Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag förminskar inte offren för faktiska sexövergrepp

Peter Wahlbeck svarar nu på kritiken från influencern Johanna Bladh.
Foto: Karin Törnblom/TT

Jag framställs som en galning som ger män som begår våld mot kvinnor en slags legitimitet och ursäkt. Det är helt sjukt, skriver Peter Wahlbeck i en replik till Johanna Bladh. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Jag vill inte vara besvärlig men det omöjliga att ställa saker och ting till rätta är för lockande. Jag gör ett försök. Ja, det förekommer att kvinnor ljuger om sexövergrepp. Den nya samtyckeslagen har från juridiskt håll ibland ansetts vara rättsosäker i ett större perspektiv. Det är bara att googla på ordet så finner man många artiklar om denna lag.

Men det förminskar inte de riktigt anmälda och dömda. Aldrig någonsin. Vad är felet med att kunna skilja på äpplen och päron?

Orimliga proportioner

Expressen deltar nu också i Johanna Bladhs fortsatta karaktärsmord på mig med stor bild. Denna fadäs och groda har nått sådana proportioner att det är dags att förklara omständigheterna till denna teater som jag tvingas delta i. 

Jag ber om ursäkt för att jag i ett oseriöst poddsammanhang sa något som har uppfattats som en personlig åsikt av nervärderande karaktär för de drabbade eller närstående.

Jag har aldrig befunnit mig i en radiostudio och diskuterat sexuella övergrepp mot kvinnor. Jag blev inbjuden till en livepodd av tre ungtuppar som letar efter uppmärksamhet och humor. Att förminska och finna elände samt ta bilder på deras gäster till egen fördel är deras jobb. I ett rum stort som en handikapptoalett och inrett som en loppmarknad pratade vi strunt i 45 minuter en tidig morgon. 

Taget ur sitt sammanhang

När dessa poddare sitter där och skrattar högt åt mig för att Donald Trump hävdar valfusk i USA, och åt andra ¨konspirationsteorier¨, kommer vi in på ämnet svenska ståuppkomikers karriärer. En av de mest hyllade kändisar som sysslat med denna lukrativa hobby fick sin karriär krossad av en våldtäktsanmälan, men blev inte dömd. Detta var ämnet och ingången. 

Johanna Bladh.
Foto: Johan Strindberg

Jag har aldrig förminskat våldtäktsanmälningar eller något liknande. Varför skulle jag göra det? Detta påstående är helt taget ur sitt sammanhang av en rampljussökande så kallad influencer.

Johanna Bladh sitter bakom mig och smygfilmar. Hon för oväsen och lyssnar inte på helheten. Mitt i ett kommande kaos rusar hon ut på gatan och sätter sig i bilen och har med hjälp av sina starka känslor skapat sig en åsikt om mig som en äckelgubbe, som hon sedan delar. 

Vidriga påhopp

Ämnet var så så laddat att det fick ett eget liv som andra- och tredjehandsinfo. Jantetrynet visade sig och vips blev allt till ett mindre drev i sociala medier, i en flod av lögner och vidriga påhopp. Jag framställs nu som en galning som ger män som begår våld mot kvinnor en slags legitimitet och ursäkt. Det är helt sjukt. 

Samtyckeslagen är inget skit utan var en desperat och nödvändig konstruktion från samhällets sida för att få ner Sveriges galopperande statistik på området. Framtiden får väl utvisa om denna lag ger utdelning. Eller om det bara var ett sätt för politiker att döva sitt dåliga samvete för att inte gå till botten med problemet, som vanligt. 

Jag ber om ursäkt för att jag i ett oseriöst poddsammanhang sa något som har uppfattats som en personlig åsikt av nervärderande karaktär för de drabbade eller närstående.


Av Peter Wahlbeck

Komiker