Jag har fått dödshot under hela min karriär

Hatet drabbar i varierande grad alla profilerade Sverigedemokrater och jag skulle inte för mitt liv sänka mig så lågt att beskylla Amanda Lind för att vara ansvarig för detta hat, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: SD
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Foto: OLLE SPORRONG

Det blir sällan diskussioner, nyheter och debattprogram om den svans, kopplad till Miljöpartiet och andra vänsterliberala partier, som dagligen öser ur sig hat och hot mot mitt parti och dess företrädare, skriver Jimmie Åkesson i en replik till Amanda Lind.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det finns ett parti som missgynnas kraftigt av det mediala budskapet att det förekommer olämpliga kommentarer på Sverigedemokraternas sociala medier, och det är Sverigedemokraterna. Inget annat parti än mitt förlorar på den bilden. Regeringspartierna vinner på den, för att inte säga lever på den. Detta vet naturligtvis Amanda Lind och andra regeringsföreträdare. Av den anledningen är det ganska naturligt att den bilden förstärks och reproduceras, snart sagt dagligen.

En felaktig bild

Men detta är ju inte en korrekt eller sann bild, eftersom den saknar relevanta delar. Främst är den felaktig för att den ger sken av att vi Sverigedemokrater tycker att dessa, ofta anonyma, hatkonton gör något bra, eller till och med att vi eldar på dem. Det är helt enkelt inte sant. Dessutom är bilden ensidig och tillrättalagd för att passa syftet. 

Det är sällan det blir diskussioner, nyheter och debattprogram om den svans, kopplad till Miljöpartiet och andra vänsterliberala partier, som dagligen öser ur sig hat och hot mot bland annat mitt parti och dess företrädare.

Jag ska dödas på alla möjliga sätt

Vad vet jag själv om hat och hot från politiska motståndare? Ja, mer än vad ministern verkar tro. Under hela min politiska gärning har jag, regelbundet och ofta, fått meddelanden, brev och telefonsamtal om hur jag på olika mer eller mindre fantasifulla sätt ska dödas. Detta hat drabbar i varierande grad alla profilerade Sverigedemokrater och jag skulle inte för mitt liv sänka mig så lågt att jag skulle beskylla Amanda Lind för att vara ansvarig för detta hat. 

Det är ett fullkomligt vidrigt och oacceptabelt beteende att hota Amanda Lind med att hon ska hängas. Det tycker jag och det tycker mitt parti.

Däremot är hatet och hoten mot sverigedemokrater kanske inte så förvånande, givet det allmänna tonläget i samhället. Socialdemokratiska ministrar kallar oss helt öppet för rasister, en statsminister säger att vi får skylla oss själva om vi blir utsatta för våld och en lång rad artister har uttryckt hur de på olika sätt ska misshandla mig, bland annat ”slipa kniven” och skicka mig ”till slakten” eller slå mig ”gul och blå”. Det sistnämnda från artisten Timbuktu, som trots detta alltjämt hyllas och erhåller priser från bland annat public service.

Lind kastar sten i sitt gröna växthus

Med insikt om dessa sakförhållanden ger Linds upprördhet känslan av väldigt mycket stenkastande i det miljöpartistiska växthuset, så att säga. 

Det är, tveklöst och utan omsvep, ett fullkomligt vidrigt och oacceptabelt beteende att hota Amanda Lind med att hon ska hängas. Det tycker jag och det tycker mitt parti, det är ett som är säkert. Jag hoppas att även det omvända gäller, att dödshot, hot mot familjen och andra trakasserier mot Sverigedemokrater ses med samma allvarliga ögon av Amanda Lind, Miljöpartiet och regeringen.

20 000 kommentarer per dygn

Kommentarerna då? På Sverigedemokraternas sociala medier inkommer uppåt 20 000 kommentarer per dygn och partiet har särskilda tjänstemän som gör vad de kan för att hålla rent från oacceptabla inlägg och samtidigt garantera den politiska diskussion som Sverige så väl behöver. Ibland fallerar det arbetet. 

Yttrandefriheten, på nätet såväl som på gator och torg, har legat oss varmt om hjärtat sedan partiets barndom. Kanske för att vi själva så ofta har förvägrats den.

Jag är den förste att beklaga detta, dels för att jag inte vill något hellre än att det förs en livlig och demokratiskt vitaliserande debatt – utan personangrepp eller hot, men också för att de som drabbas hårt av detta är just mitt parti. Vi vill, mest av alla vågar jag påstå, diskutera sakpolitik. Vi vill, mest av alla, diskutera regeringens tillkortakommanden. De katastrofala misslyckandena avseende gängbrottsligheten, migrationskaoset, coronadöden, energifiaskot och mycket, mycket mer.

SD har alltid kämpat för yttrandefrihet

Att demokratiminister Amanda Lind, utöver den uppenbart skeva uppfattningen om ansvaret för näthatet, även tycks tro att Sverigedemokraternas starka och tydliga ställningstagande för yttrandefriheten är något nytt, imponerar inte. Yttrandefriheten, på nätet såväl som på gator och torg, har legat oss varmt om hjärtat sedan partiets barndom. Kanske för att vi själva så ofta har förvägrats den. 

Vi har aldrig varit fria att yttra oss i samma utsträckning som till exempel Miljöpartiet. Inte ens i dag, 2021. Våra torgmöten och manifestationer har otaliga gånger attackerats med grovt våld och stenkastning, våra företrädare har fått hembesök i syfte att tysta oss fler gånger än jag kan räkna och vår hemsida har till och med stängts ner av regeringen. Detta skulle ministern känna till om hon bemödat sig med att göra sin läxa.

Sluta låtsas att vi ansvarar för trollen

Låt oss tillsammans hjälpas åt att bekämpa hat och hot, på nätet och i verkligheten. Jag själv är genuint intresserad av att göra ännu mer. Första steget mot ett sundare samtal är dock att sluta låtsas som att mitt parti är ansvariga för vidrigheter från anonyma troll och i stället börja ta ansvar för den retorik som utmålar sverigedemokrater och andra politiska motståndare som omänskliga styggelser med tveksamt människovärde.


Av Jimmie Åkesson (SD)

Partiledare

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.