Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag är rädd att upploppen har gjort det värre för muslimerna

Sverige påsken 2022, demokratin förlorade, skriver Nadim Ghazale.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Nadim Ghazale är polisinspektör och aktuell med boken ”Min väg från flykting till hela Sveriges polis”.
Foto: Andreas Rosenqvist

Ni som ligger bakom upploppen har gjort situationen betydligt värre för er själva, men tyvärr också för alla som delar era yttre attribut eller er religion.

Jag är rädd att det som hände påsken 2022 kommer att märkas och påverka oss lång tid framöver, skriver polisen Nadim Ghazale.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ingen är trygg förrän alla är trygga och det finns ingen rättvisa om den inte gäller för samtliga. Meningen är en parafras ur min självbiografi och något som under lång tid varit aktuellt. Under fruktansvärda omständigheter aktualiserades den på nytt under påskhelgen.

En barnsexchattande högerextremist ger sig ut på en fisketur av kaos. Som han fångade sitt livs största fisk! Hade han haft ett kaosfluencer-konto på Instagram hade han lagt upp ett foto på sig själv intill en utbränd polisbuss. Caption: ”I told you so”.

En krigszon, beskrivs det som av kollegorna som arbetat ute på fältet. Gatsten kastade mot kroppar, brända bilar och skador för ofattbara skattemiljoner. Det är resultatet av den löpeld av upplopp som följt i spåren efter Rasmus Paludans turné. Turnén hade ett enda syfte, att visa Sverige att invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet är barbarer. Hela Sverige såg på.

Hoppas att betet smakade.

Inget kommer bli bättre

Om det finns någon där ute som tror att något kommer förändras till det bättre efter det ni orsakat så kan ni släcka det hoppet direkt. Ni som orsakat detta har gjort situationen betydligt värre för er själva, men tyvärr också för alla som delar era yttre attribut eller er religion. Den absoluta majoriteten av alla som identifierar sig med religionen stannade hemma och ställde inte till med något alls. Men det örat kommer ingen lyssna på. Det är det ingen som kommer att se. Många av de redan hårdast drabbade och marginaliserade i vårt samhälle kommer bara få det ännu värre.

Gummikulor, vattenkanoner, etc – vår verktygslåda ska innehålla tillräckligt mycket för att ingen någonsin ska kunna kapa en polisbuss.

Kritiska röster har krävt mer dialogverksamhet från polisens sida. Det är ett förståeligt krav, ett hårt och segregerat klimat kräver ännu mer dialog. Men det gör den också svårare. När dialog inte räcker längre måste vi se till att polisen aldrig ska behöva tvingas backa. Vi behöver kunna verka på distans på andra sätt än verkanseld med dödliga vapen. Gummikulor, vattenkanoner, etc – vår verktygslåda ska innehålla tillräckligt mycket för att ingen någonsin ska kunna kapa en polisbuss, skada oss fysiskt eller stjäla något från en polisbil. 

Vi är den yttersta linjen för staten, samhället och demokratin. När vi tvingas backa för vandalers våld så backar även allt vi försvarar. Allt som Sverige står för. Det får aldrig ske igen.

Lagstiftningen halkar efter

Vi behöver också stärka skyddet för redan utsatta medborgare, för riktiga muslimer som blir uppriktigt ledsna, sårade och uppgivna över de provokationer som genomförs under missbrukandet av yttrandefriheten. Islamofobin breder ut sig och är ett av de mest anmälda hatbrotten. Att tillstånd ges och att brännandet av Koranen inte är ett självklart hatbrott påvisar hur långt den svenska lagstiftningen har kvar för att skydda vissa utsatta folkgrupper. För mig är det lika självklart som att inte längre få heila fritt på stan eller använda kränkande ord mot andra hudfärger. 

Demokratin har förlorat

Men att det framkallar dessa gravt oproportionerliga reaktioner och får människor att tappa all sans, och att det väcker den törst efter blod som mina kollegor möttes av, påvisar hur långt vissa fortfarande står från att respektera det svenska demokratiska systemet.

Jag är rädd att det som hände påsken 2022 kommer märkas och påverka oss lång tid framöver. Nästan alla förlorade och de enda vinnarna är extremister, ligister, fundamentalister och rasister. Och därför förlorade även demokratin.


Av Nadim Ghazale

Polisinspektör och aktuell med boken Min väg från flykting till hela Sveriges polis

0