Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag är fattig, inte en dålig människa

<p>Jessica Wahl är långtidssjukskriven och lever på knappa resurser. </p>
<p>Vi har inga tv-kanaler, faktiskt inte ens någon tv, skriver Jessica Wahl. <br></p>
Foto: Henrik Montgomery/TT

En fattig människa anses av många vara en misslyckad och dålig människa.

Det är därför så få vågar prata om att de är fattiga, men jag vågar, skriver Jessica Wahl.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

”Inte den här helgen. Det är löning och kommer vara folk överallt”, svarade en kompis när jag frågade om han och hans barn ville följa med mig och dottern på äventyr.

För egen del vänder jag på slantarna både en och tre gånger hela månaden och har dålig koll på den cykel som får övriga befolkningen att röra sig som tidvatten fram och tillbaka över stadsbilden i takt med att pengarna flödar in och ut på kontot.

Vi som lever i fattigdom står utanför den tidsräkningen precis som med så mycket annat.

Journalisten och matskribenten Lisa Förare Winbladh har tidigare skrivit mycket bra om att få vet hur dyrt det är att vara fattig. Hon skriver även att få fattiga törs berätta om just hur det är att vara fattig, men jag vågar.

Det finns många olika anledningar till att pengarna inte räcker i slutet av månaden och vad som kan och bör göras åt detta överlåter jag åt ekonomer och politiker. Det jag kan och vill uttala mig om är omgivningens syn på oss som har det sämre ställt än andra, samt alla oombedda råd om hur enkelt vi kan få det bättre.


LÄS MER: Få vet hur dyrt det är att vara fattig


Snälla. Sluta säga att ni är fattiga och har slut på pengar i slutet av månaden bara för att ni har levt över era tillgångar enligt budget och måste ta av ert sparkapital. Att vara fattig är något helt annat.

Jag har inte haft råd att köpa kläder på flera år. Låna pengar av mig själv till att köpa en resa till solen? Sparkontot spenderades på mat, mediciner, läkarbesök, el och hyra för en evighet sedan.

Jag vill så klart jättegärna ta en fika, men inte ute på stan. Jag har inte 35 kronor att lägga på en kaffe och jag har dessutom inte råd med resan dit och hem.

Vi har inga tv-kanaler, faktiskt inte ens någon tv. Ingen råsaftpress, ingen lyxig kaffekokare. Gardiner, lampor och kuddar har vi gjort själva.

Soffan, köksbordet, fåtöljen, gardinerna, sängen och allt annat har vi fått till skänks alternativt släpat hem från det gemensamma återvinningsrummet. Att se vad som slängs av andra bättre förmedlade blir ännu en påminnelse om hur skev fördelningen av resurser är i vårt samhälle. Deras skräp är våra högt älskade skatter.


LÄS MER: Diskutera pengars värde i varje klassrum


Trots att vår familj anses vara fattig när det kommer till pengar i plånboken är vårt hem långt ifrån tomt. Vi är omgivna av vänner och familj som stöttar och hjälper till. Det krävs dock att jag vågar stå för den situation jag befinner mig i och be om hjälp. Erkänna att jag är fattig. Smaka på ordet. Fattig. Det är inte det lättaste i ett samhälle som värderar pengar och yrkesmässig framgång mer än någonting annat.

En fattig människa anses av många vara en misslyckad och dålig människa. Det är antagligen därför det inte alltid uppskattas att blotta sig och be om hjälp.

Var och en har ansvar för sitt eget liv samt den lott de tilldelas. Vi har en fantastisk tillvaro fyllt av skratt, kärlek och värme. Återbruk är fantastiskt ur miljösynpunkt men det gör något med en människa som inte har möjlighet att försörja sig själv och ta del av sociala aktiviteter. Det sätter sig på självkänslan och blir en isolering som kan bli förödande i längden.

Det är nästan omöjligt att sätta sig in i någon annans situation innan en själv har varit där, och det är väldigt lätt att ge andra råd i stället för att ta in och lyssna. Tänk på att alla dessa förslag på lösningar kanske inte alltid är uppskattade, utan snarare landar som vassa pilar i form av pikar, frustration och sorg.

Det går inte att spara ihop pengar som inte finns när en redan går back varje månad. Det är inte så lätt som många verkar tro.  

Vem skulle sitta och doppa samma tepåse i koppen en hel dag om den inte var tvungen? Inte jag i alla fall.


Jessica Wahl

Långtidssjukskriven