Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jag är tacksam, Sverige, är du tacksam för mig?

Vill man bevara något behöver man själv främst bära och sen göra det tillgängligt för andra. Och vi är många med utländsk bakgrund som nu är med och bär upp den svenska kulturen, skriver Shervin Ahmadzadeh. Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Jag förväntas känna tacksamhet över att jag får vara svensk – och det gör jag. Jag känner också att jag och många andra med utländsk bakgrund gör ett fantastiskt bra jobb att föra svensk kultur vidare, skriver Shervin Ahmadzadeh, Liberalerna i Skellefteå.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag har hört många gånger i livet att jag ska vara tacksam över att jag får vara här. Och självklart är jag, och säkert många av de andra miljoner personer med utländsk bakgrund tacksamma (3,5 miljoner 2018 enligt SCB). Det kommer jag alltid att vara. Frågan är bara om vi också har rätt att förvänta oss tacksamhet tillbaka, för att vi är med och bidrar till samhället, för att vi är med och bär upp den svenska kulturen?

Sveriges befolkning 1940 var ca 6 356 350. Utrikesfödda delen låg på någon procent. Utan invandringen hade den svenska befolkningen alltså troligt legat på samma siffra som på 40-talet. Hur hade Sverige tagit sig genom 1960- och 1970-talet utan invandring? Hur skulle Sverige ha klarat sig utan ca 3 500 000 människor med utländsk bakgrund? 

Även SD har rätt att reformeras 

År 2018 hade 84,6 procent av alla utrikesfödda sysselsättning. Sysselsättningen hos företag som drivs av människor med utländsk bakgrund ligger på över 200 000 och räknar man in även personer med utländsk härkomst uppgår siffran totalt sett över 300 000. Så, för att återgå till frågan, har personer med utländsk bakgrund eller härkomst rätt att kräva tacksamhet tillbaka? 

Vi Liberaler brukar säga ”det spelar ingen roll varifrån du kommer, det viktiga är vart du är på väg”.

Det är klart att alla partier reformeras med tiden och Sverigedemokraterna är inget undantag. Man måste tänka på att partier reformeras i små steg, allt för att undvika konfrontation och svekdebatter med sina kärnväljare. Men SD kommer aldrig att kunna svika de väljare som bar fram partiet till makten. Och för att undvika fullständig förvirring räcker det att partiet bjuder sina kärnväljare på ett eller två spektakel om året. Ett exempel är i september 2018, när Mattias Karlsson utropar ”seger eller död”. Jimmie Åkesson följde sedan upp och citerade Vilhelm Moberg ”sex och en kvarts miljoner levande svenskars land”. 

Svårt att hitta svaren i ”essensen”

Som utrikesfödd blir jag inte kränkt av dessa uttalanden, även om jag som utrikesfödd kanske först av alla förväntas skrika rasist. Däremot undrar jag om toppskiktet av SD:s parti medvetet ställer krav som man på förhand vet inte kan uppfyllas. 

Låt oss anta att SD har rätt när det kommer till att varje individ har en nedärvd essens. Delar av denna essens är gemensam för det flesta människor, och annat är unikt för vissa grupper eller för den enskilde individen. SD medger själva att förteckningen inte är komplett, men nu antar vi alltså att det finns en nedärvd essens, som kan definiera varje människa. Det skulle kanske ge svar på de där frågorna många av oss grubblar på till och från genom livet. Vem är jag och vad är meningen med alltihop? Men vad ger den inkompletta förteckningen av individernas essens svar på, förutom det?  Vi Liberaler brukar säga ”det spelar ingen roll varifrån du kommer, det viktiga är vart du är på väg”. 

Vill man bevara kulturarvet – lär ut det!

Invandring innebär ju totalt sett fler kulturbärare. Fler som sprider svensk kultur, till och med ut i världen. Ju fler som ansluter sig desto säkrare står den svenska kulturen genom historien. Fråga Ikea om företaget har något emot att människor köper deras produkter. Svensk kultur och historia är också att likna vid en produkt. Ju fler som tar till sig och sprider den desto säkrare står den. 

Nationalisternas rädsla över att den svenska kulturen dör om den späds ut är rent ut sagt fånig. Det är liksom inte invandrarnas fel att bondskan (pitemål) främst talas av ett fåtal årsrika personer i byarna. Främsta orsaken är att föräldrar slutade lära sina barn bondska. Vill man bevara behöver man själv främst bära och sen göra det tillgängligt för andra. 

Jag skulle vilja skicka en hälsning till SD:s tappre krigare Mattias Karlsson. Jag citerar Napoleon Bonaparte, ”He who fears being conquered is sure of defeat” 

Jag däremot, och miljoner andra med utländsk bakgrund/härkomst kommer fortsätta kriga för vårt land Sverige.

 

Av Shervin Ahmadzadeh

Liberalerna Skellefteå