Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stödet till brottsutsatta och vittnen måste förbättras

Jan Jönsson är socialborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.Foto: Magnus Hallgren/TT

Stödet till brottsutsatta och vittnen vid våra domstolar behöver förbättras väsentligt om människor ska vilja och våga fullfölja brottmål, från anmälan till dom, skriver Jan Jönsson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under ett par månaders tid förra året fick jag ta emot en störtflod av förnedring, hat och hot efter att diverse så kallade alternativmedier spridit ut vilseledande information på nätet. Samtidigt som det varit en otrevlig upplevelse, har det också varit en nyttig erfarenhet, att som målsägande gå igenom den rättsprocess som följde på hoten. Min slutsats är att stödet till brottsutsatta och vittnen vid våra domstolar behöver förbättras väsentligt om människor ska vilja och våga fullfölja brottmål, från anmälan till dom.

Som tidigare rektor har jag följt flera rättegångar både som vittne och medföljande stöd till elever. Rättsprocessen har ofta lett till mycket obehag för den utsatte medan den som hotat eller misshandlat både stärkt sin popularitet i kompisgänget och ökat sitt våldskapital i närområdet. 

Rädslans kultur växer

Den rädslans kultur som växer fram, visar sig genom att unga människor och deras föräldrar allt oftare inte vågar anmäla eller vittna ens när det gäller brott som begåtts av unga. Man tycker inte det är värt att riskera hot och utfrysning även om man tycker att de skyldiga ska ställas till svars. Därför behöver vi vidta flera åtgärder för att förbättra stödet till brottsutsatta och vittnen.

Korta utredningstiderna, särskilt med unga målsäganden. Det minskar risken för att brottsutsatta och vittnen utsätts för hot och därmed tystnar. 

Stärk vittnesskyddet för de som berättar om sina iakttagelser om brott. Identitetsuppgifter ska vara dolda fram till rättegången. Det är inte minst viktigt för personer i utsatta situationer som anses förråda den egna gruppen om de vittnar. 

Bygg om domstolsbyggnaderna för brottsutsattas och vittnens skull. Idag tvingas de vänta utanför rättegångssalen på samma plats som de åtalade och deras gäng. Det skapar ett övertag för åtalade med stort våldskapital och aggressiv bekantskapskrets. 

Inför fotboja på misstänkta för övergrepp i rättssak, även för unga människor.

Uppvärdera vikten av förhör utanför domstolsförhandlingarna. Domarna i brottmål ska enbart ta ställning till det som framkommer muntligt under själva förhandlingen. Idag finns dock goda möjligheter att filma polisens förhör, både direkt på brottsplatsen, men också efterföljande förhör. Genom att ge dessa inspelningar ett högre bevisvärde under rättegångar skulle riskerna för hot och påtryckningar minska.

Inför fotboja på misstänkta för övergrepp i rättssak, även för unga människor. Det är inte ovanligt att misstänkta gärningspersoner med stort våldskapital genom hot och våld tystar alla brottsutsatta och vittnen i väntan på rättegång. Genom fotbojan kan den som hotar andra under rättprocessen hållas under uppsikt.  

Stärk det våldsförebyggande arbetet för att fostra unga till att agera när de ser kränkningar. I ett långsiktigt perspektiv behöver vi bedriva ett arbete för att skapa en attitydförändring och skapa förtroende för polis och rättsväsende. 

En nyttig erfarenhet

En rättegångsprocess är inte rolig, men personligen har det varit en nyttig erfarenhet. Rädslan som får unga att avstå från att vittna eller anmäla är inte bara ett problem för de direkt berörda, utan är i förlängningen ett hot mot oss alla och mot demokratin och rättsstaten. Skyldiga till allvarlig brottslighet kommer aldrig kunna fällas om fler och fler tystnar. Det är en utveckling vi aldrig kan acceptera!  

 

Av Jan Jönsson (L)

Socialborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad