Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag förstår dig mycket väl, du som röstar på SD

Det är viktigt att skilja på muslimer och islamism. Sverigedemokrater och islamister strävar åt samma håll, skriver Nalin Pekgul.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Vägen till det enkla och rena samhälle som SD drömmer om går via en auktoritär regim, skriver Nalin Pekgul.
Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Jag har också varit arg och förtvivlad över att politiker, journalister och myndigheter vägrade se det som drog i väg åt fel håll. Men SD har inte lösningen.

Sverigedemokrater och islamister strävar åt samma håll, skriver Nalin Pekgul. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Jag kom till Sverige 1980 som flyktingbarn från Turkiet. Min familj var politiskt aktiv och kämpade för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Vi flydde från en militärdiktatur och kom till ett fritt land. Jag lärde mig att se en polis utan att bli rädd. Vi behövde inte längre gömma undan kurdiska böcker och under mina första år i Sverige slukade jag dem. Några år senare, när jag gick i gymnasiet, och läste de svenska proletärförfattarna kände jag igen samma hunger efter böcker. Jag minns också hur glad min farfar var över att ha placerat sina barn och barnbarn i säkert land. Eller som farfar brukade säga: "I Olof Palmes land". Då, på 1980-talet, kunde vi aldrig föreställa oss att främlingsfientliga krafter skulle kunna bli ett hot även i ett land som Sverige med så lång demokratisk tradition.  

Jag har sett två Sverige växa fram

Under de 38 år jag har bott här har Sverige naturligtvis förändrats både på gott och ont. Från min horisont har jag sett två Sverige växa fram. I den ena delen kommer invandrare snabbt in i samhället, utbildar sig, får jobb, politiska uppdrag och bidrar på alla sätt till samhällsutvecklingen. I den andra delen ökar klassklyftorna, den religiösa fundamentalismen växer sig starkare och människor lever i skilda världar. Jag har känt mig både arg och förtvivlad över att politiker, journalister och myndigheter vägrade se det som drog i väg åt fel håll. Och jag förstår mycket väl din uppgivenhet och önskan att straffa dem som har haft makten att styra utvecklingen. 

Nalin Pekgul har gjort comeback i politiken för att stötta Ann-Sofie Hermansson (S) i hennes valkampanj.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Sverigedemokraterna har kommit att framstå som ett tänkbart alternativ för de som är besvikna. De har varit framgångsrika i sin strävan att framstå som ett normalt svenskt parti med allmänna välfärdsambitioner, trots att alla vet att främlingsfientligheten är den verkliga politiska drivkraften. I dag utmålar Sverigedemokraterna muslimerna som det största hotet mot svenska värderingar.  

Vad är det "svenska" i värderingarna?

Det skulle alltså vara jag och mina släktingar som hotar svenska värderingar. Men vad är egentligen det svenska i värderingarna? Ta jämställdheten som exempel. Min farfar som var imam tog i slutet av 1950-talet strid för sina döttrars utbildning. På fotona från 1970-talet ser jag mina utbildade fastrar i kort-korta kjolar dansa med männen. När jag var barn i Kurdistan fick jag följa med mina fastrar till politiska möten där både kvinnor och män deltog i diskussionerna. De flesta var klädda i jeans och ingen kvinna hade huvudet täckt. Det är möjligt i ett muslimskt land. Jag är glad att min farfar, imamen Melle Zeki, inte behövde uppleva att ett kvinnofientligt parti som SD tog plats i parlamentet i hans drömland Sverige. 

Det är viktigt att skilja på muslimer och islamism. Islamism är en ideologi som vill begränsa människors frihet och framför allt kvinnors rättigheter. Deras ideologi har stora likheter med andra populistiska och högerextremistiska rörelser som nu växer fram runtom i världen. Sverigedemokrater och islamister förenas i sin strävan att begränsa kvinnors liv.

Samma kontrollbehov

Professor Agnes Wold lyfter fram ursprunget till och den springande punkten i SD:s abortförslag:

"Eller så handlar det om det förfärliga arvet från högerextrema ideologer där kvinnans fruktsamhet ska kontrolleras"

Islamisterna drivs av samma kontrollbehov, tydligt uttryckt i en intervju med islamisten och förre moderate riksdagsledamoten Abdirisak Waberi i tidskriften Ottar. Waberi menar att det är det rimligt att en man tillåts ha fyra fruar. Han förväntas vara trogen sin lilla grupp – och:

"Om man har fyra hustrur måste man kunna behandla alla lika. Man måste kunna ge alla lika mycket kärlek och man måste kunna försörja fyra kvinnor".

Detta överstiger kvinnors förmåga.

"Jag tror inte att kvinnan har den kärlek som krävs för att vara med fyra män.”

Och så tillkommer det där med faderskapet:

"Vi kan inte göra om Koranen för att vi har fått DNA-test. Vi gör inte om Astrid Lindgrens böcker för att hon har dött heller."

Professor Agnes Wold.
Foto: ROBIN ARON

Sambeskattning begränsar kvinnor

Anna Lena Lodenius skriver i en rapport att SD vill införa en frivillig sambeskattning. Men sambeskattningen mellan makar avskaffades 1971 när man insett att den motverkade kvinnors förvärvsarbete, begränsade deras inkomster och ökade deras beroende av maken. 

Om kvinnors deltagande i förvärvslivet, bekräftar Waberi att mannen enligt muslimsk tradition ska försörja familjen.  

"Men ibland vill kvinnan delta. På grund av samhällsförhållandena är hon ofta tvungen att arbeta för att inkomsterna ska räcka till."

Ja, precis så lät det i Sverige när vi hade sambeskattning, och dit vill SD ta oss tillbaka.

Vill du verkligen ha en auktoritär regim?

Det är inte bara SD:s begränsning av kvinnors frihet och deras fientlighet mot muslimer som oroar mig. Deras beundran av auktoritära ledare som Orban i Ungern, Putin i Ryssland och Trump i USA visar åt vilket håll de vill styra utvecklingen i Sverige. Om SD skulle få inflytande över politiken hotas vårt demokratiska system och vår yttrandefrihet. Hur besviken du än är på de andra sju partier som sitter i riksdagen måste vi förstå att SD står för en helt annan samhällssyn än de etablerade partierna. Vägen till det enkla och rena samhälle som SD drömmer om går via en auktoritär regim. Medlet är att så hat och skapa motsättningar som raserar det samhälle vi byggt upp. 

Nazismen lever kvar

Den senaste tiden har Expressens David Baas avslöjat att nazistiska tankegångar fortfarande förekommer hos sverigedemokrater. Jimmie Åkessons försök att tvätta bort naziststämpeln från partiet har inte hjälpt. Att man kan håna Anne Frank är bortom all anständighet.

Jag förstår att du är arg på de andra partierna som inte har kunnat hantera de samhällsproblem vi står inför. Men de anda partierna sår inte hat. De etablerade partierna må ha varit naiva, men de är inte onda. 

Jag har valt att stödja Ann-Sofie Hermansson (S) i hennes kamp mot extremism. Om du inte hittar något anständigt parti att rösta på så rösta blankt. 


Av Nalin Pekgul

Sjuksköterska, skribent och kampanjmedarbetare 

Fd riksdagsledamot (S)