulf och Jimmie

Så här kan vi inte ha det, och alla kan se det. Lärare, elever och föräldrar. Skolforskare, OECD och till och med moderata kommunpolitiker runtom i landet pekar på att vi har tappat den demokratiska kontrollen över skolan. 

Problemen har blivit uppenbara för alla, utom för högermajoriteten i riksdagen med Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson i spetsen. De lyssnar varken till Sveriges lärarkår eller till sina egna väljare, som inte heller vill se obegränsade vinstuttag. 

Att driva skola ska vara ett förtroende från samhället, inte ses som en mänsklig rättighet för oseriösa och kriminella aktörer att tjäna pengar eller sprida religiös propaganda. Utbildning är inte en vara på en marknad, elever är inte kunder och lärare är inte leverantörer av betyg. 

I juni får högern chansen att rösta rätt

Vi socialdemokrater är beredda att göra vad som krävs för att skapa ordning och reda i skolan. Vi har lagt fram förslag som ger lärarna tydligare befogenheter och fler verktyg att skapa ordning i klassrummet, att resurser ska fördelas mer rättvist utifrån ansvar och att de orättvisa friskoleköerna avskaffas. Vi vill se en svensk skola med ett fokus – elevernas lärande. 

I juni har Moderaterna och Sverigedemokraterna chansen att tillsammans med oss ta ytterligare steg för att samhället ska vara starkare än marknaden. Regeringens förslag för att göra upp med de värsta avarterna av marknadsskolan är färdigutredda och klara att röstas igenom. 

Men fortsätter Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och resten av riksdagens högermajoritet att säga nej, ja då lovar jag att fortsätta kampen. Marknadsskolan måste få ett slut.


Av Lina Axelsson Kihlblom (S)

Skolminister