Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag har bara ett ord för dig, Jimmie Åkesson: Hycklare

Jonas Sjöstedt har besökt ”SD:s skyltfönster” i Sölvesborg – han är inte imponerad
Foto: LISA MATTISSON
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sölvesborg framhålls ofta som SD:s skyltfönster.

Jag har tagit en titt i det skyltfönstret.

Jag är inte imponerad, skriver Jonas Sjöstedt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Gång efter annan har jag hört Jimmie Åkesson prata om rätt till heltid för den som jobbar i välfärden. Men när jag åker till hans hemkommun, SD-styrda Sölvesborg, blir det snabbt tydligt att det är mer snack än verklighet från SD-ledarens håll. Idag har kommunanställd personal rätt till heltid. Men när det sverigedemokratiska styret släpper in den ökända vårdkoncernen Frösunda i äldreomsorgen försvinner denna rättighet. Istället får de som anställs av Frösunda deltidstjänster på 75 procent. 

Detta visar tydligt att partiets charmoffensiv mot pensionärer och kvinnor som jobbar i välfärden har liten förankring i verkligheten. När det verkligen gäller gynnas vårdkoncernerna och storbolagen.

Hur ska man annars tolka det faktum att SD-styret stänger ett välfungerande demensboende för att Frösunda ska få ett tillräckligt stort underlag för att etablera sig? Och att man gör det trots att de boende, de boendes anhöriga och personalen protesterar? 

Dementa har kastats ut i en oviss tillvaro

Nyligen besökte jag Falkalyckan, det kommunala demensboende som SD-styret planerar att stänga. Där mötte jag engagerad personal som försöker hålla humöret uppe, trots att framtiden är oviss. Personalen och de boende vet att boendet ska stänga, men inte när det ska ske. Dementa i behov av trygghet och rutiner har på så sätt kastats ut i en oviss tillvaro. Anställda som jobbat i decennier och som trivs vet inte hur länge de får vara kvar. I väntan pågår vardagen som vanligt. På väggarna sitter programblad för aktiviteter i Sportbaren, boendets gemensamhetsutrymme. Där hålls allt från gudstjänster till Nobelmiddagar. Det är en engagerad personalstyrka. Och de är säkra på en sak: Hos Frösunda kommer det inte bli bättre för de äldre. 

Det har varit äldre som fått ligga i upp till 19 timmar och ropa på hjälp utan att någon kommer.

För Frösunda är inte vilket bolag som helst, de är ökända för att slita ut personalen och ha allvarliga brister på sina boenden. De senaste åren har det uppdagats en rad skandaler. Det har varit gamla som fått fel medicin eller dubbla doser. Det har varit äldre som fått ligga i upp till 19 timmar och ropa på hjälp utan att någon kommer. Det är inte konstigt att det blir så hos ett vårdbolag som tjänar ihop vinst på de äldre genom konstant underbemanning, som leder till hög personalomsättning och ödesdigra misstag. Flera kommuner, däribland moderatstyrda Lomma, har kastat ut Frösunda eftersom verksamheten varit så undermålig.

Det leder till mindre tid för de gamla

Detta bolag vill alltså SD släppa in i Sölvesborg. 

Redan nu har bolaget bekräftat att det blir en lägre personaltäthet på deras boende jämfört med kommunens. Dessutom ska de anställda städa och tvätta, något som hittills legat på extern personal. Man behöver inte vara expert för att kunna räkna ut vad detta leder till; mindre tid för de gamla och deras behov. Mindre aktiviteter och temadagar. Mer pengar till Frösunda.  

Det enda Sverigedemokraterna bryr sig om att ge storbolagen fri lejd.

Jag har bara ett ord för detta, Jimmie Åkesson. Det ordet är hyckleri. 

Du står i talarstolen och pratar om hur Sverigedemokraterna bryr sig om pensionärer och om att kvinnor som jobbar i välfärden ska ha rätt till heltid. Men när det verkligen gäller är det enda Sverigedemokraterna bryr sig om att ge storbolagen fri lejd. Det är Sölvesborg ett levande tydligt bevis på. 

Jag är övertygad om att folk genomskådar den bluffen. Sölvesborg framhålls ofta som Sverigedemokraternas skyltfönster. Efter valet 2022 tror vi att det blir annorlunda. Folk är trötta på privatiseringar och högerpolitik. Vår plan är att fylla det skyltfönstret med sådant som är bra för alla, inte bara vårdbolagen. 

Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet 

SD i Sölvesborg vill köpa in mindre ”utmanande” samtidskonst

Åkesson (SD): ”Skillnad i synen på det här mellan högern och vänstern”