Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Islamofobi handlar om upplevda kränkningar

Foto: Robban Andersson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialantropologen Aje Carlbom menar med ut­gångspunkt från statistik att islamofobiska hatbrott inte är något stort problem.

Vi frågar oss om statistiken svarar på den fråga Aje Carlbom ställer till den. Enligt Brås statistik över hatbrott 2011, som Carlbom hänvisar till, så redovisas anmälda brott i olika kategorier.

Om någon anmäler ett hatbrott till följd av att denne tillhör kategorin invandrare döljs det faktum att personen även har drabbats därför att han eller hon har en avvikande sexuell läggning, religion eller kön.

Centrum mot rasisms egna undersökningar visar att många muslimer inte velat anmäla islamofobiska kränkningar eftersom de blivit så vanliga. Därtill kommer att många muslimer har helt enkelt inte känt till sina rättigheter vid kränkningar.


Eftersom islamofobi till syvende og sidst handlar om muslimers upplevelser av kränkande behandling, så duger inte Mångfaldsbarometern. Den redovisar ett slumpvis urval ur den svenska befolkningen, 994 personers attityd till exempelvis om slöjan, som underlag att säga något om islamofobin i det svenska samhället.

Det här borde vara uppenbart för någon som titulerar sig doktor i socialantropologi, som Carlbom gör. Kanske finns det därför skäl att anta att hans ärende är politiskt snarare än vetenskapligt.Mariam Osman Sherifay

Ordförande i Centrum mot rasism