Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag behöver inte räddas av den vita mannen

Nora Abdullah.

Ni anser oss vara förtryckta av våra bröder, pappor och män. Men faktum är det är ni som förtrycker oss, skriver Nora Abdullah.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ska allting handla om den muslimska kvinnan för att ni tycker att den muslimska kvinnan är förtryckt och behöver befrias? Faktum är att det är ni som förtrycker den muslimska kvinnan. Vi ska inte behöva diskutera vad en fullvuxen människa kan ha på sig eller inte, och inte heller ska vi behöva argumentera för att en fullvuxen människa kan bestämma över sitt liv.

Ni anser oss vara förtryckta av våra bröder, pappor och män.

Faktumet är vi behöver inte politikers och medias befrielse. Ni anser oss vara förtryckta av våra bröder, pappor och män. Men faktum är det är ni som förtrycker oss när ni konstant diskuterar hur vi ska klä oss och hur vi ska vara som människor. Ni diskuterar den muslimska kvinnan gång på gång. Frågan är nu vad nästa steg blir. Hur ska den muslimska kvinnan äta mat? Eller hur ska den muslimska kvinnan gå på toaletten? Var går gränser egentligen när det handlar om den muslimska kvinnan och hennes egna val i livet? 


LÄS MER: Jag trodde aldrig att Sverige skulle låta detta ske


Det finns tusentals människor som dör av svält i Somalia och i många andra länder i Afrika.  Tusentals barn och kvinnor dör i Syrien. Hur många människor dör i Irak? Palestina? Burma? Yemen? Listan kan göras lång. Ni som sitter och skriver om att skolbarn är uppdelade, en muslimsk man har sagt att en kvinna inte får ut. Vad är som är så intressant med det egentligen? Jag kan sitta längst var som helst i bussen, men där står ändå en man och glor på mig och skriker: ”Åk hem din muslimjävel”. Eller en annan som skakar på huvudet för att han eller hon tycker synd om mig på grund av att jag bär slöja och därmed antar att jag är förtryckt. Det finns hur mycket människor som helst på bussen men ingen reagerar, trots att de hör vad som sägs. Trots detta påstår ni att vi måste befrias från våra män? 

Varför skrivs det inte stora rubriker om den muslimska kvinnan som dagligen diskrimineras på arbetsplatser, skolor och ute på allmänna platser enbart för att hon bär slöja? Om kvinnor som blir spottade på, nedslagna och vars sjalar blir nerdragna? Det är vad muslimska kvinnan får utstå dagligen i det svenska samhället. Den sanningen tystas ned, men när det handlar någonting som är från islam så går ni all in.


LÄS MER: Vi kan inte ha ett könsuppdelat Sverige 


Vi lever i ett samhälle där det inte går att köpa en liten chokladask utan att det finns en bild av halvnaken kvinna. Men vi ser inga halvnakna  män överallt. Är det då inte förtryck? Varför är majoriteten av halvnakna bilder som härjar runt över allt är bara kvinnor och inte män? Fast om man väljer att bära slöja, samt följer de normer och lagar som finns i den religion man tillhör – då är man förtryckt.

Vi muslimska kvinnor skriker inte efter att bli befriade.

Vi muslimska kvinnor skriker inte efter att bli befriade. Låt oss bara leva våra liv. Vi vill inte höra dagligen hur synd det är om oss på grund av hur förtryckta vi, enligt er, är. Jag behöver definitivt inte hjälp att hitta min plats i det svenska samhället. Jag vill helt enkelt avstå från att vara slavinna för modeindustrin och det gör jag frivilligt trots att det verkar ju vara helt omöjligt att förstå.

Jag vägrar att falla offer för objektifieringen av kvinnan som sexsymbol med utmanande kläder och smink som förändrar mitt utseende och det gör jag av min egen vilja.

Jag behöver inte hjälp att hitta min plats i det svenska samhället.  

Och nej, jag behöver inte räddas av den vita mannen. Aldrig. 


Nora Abdullah 

Student