Nora Abdullah.Nora Abdullah.
Nora Abdullah.

Jag behöver inte räddas av den vita mannen

Publicerad

Ni anser oss vara förtryckta av våra bröder, pappor och män. Men faktum är det är ni som förtrycker oss, skriver Nora Abdullah.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ska allting handla om den muslimska kvinnan för att ni tycker att den muslimska kvinnan är förtryckt och behöver befrias? Faktum är att det är ni som förtrycker den muslimska kvinnan. Vi ska inte behöva diskutera vad en fullvuxen människa kan ha på sig eller inte, och inte heller ska vi behöva argumentera för att en fullvuxen människa kan bestämma över sitt liv.

Ni anser oss vara förtryckta av våra bröder, pappor och män.

Faktumet är vi behöver inte politikers och medias befrielse. Ni anser oss vara förtryckta av våra bröder, pappor och män. Men faktum är det är ni som förtrycker oss när ni konstant diskuterar hur vi ska klä oss och hur vi ska vara som människor. Ni diskuterar den muslimska kvinnan gång på gång. Frågan är nu vad nästa steg blir. Hur ska den muslimska kvinnan äta mat? Eller hur ska den muslimska kvinnan gå på toaletten? Var går gränser egentligen när det handlar om den muslimska kvinnan och hennes egna val i livet? 

 

LÄS MER: Jag trodde aldrig att Sverige skulle låta detta ske

 

Det finns tusentals människor som dör av svält i Somalia och i många andra länder i Afrika.  Tusentals barn och kvinnor dör i Syrien. Hur många människor dör i Irak? Palestina? Burma? Yemen? Listan kan göras lång. Ni som sitter och skriver om att skolbarn är uppdelade, en muslimsk man har sagt att en kvinna inte får ut. Vad är som är så intressant med det egentligen? Jag kan sitta längst var som helst i bussen, men där står ändå en man och glor på mig och skriker: ”Åk hem din muslimjävel”. Eller en annan som skakar på huvudet för att han eller hon tycker synd om mig på grund av att jag bär slöja och därmed antar att jag är förtryckt. Det finns hur mycket människor som helst på bussen men ingen reagerar, trots att de hör vad som sägs. Trots detta påstår ni att vi måste befrias från våra män? 

Varför skrivs det inte stora rubriker om den muslimska kvinnan som dagligen diskrimineras på arbetsplatser, skolor och ute på allmänna platser enbart för att hon bär slöja? Om kvinnor som blir spottade på, nedslagna och vars sjalar blir nerdragna? Det är vad muslimska kvinnan får utstå dagligen i det svenska samhället. Den sanningen tystas ned, men när det handlar någonting som är från islam så går ni all in.

 

LÄS MER: Vi kan inte ha ett könsuppdelat Sverige 

 

Vi lever i ett samhälle där det inte går att köpa en liten chokladask utan att det finns en bild av halvnaken kvinna. Men vi ser inga halvnakna  män överallt. Är det då inte förtryck? Varför är majoriteten av halvnakna bilder som härjar runt över allt är bara kvinnor och inte män? Fast om man väljer att bära slöja, samt följer de normer och lagar som finns i den religion man tillhör – då är man förtryckt.

Vi muslimska kvinnor skriker inte efter att bli befriade.

Vi muslimska kvinnor skriker inte efter att bli befriade. Låt oss bara leva våra liv. Vi vill inte höra dagligen hur synd det är om oss på grund av hur förtryckta vi, enligt er, är. Jag behöver definitivt inte hjälp att hitta min plats i det svenska samhället. Jag vill helt enkelt avstå från att vara slavinna för modeindustrin och det gör jag frivilligt trots att det verkar ju vara helt omöjligt att förstå.

Jag vägrar att falla offer för objektifieringen av kvinnan som sexsymbol med utmanande kläder och smink som förändrar mitt utseende och det gör jag av min egen vilja.

Jag behöver inte hjälp att hitta min plats i det svenska samhället.  

Och nej, jag behöver inte räddas av den vita mannen. Aldrig. 

 

Nora Abdullah 

Student

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag