Malin Bergander. Foto: PrivatMalin Bergander. Foto: Privat
Malin Bergander. Foto: Privat
Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock
 Foto: Shutterstock

Jag får inte välja vem jag vårdar

Publicerad

Jag har mött människor som ser på världen på samma sätt som jag och de som har en syn som radikalt går emot min egen. Jag är barnmorska och behandlar alla med respekt, skriver barnmorskan Malin Bergander.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som barnmorska har jag bistått vid förlossningar där paret som föder barn är av samma kön, där det funnits fler föräldrar än två och där det varit en.

Jag har stöttat kvinnor som är nazister, kvinnor med nära anknytning till Hells Angels eller aktiva i Sverigedemokraterna. Jag har funnits vid sidan hos muslimska kvinnor, katolskt ortodoxa och hos kvinnor som är Jehovas vittne. Jag har förlöst kvinnor med HIV och hepatit C. Jag har hållit hårt om den psykiskt sjuka kvinnan, med fyra omhändertagna barn, när hon gråtande föder sitt femte. 

Jag har stöttat kvinnor som är nazister, kvinnor med nära anknytning till Hells Angels eller aktiva i Sverigedemokraterna.

Jag har vårdat kvinnor som lever gömda, kvinnor med skyddad identitet och kvinnor med funktionshinder. När kvinnan som var dömd för grova våldsbrott, och kom till förlossningen med polisbevakning, behövde smärtlindring såg jag till att hon fick det. Jag har gett information om abort till ungdomar ifrån världens alla hörn, jag har hjälpt dem med preventivmedel och provtagning vid misstanke om sexuellt överförbara sjukdomar. 

 

LÄS MER: Klart barnmorskan inte ska behöva abortera 

 

Jag har givit svar på positiv klamydia och graviditetstest till kvinnor som varit otrogna. Jag har mött homosexuella och transpersoner. Jag har tagit cellprov på kvinnor som livnärt sig på att sälja sex.

Jag har träffat unga och gamla, friska och sjuka. De som älskar livet och de som inget annat hellre vill än att dö. Jag har mött människor som ser på världen på samma sätt som jag och de som har en syn som radikalt går emot min egen. 

När de kommer till mig i min yrkesroll som barnmorska bemöter jag dem alla med respekt och anser inte att jag har rätt att välja vem jag vill träffa eller vårda. Sverige har kommit långt men för att komma framåt kan vi inte gå bakåt.

 

LÄS MER: Det offentliga har ingen religionsfrihet

 

Det här är ett debattinlägg skrivet i ren ilska över att fokus flyttas ifrån den som är i behov av vård och stöd till den som ska tillhandahålla det. Att det i abortdebatten berör främst kvinnor ligger mig som barnmorska självklart nära hjärtat. Jag vill inte prata religion, politiskt övertygelse eller livsåskådning. Det är var och ens ensak att tro på vad den vill men som vårdpersonal måste du lämna det utanför sjukhusdörren när du går på ditt pass. Den som söker sig till mig, och alla mina kollegor i sjukvården, befinner sig i en utsatt position och ska inte ens behöva fundera över hur hen ska bli bemött. Respekt för patienten är något som ska genomsyra hela vårdkedjan.

Det som skiljer mig och de flesta av mina arbetskamrater ifrån den kollega som vägrar aborter och vissa preventivmetoder är att vi med största respekt skulle ta hand om henne om hon sökte oss i vår profession. Vi skulle däremot inte kunna lita på att hon vill vårda oss om det var tvärtom. 

 

Malin Bergander

Fackligt förtroendevald nattbarnmorska, Östra sjukhuset i Göteborg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag