Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag försöker bara beskriva verkligheten

Marcus Birro. Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN
David Nyström. Foto: Privat.

De allra flesta skribenter i det här landet håller tyst eller rättar sig i ledet. De väljer att skjuta budbäraren gång på gång medan budskapet ska stämplas som grumligt eller i värsta fall rasistiskt, skriver Marcus Birro.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är alltid lika obehagligt att få fullständigt främmande ord, föreställningar och fördomar lagda i sin mun av människor man aldrig mött, aldrig bytt en enda åsikt med.

I en debattartikel på Expressen anklagar David Nyström mig för att uppvigla mot muslimer. Jag förstår inte det där. Jag uppviglar inte mot någon. Jag adresserar förtryckarna. Det är en avgörande och väsentlig skillnad. Jag försöker beskriva verkligheten som den är och som den ser ut.

Det borde alla göra. Det är inget större problem i andra sammanhang. Detta att kleta rasist på alla som ser bilden som bilden ser ut är djupt ohederligt. Det är ovärdigt. Att adressera förövarna är raka motsatsen till rasism. Det är att vara klarsynt, att värna den svaga och den utsatta mot den starkare. Det är att vara modig och medmänsklig.

 

LÄS MER: Islamkritikerna har samma, dolda syfte

 

Det är helt vansinnigt att jag ens ska behöva berätta detta, att jag inte är rasist. Att vara rasist är det i särklass sista jag är, har varit eller någonsin kommer att bli.

 De allra flesta skribenter i det här landet håller tyst eller rättar sig i ledet. De väljer att skjuta budbäraren gång på gång medan budskapet ska stämplas som grumligt eller i värsta fall rasistiskt. Tänk om de i stället ägnat lika mycket tid åt att fördöma allt det våld som sker i vår omvärld.

Jag har riskerat och förlorat det mesta för mitt ställningstagande, för att få skrivna och verka fritt. Jag tänker fortsätta med det.

 

LÄS MER: Jag förundras över tafattheten om islamism

 

Marcus Birro

Författare