Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag har varit en god samarit – nu ska jag bli snuskigt rik!

Darius Barimani, ST-läkare på Karolinska och styrelsemedlem i föreningen Socialistiska läkare.

Vill man bli snuskigt rik är det skattepengarna man ska åt – sjukvårdsmarknaden är glödande het och jag vill inte missa guldrushen.

Jag vill tacka politiker och väljare i Stockholm som gjort denna resa möjlig för mig, skriver Darius Barimani, ST-läkare och styrelsemedlem i föreningen Socialistiska läkare.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag är färdig med att slava för landstinget för småpengar och trött på denna gråa och trögmanövrerade organisation. 

Länge har jag varit den goda samariten, en läkare med anställning i det offentliga som vårdat patienterna med de största behoven. 

Höstens varsel var droppen som fick bägaren att rinna över och hädanefter ska jag bara tänka på mig själv. 

Jag tänker banne mig starta eget!

Vill inte missa guldrushen

Välfärdsmarknaden är riktigt het och jag vill inte vara den som missar guldrushen.

Det är en lönsam och tillförlitlig marknad: människor kommer alltid vara sjuka och behöva vård, och politikerna garanterar ett stadigt flöde av skattepengar rakt in i vårdkapitalisternas fickor. 

Det är lika sant i USA som det är i Sverige – vill man bli snuskigt rik är det skattepengarna man ska åt!

Sverige har blivit ett möjligheternas land och alla som inte lever i överflöd får skylla sig själva. 

Vem som helst kan starta vårdföretag, man behöver inte ens relevant utbildning.

Borde leta i överklassområde

Myndigheterna har till och med skapat en hemsida för såna som jag. 

Den heter verksamt.se – ”till företag från myndigheter” – och här finns massor av matnyttig information om hur man startar, driver och expanderar sitt vårdföretag. 

Hur ska jag då med enklaste medel tjäna så mycket pengar som möjligt, undrar jag.

Alltså, vilken typ av vårdföretag borde jag satsa på? 

Att starta en vårdcentral är till exempel hyfsat lätt, men genererar ändå mycket stålar.

Jag borde leta lokal i ett överklassområde, kanske Östermalm? 

Överklassen är generellt friskare men konsumerar ändå sjukvård lika intensivt som de snortar kokain.

Politikernas välsignelse

Patienter med lättare åkommor är går lätt och snabbt att behandla men ger ändå mycket pengar i kassan. Självklart är jag inte den första pengakåta vårdentreprenör som listat ut detta, vilket har lett till att majoriteten av alla privata vårdcentraler finns i välbärgade innerstadsområden. 

Men tack vare lagen om valfrihet (LOV) kan jag med politikernas välsignelse fullständigt skita i folkets behov av vård och kringgå hälso- och sjukvårdslagens huvudparagraf om att vård ska ges efter behov, och i stället öppna min vårdcentral där jag tjänar mest pengar.

Stackars idioterna ute i förorterna som röstade blått, och som trodde att allt snack om valfrihet skulle innebära valfrihet för dem.

Slipper tolksamtal

Multisjuka, fattiga och äldre – det vill säga de minst lönsamma patienterna – finns ju alltid landstinget till för, som tur är. 

En annan bonus med vårdcentral i överklassområde är den låga förekomsten av patienter med sociala problem.

Tack vare detta slipper jag spendera personalresurser på besvärliga läkarsamtal som går över tiden eller utfärda diverse intyg – arbetsuppgifter som ger inget eller dåligt betalt.

Ännu bättre är att patienterna i dessa områden talar ordentlig svenska och är välutbildade. På så sätt slipper jag ödsla pengar på långa tolksamtal med invandrade lantisar, som inte ens vet vad en gallblåsa är för något.

Visst, det är slöseri med skattemedel men det är inte olagligt och kommer göra mig rik

Eftersom jag vet hur det skattefinansierade ersättningssystemet fungerar, det vill säga vilken typ av arbete som genererar mycket stålar och vilken typ som inte gör det, instruerar jag personalen följande: Förläng inga sjukskrivningar, operera inte bort hudförändringar och hör inte av er via brev till patienter. Boka i stället in fysiska återbesök eftersom dessa ger bättre betalt.

Patienter med lättare tillstånd som överhuvudtaget inte kräver någon vårdkontakt, till exempel mensvärk, halsont eller nästäppa, kan ändå med fördel bokas in som nybesök till överläkare.

Visst, det är slöseri med skattemedel men det är inte olagligt och kommer göra mig rik. 

Vill tacka politiker och väljare

Röntgenremisser ska skickas till privata röntgenkliniker som tar mindre betalt eftersom de har billigare utrustning och sparar in på sin personal genom att strunta i att dubbelgranska bilderna.

Att bilderna blir av riktig skitkvalitet som sen behöver tas om på universitetssjukhusen är inget jag behöver bry mig om, eftersom det inte kostar mig ett öre.

Jag vill framför allt tacka politiker och väljare i Stockholm som möjliggjort denna resa för mig. 

Nu hoppas jag bara att politikerna fortsätter skära ner på den offentliga vården i samma takt för att även i fortsättningen kunna finansiera privata vårdinrättningar i innerstaden.


Av Darius Barimani

ST-läkare i kirurgi på Karolinska universitetssjukhuset och styrelsemedlem i Socialistiska läkare