Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israel sprider hat – för att fullborda smutsigt projekt

Ahmad Masoumifar, Irans Sverigeambassadör.
Ilan Ben-Dov, Israels Sverigeambassadör.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Vissa regimer kan bara överleva genom att skapa kriser och kränka andra nationers rättigheter.

Israel försöker nu få världen att utöva omänskliga metoder mot 80 miljoner människor i Iran, skriver Ahmad Masoumifar, Irans Sverigeambassadör.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Regimen som hittills har ignorerat dussintals FN-resolutioner vill övertyga Europa och Sverige om att upphöra med diplomati med Iran.

JCPOA, eller Irans kärnvapenavtal, har varit en milstolpe i historien om multilateral diplomati och en modell för diplomatisk lösning på en långvarig politisk konflikt.

Den överväldigande majoriteten av det internationella samfundet enades om att stödja JCPOA-avtalet. EU och den svenska regeringen har varit viktiga anhängare av fredsprojektet. 

De enda motståndarna mot detta avtal är Donald Trumps irrationella administration och Benjamin Netanyahu, ledaren för den äldsta och enda ockupationsregimen i Mellanöstern.

Vill förstöra fredsprojekt

Israels ambassadör i Sverige rekommenderar nu de svenska och europeiska regeringarna att förstöra ett fredsprojekt som det har lagts stora resurser på.

Det är inte förvånande att vilseledande information har blivit allt vanligare i dessa dagar. I detta fall är syftet att avleda opinionen från ett stor antihumanitärt och krisskapande projekt i Mellanöstern. 

Taktiken att isolera och blockera är en omänsklig metod som har använts mot invånarna i Gaza i flera år

Vissa regimer kan bara överleva genom att skapa kriser och kränka andra nationers rättigheter.

Det är klassisk machiavellisk politik att genom skapandet av en hypotetisk fiende och ett imaginärt hot försöka avleda opinionen från en allvarlig global fråga, brott mot internationell rätt och ockupationen av ett försvarslöst folks territorium.

80 miljoner människor

Taktiken att isolera och blockera är en omänsklig metod som har använts mot invånarna i Gaza (världens största öppna fängelse med två miljoner fångar) i flera år. 

Nu rekommenderas det att Europa skall använda och tillämpa samma metoder mot de 80 miljoner människor i Iran.

För vålds- och ockupationsregimer är de mänskliga konsekvenserna av politiken irrelevanta – att uppnå politiska mål motiverar alla metoder och medel.

Det är förståeligt varför hat mot iranier har ökat nyligen. 

Det är ett gammalt sätt att avleda opinionen medan ett smutsigt projekt fullbordas.

 

Av Ahmad Masoumifar

Irans Sverigeambassadör