Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag blir bestört över bristen på lokförare

Bengt Westerberg, tidigare FP-ledare, tycker att invandring smartmålas i den svenska debatten. Jessica Stegrud (SD), riksdagsledamot, tycker tvärtom att debatten tidigare skönmålade invandringen.
Johan Pehrson (L), arbetsmarknadsminister
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Det ska löna sig att arbeta och alla som kan arbeta ska arbeta, skriver Johan Pehrson (L).
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alla som kan arbeta ska arbeta. 

Nu lägger regeringen om arbetsmarknadspolitiken med både krav och möjligheter för att fler ska kunna komma i jobb. 

Det ska vara ordning och reda i arbetsmarknadspolitiken. 

Nu återupprättar vi arbetslinjen, skriver Johan Pehrson (L). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige behöver fler samhällsbyggare. Människor som går till jobbet, bidrar i vardagen och betalar skatt till det gemensamma. Alla människor som arbetar, vill arbeta eller kommer att arbeta förtjänar samhällets djupa respekt. Vad de har för jobb eller vad de tjänar spelar mig ingen roll. 

Det är vänsterpolitik att dela in människor med sådana etiketter. Det finns inga skitjobb, det finns bara skitbra jobb.

I går uppmärksammades jag på att det inte kommer gå några SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg i sommar, bland annat på grund av lokförarbrist. 

Som arbetsmarknadsminister blir jag bestört över att det finns många bristyrken och lediga jobb samtidigt som vi har över 400 000 arbetslösa. Det är ett misslyckande att fler inte har ett arbete att gå till. 

Den nya arbetslinjen handlar om både krav och möjligheter.

Och det är fel att det finns personer som medvetet bidragsfuskar och skor sig på skattebetalarnas pengar. Antalet polisanmälningar på grund av bidragsfusk i arbetslöshetsförsäkringen har ökat. 221 miljoner betalades felaktigt ut från arbetslöshetskassorna 2022. 

Även om det även innefattar slarv så ska medborgare kunna lita på att deras skattepengar går till rätt saker. Det har tidigare politiker gjort alldeles för lite åt. Och det ska det bli ändring på. Den som fuskar eller vägrar att söka vettiga jobb kommer inte att få det lika ”fett” med vår regerings politik. 

Den som jobbar och betalar skatt bidrar till vår fantastiska välfärd, till duktiga lärare i klassrummen och Sveriges ambitiösa klimatomställning. Därför är återupprättandet av arbetslinjen – den borgerliga tanken om att fler ska gå från bidrag till jobb – en av regeringens viktigaste uppgifter. Det ska löna sig att arbeta och alla som kan arbeta ska arbeta.

Regeringen storsatsar

Den nya arbetslinjen handlar om både krav och möjligheter. Möjligheter att utbilda sig under hela livet och rusta sig så att man kan ta jobb i ett bristyrke. Därför storsatsar regeringen i vårbudgeten på över 8 000 nya platser inom yrkesutbildningen för vuxna. Det handlar om en utbildningslinje i arbetsmarknadspolitiken. 

Det behövs också krav på att arbetssökande ska ta de lediga jobb som finns. Alla som är vuxna och friska måste göra sitt bästa för att få ett jobb. Det handlar bland annat om att vi behöver ställa tydligare krav på att flytta dit jobben finns eller på att vara beredd på att byta yrke, vilket regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag.

Mycket av detta kokar ned till plånboksfrågor – jag träffar ofta arbetsgivare som berättar om att de får jobbansökningar från personer som inte verkar vilja ha jobben. Detta gäller långt ifrån alla arbetslösa, men det gäller en attityd som Sverige inte ska acceptera. 

Vi måste komma till rätta med bidragsberoende. Och vi måste komma till rätta med bidragsfusk. Det förutsätter sänkt skatt på arbete och ordning och reda i arbetsmarknadspolitiken.

Inte hela bilden

De senaste veckorna har siffror florerat som visar att andelen som lever på bidrag minskar. Men det är inte hela bilden. Samtidigt som färre totalt sett lever på bidrag är det en ökande andel som blir kvar i just ett långvarigt bidragsberoende. Det är en extremt oroväckande utveckling där många riskerar att fastna i ett långvarigt utanförskap. På så sätt skjuts arbetsföra människor längre och längre från arbetsmarknaden för varje dag som går.

A-kassan är en viktig omställningsförsäkring, och självklart ska det finnas möjlighet att få samhällets stöd för den som behöver det. Men pengar från det offentliga måste villkoras med krav. Därför går nu regeringen fram med förslag om krav på aktivitet för att få försörjningsstöd om man kan jobba.

Efter åtta år med Socialdemokraterna vid makten lever vi nu med ett oacceptabelt stort utanförskap. Nu återupprättar vi arbetslinjen. Fler ska komma i arbete för att bygga sig ett bättre liv och bidra till ett starkare Sverige. Med fler samhällsbyggare och färre bristyrken.


Johan Pehrson (L)

arbetsmarknadsminister och partiledare 

”Du lajvar cykelbud med din höga lön” 

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch älskar gigekonomin så mycket att han praktiserar som matbud. Tidens biträdande verksamhetschef Maria Arkeby ogillar verkligen gigekonomin och tycker att den utnyttjar människor.