Ja, så vill vi bekosta en friare invandring

Liberala ungdomsförbundets ordörande Joar Forssell svarar nu SD:s ungdomsförbund.
Foto: LUF
Hilda Frick är jämställdhetspolitisk talesperson för SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna.

En nedskärning av föräldraförsäkringen kan bli ett av flera sätt att finansiera en friare invandring, där vi kan ta emot fler flyktingar i behov av skydd, skriver Luf:s Joar Forssell i ett svar till Ungsvenskarna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | VÄLFÄRD. Reflexmässigt gör Ungsvenskarna varje fråga till en fråga om invandring – föga oväntat också i denna replik. Istället för att ordentligt bemöta våra argument skriver de ihop ett potpurri av allt de inte gillar med liberalism. Men eftersom de gör det kan vi lika gärna bemöta deras tankekarta till replik. Svaret är ja, en nedskärning av föräldraförsäkringen kan bli ett av flera sätt att finansiera en friare invandring där vi kan ta emot fler flyktingar i behov av skydd. 

Här är några andra saker vi vill göra för att finansiera exempelvis ökat flyktingmottagande, återuppbyggnad av LSS och andra satsningar på dem som behöver hjälp mest: Införa behovsprövat barnbidrag, lägga ned Vinnova, lägga ned Folkhälsomyndigheten, avskaffa ränteavdraget och avskaffa stödet till religiösa samfund. Skatten ska sänkas

Samtidigt vill vi sänka skatten. Ungsvenskarna verkar vara av uppfattningen att vi vill skära ned på föräldraförsäkringen men behålla ett av världens högsta skattetryck. Det har de fått om bakfoten, vi vill förstås skära ned på föräldraförsäkringen samtidigt som vi sänker skatterna. 

Det är det som är grejen med socialliberalism. Vi vill sänka skatten, och vi vill att staten ska sluta ösa bidrag på medelklassen och i stället fokusera omfördelande bidrag på samhällets allra mest utsatta. Vi vill att de som kan tjäna pengar på egen hand kan få friheten att få behålla mer av dem. Bidrag ska prioriteras till de som har det svårt, till de som flyr krig, till skolor i utsatta områden, till funktionshindrade, till fattigpensionärer och barn som har det svårt hemma.


LÄS MER av Joar Forssell: Avskaffa det lyxiga barnbidraget helt


Flera års ledighet ska betalas ur egen ficka

Att staten tar arbetande människors pengar för att finansiera ett bidrag för barnledighet som kommer med vissa villkor är inte ekonomisk kontroll – det är en förmån och det är så bidrag fungerar. Vill man göra precis som man själv vill kan man också betala för det själv. För oss liberaler är det faktum att staten ska betala fler års ledighet åt människor som faktiskt själva valt (oftast) att bli föräldrar en ”auktoritär vänstertanke” om något. Att Ungsvenskarna sedan har mage att prata om frihet och riktig jämställdhet, samtidigt som deras parti vill inskränka aborträtten, är häpnadsväckande.

Luf bryr sig inte om folk och nationer

Ungsvenskarna anklagar oss för att nedprioritera det ”svenska folket”. Om något visar det tydligt var skiljelinjen går mellan våra förbund. Luf bryr sig inte om folk, nationer eller några andra kollektiv. Vi bryr oss om individers frihet och rätt att forma sina egna liv. 

I de undantagsfall när staten delar ut skattemedel som bidrag måste de därför användas varsamt, inte hivas ut utan förbehåll.


Av Joar Forssell

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet