Lotta Edholm (L). Foto: Lieselotte Van Der MeijsLotta Edholm (L). Foto: Lieselotte Van Der Meijs
Lotta Edholm (L). Foto: Lieselotte Van Der Meijs
Om Stockholm ska ansöka om OS måste man garantera att projektet inte kommer att sluta i slöseri, skriver Lotta Edholm (L). Foto: Janerik Henriksson/TTOm Stockholm ska ansöka om OS måste man garantera att projektet inte kommer att sluta i slöseri, skriver Lotta Edholm (L). Foto: Janerik Henriksson/TT

Om Stockholm ska ansöka om OS måste man garantera att projektet inte kommer att sluta i slöseri, skriver Lotta Edholm (L).

 Foto: Janerik Henriksson/TT

Ja till OS – men inte till vilket pris som helst

Publicerad

Stockholm har upphandlat en konsultfirma för att ta fram en mycket snabbt genomförd förstudie inför en OS-ansökan.

Om staden ska ansöka om OS måste majoriteten kunna garantera att projektet inte kommer att sluta i slöseri och spökinfrastruktur, skriver Lotta Edholm (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vänstermajoriteten i Stockholms stadshus har, enligt dokument Liberalerna har tagit del av, upphandlat en konsultfirma för att ta fram en mycket snabbt genomförd förstudie inför en OS-ansökan. Detta helt utan att andas om att ett sådant mångmiljardprojekt är på gång. Skulle Stockholm ansöka om vinter-OS 2026 så skulle det vara första gången på över 20 år en svensk stad ansökte om OS. Stockholm skulle sannolikt också ha mycket goda chanser att få spelen.

Därför är det mycket oroväckande att förstudien endast omfattar 80 timmars arbete. Den styrande vänstermajoriteten tänker sig att två veckors arbete räcker för att ta fram ett underlag för ett beslut i miljardklassen. Oroväckande är också att förstudien ska titta på hur en kommunikationsplan kan tas fram som övertygar folket om ”värdet för Stockholm och stockholmarna”. Detta långt innan man har svarat på frågan om vilket värde som finns, och vilka risker.

 

Frågan om OS i Stockholm har dock utretts av idrottsrörelsen tidigare. Vilka typer av investeringar som är aktuella kan man studera i SOK:s förstudie till vinter-OS 2022. Då föreslogs bland annat att en enorm skidbacke skulle byggas i en skog i Huddinge och att en rodelbana för en halv miljard skulle byggas på Hammarbybacken. Kostnaderna för nya arenor beräknades till 2,5 miljarder. Förstudien redde dock inte ut vem som skulle betala: den olympiska rörelsen, skattebetalarna eller någon annan.

Vi liberaler ser många goda värden i att arrangera ett OS. Förutom att det skulle innebära ett uppsving för turistnäringen och en folkfest utan like, så skulle Sverige kunna visa att ett demokratiskt och ekonomiskt hållbart OS kan genomföras. Något som verkligen behövs i en tid när många av den globala idrottens pampar tycks sakna vett och skrupler.

Vi ser också att det finns viktiga frågor att besvara innan man ens överväger att ta sig an ett OS. Hur påverkar en sådan jättesatsning en stad som redan växer så det knakar? Stockholm planerar redan nu för över 140 000 nya bostäder, en massiv utbyggnad av tunnelbanan, ett drygt 40-tal nya skolor, fler socialsekreterare och lärare, en upprustning av våra idrottshallar och bad. Byggmarknaden är överhettad. Bostadskön slår nya rekord. Stockholms växtvärk påverkar hela Sverige. Och vem ska betala? Vi liberaler kommer inte att stödja en OS-ansökan där notan skickas till skattebetalarna.

 

Om staden ska ansöka om OS måste majoriteten kunna garantera att projektet inte kommer att sluta i slöseri och spökinfrastruktur. Blir det bostäder som kan vara grunden till nya stadsdelar? Idrottsanläggningar som botar hallbristen? Transportinfrastruktur som ändå behövs? En rodelbana på Hammarbybacken för en halv miljard är ett exempel på en investering som knappast någon efterfrågar. Stockholm har inte råd att kasta bort pengar på arenor, modulhus och tillfälliga OS-byggen.

Vi liberaler vill att Stockholm ska vara värd för stora evenemang. Vi vill ge människor från hela världen en anledning att besöka Stockholm och Sverige. Men vårt ansvar är att prioritera. Därför har vi ett antal krav innan vi kan tänka oss att ställa oss bakom en ansökan om vinter-OS 2026:

  •  Stockholms skattebetalare ska inte gå i borgen för OS
  •  Nyttan för stockholmarna ska vara noggrant utredd
  •  Riskerna för att ett OS-projekt konkurrerar ut andra planerade investeringar ska vara klarlagda
  •  OS-byn ska fungera som en attraktiv stadsdel i framtiden
  •  Stockholmarna ska bara betala för anläggningar som behövs i bredd- och ungdomsidrotten

Politik handlar om att prioritera. Liberalerna kommer inte att medverka till ett miljardslukande lyxprojekt som är kul i två veckor och sen slut.

 

Lotta Edholm

(L), oppositionsborgarråd och gruppledare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag