Ja, dagisåren pajar tyvärr sexlusten

Att vara en bra mamma i dag handlar inte bara om att baka bullar och hålla barnen hela och rena. Vi förväntas förverkliga oss själva, satsa på karriären, ha ett socialt liv, vara snygga, vältränade och dessutom ha ett sexliv, skriver tvåbarnsmamman Kitty Störby Jutbring.
Foto: Cornelia Nordström

Förväntningarna på dagens morsor är nästan ouppnåeliga. Vi förväntas förverkliga oss själva, satsa på karriären, ha ett socialt liv, vara snygga, vältränade och dessutom ha ett sexliv.

Så många kvinnor dubbelarbetar – förutom sitt jobb är dom familjens obetalda projektledare. Det är dags att säga ifrån och börja dela bördan med papporna, skriver Kitty Störby Jutbring.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jaha, älskling, du vill ligga? Men så klart vi ska göra det, jag ska bara göra lite grejer först.

Som vanligt så börjar vi väl med 15 minuters overallbråk i hallen och sen lämnar jag barnen på skola och föris och då samtidigt tänkte jag passa på att uppdatera mig om de nya rutinerna där, vilka extrakläder som saknas, kolla om galonbrallorna blivit för små och fråga om det fortfarande går höstblåsor, förkylning, mask och diarré.

Sen måste jag till jobbet, inspirera mina kolleger både med mitt intellekt och min stil samtidigt som jag så klart presterar och äter en nyttig, ekologisk, hemlagad lunch utan att verka för tråkig. Helst ska jag hinna med ett yogapass och lite spinning på lunchen med, innan jag föreslår en kul afterwork på fredag.

Efter jobbet blir det en snabbis på stan, galonbrallorna var nämligen urvuxna och dessutom fyller din syster år i helgen så jag ska köpa en present från dig till henne på gallerian. Blir en Le Creuset-gryta bra?

Sen bör jag hinna med en sväng till den nya ekobutiken för att göra veckans matinköp, jag har hela listan med mig i fickan. Nu när vi inte kan äta gluten längre och den äldsta är allergisk mot nötter så tar det ju lite längre tid att handla.


När jag kommer hem så tänkte jag direkt börja jäsa brödet och sätta på långkoket och plastbanta köket så att vi hinner äta och verkligen mysa lite innan jag måste skjutsa till dansen, det blir både våra och grannarnas ungar, för det är bra med både kompisar och fysisk aktivitet.

Eventuellt får jag in lite bra, utvecklande kultur och lagom lång skärmtid för kidsen där i bilen med, på väg hem sen.

Bokstavslandet och lite sång? Sen återstår ju egentligen bara att bada barnen, göra något kreativt pyssel i pastellfärger, sätta upp vimplar i barnens rum och instagramma det och tagga #barnrumsinspo.

Efter det så ringer jag nog din mamma och berättar om semestern och planerar julen och sen kanske jag tar mig lite egentid innan tvätten, det är ju så viktigt med egentid. Om jag kör all kulörtvätt i 40 grader så hinner jag nog.

Det är ju så bra med tvättid för när maskinen går så kan jag byta blöjor, hänga med i nyhetsflödet, skriva ett föräldrabrev eftersom jag är klassmamma och lösa lite konflikter mellan barnen genom att säga att ”jag ser att du är arg, och du har all rätt att vara arg, men nu måste ni sluta slåss”, helt utan att höja rösten.

Kanske kan jag sortera soporna, öva på att säga ”hen”, inreda hemmet smakfullt med pasteller och geometriska, grafiska former och blogga om det med?

Det är viktigt med rutiner, så när kläderna är vikta så blir det läggning efter tvåminuters tandborstning med eltandborste speciellt utformad för barn. Fast jag glömmer så klart inte att ge den nya medicinen och babymassage så att jag inte måste sitta uppe och amma i natt också.

När jag sen tillslut letat upp rätt gosekanin och ungarna sover ska jag bara läsa några böcker om självkänsla, egenvärde, andlighet, rawfood och gifter i barnens vardag… om jag inte ska passa på att ta ett glas vin med Ida och Sara först, det är ju så viktigt med vänner!

Sen avslutar jag med att slänga ihop näringsrik matsäck inför utflykten i morgon och lägga fram matchande klädhögar till oss alla.

Sen, älskling, så lovar jag att vi ska ligga. Jag kommer vara jättesugen. Jätte. Och sexig.


Mvh typ alla morsor.


Och det värsta är att allt det här är helt sant för så många morsor. Även pastellinredningen i mitt fall.

Att vara en bra mamma i dag handlar inte bara om att baka bullar och hålla barnen hela och rena. Förväntningarna är nästan ouppnåeliga.

Vi förväntas förverkliga oss själva, satsa på karriären, ha ett socialt liv, vara snygga, vältränade och dessutom ha ett sexliv. Vi kräver någon slags perfektion på så många plan att det är omöjligt att nå dit utan att bränna ut sig.

Jag har bestämt mig för att försöka sänka kraven, och sluta hymla om hur svårt det är. Och till er som inte välsignats med en någorlunda jämställd man, (vilket jag har) – det är dags att börja dela en större börda med papporna.


Kitty Störby Jutbring, tvåbarnsmamma och programledare