Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Islamistisk seger i dag är bra för demokratin

Det regerande islamistiska AKP vill fortsätta styra landet mot ett framtida – inte alltför avlägset – EU-medlemskap. Motståndarna, de nationalistiska och ultranationalistiska, vill tillsammans med militären, hellre svänga in Turkiet på en avfartsväg som leder bort från EU. Foto: AP
I dag hålls det som kallas Turkiets ödesval. Landet befinner sig vid ett politiskt och nationellt vägskäl.
En förlust för islamistiska AK-partiet innebär ett sorgligt bakslag för den positiva demokratiutveckling som skett under partiets tid vid makten. Om nationalistiska CHP och MHP i stället bildar regering skulle det betyda hårda slag mot landets etniska minoriteter.
Det skriver i dag CLAES NORDMARK (s), som befinner sig på plats i Turkiet för att bevaka valet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 40-gradiga hettan här i Diyarbakir är påfrestande för mig själv men har sannerligen inte tagit musten ur valkampanjen. Och det politiska högtrycket ser ut att fortsätta under valdagen. Bilarna med högtalaranläggningar som spelar hög musik och valbudskap kör ständigt fram och tillbaka på stadens gator.
Det är främst AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) och det kurdiska DTP:s (Demokratiska samhällspartiet) oberoende kandidater som försöker locka röster. Men i byarna utanför Diyarbakir är militären tydlig med vilka partier man föredrar. Budskapet till byborna har varit enkelt: en enda röst på AKP eller DTP kommer att ge konsekvenser!
Abdullah Demirbas, före detta kommunalråd för DTP i stadsdelen Sur i Diyarbakir, blev nyligen avsatt och hela kommunfullmäktige upplöstes efter ett beslut i högsta domstolen. Demirbas ”brott” bestod i kravet på att kommunens information skulle finnas tryckt på minoritetsspråken kurdiska, assyriska/syrianska och armeniska. Även borgmästaren i Diyarbakir ligger illa till. Han ska dras inför domstol för att ha använt sig av de kurdiska bokstäverna w, x och q. Partiordföranden för DTP i Diyarbakirs län berättar för mig att minoriteternas rättigheter tyvärr inte får det genomslag de borde få.
Likväl är de kurdiska kandidaterna mycket aktiva. Somliga delar ut förstoringsglas medan andra klipper snörstumpar av exakt utmätt längd. Dessa förstoringsglas och mystiska snörlängder är i själva verket hemliga vapen i kampen om rösterna och man kan med rätta tala om att resultatet hänger på just dessa sköra trådar.
Att DTP inte ställer upp i valet som parti utan har oberoende kandidater beror på att man riskerar att inte komma över den nationella tio-procentsspärren till parlamentet. Oberoende kandidater kan dock nästla sig in i systemet om de får en viss andel av rösterna i sin valkrets. Spärren är högt satt för att hålla kurdfrågan utanför den parlamentariska arenan.

Efter ett gemensamt beslut i parlamentet av AKP och CHP (Republikanska folkpartiet) får ingen av de oberoende kandidaterna på listan ha partisymboler eller nummer framför namnen – som dessutom är skrivna med pyttesmå bokstäver.
Så förstoringsglasen blir ett välkommet hjälpmedel för äldre väljare med dålig syn. Och snörstumparnas exakta längder? De leder analfabeter hela vägen till raden för just deras utvalda representant.
Det här valet kallas allmänt för ”ödesvalet”. Och vi vet att Turkiet befinner sig vid ett politiskt och nationellt vägskäl. Det regerande islamistiska AKP vill fortsätta styra landet mot ett framtida – inte alltför avlägset – EU-medlemskap. AKP har under den senaste mandatperioden knattrat sakta fram längs den västerländska demokratins motorväg och genomfört ett flertal reformer, bland annat med syftet att ge landets talrika minoriteter fler och bättre rättigheter. Något som tyvärr inte alltid har lyckats i praktiken.
Men det kan finnas flera vägar för ett land att följa. I högsta grad gäller detta för Turkiet just denna valdag.
Det nationalistiska CHP och det ultranationalistiska MHP (Nationella handlingspartiet) vill, tillsammans med militären, hellre svänga in Turkiet på en avfartsväg som leder bort från EU och fördjupad demokratisering.
Dessa tre aktörer ser det som sin främsta uppgift att ”bevara landet sekulärt och turkiskt, samt förhindra separatism”. MHP vill gärna ”jaga PKK-terrorister” i irakiska Kurdistan. Partiets ledare brukar vifta med en snara på sina valmöten – en snara som man helst ser lindad runt den fängslade PKK-
ledaren Abdullah Öcalans hals…

CHP är enligt egen utsaga socialdemokratiskt, men en utredning har tillsatts inom socialistinternationalen i syfte att eventuellt och förhoppningsvis utesluta CHP.
Detta eftersom partiet har agerat uppenbart odemokratiskt den senaste tiden. Tidigare i år saboterade man presidentvalet, och tillsammans med MHP tar partiet öppet ställning för att invadera irakiska Kurdistan. AKP har gått framåt i opinionsundersökningarna, men från andra delar av landet sägs det att även om folk tycker att AKP har drivit en bra
politik så kommer de att rösta på det
nationalistiska CHP för att
bevara landet sekulärt.
En förlust för AKP innebär ett sorgligt bakslag för den, om än långsamma, demokratiutveckling som skett under partiets tid vid makten. Om CHP och MHP bildar regering i Turkiet kommer vi mycket snart att få se paranoida ryggradsreflexer gentemot landets etniska minoriteter.
Om Turkiets EU-medlemskap försenas, eller i värsta fall helt uteblir, så ska det inte bero på att landet är muslimskt. Det
väsentliga är om landet uppfyller Köpenhamnskriterierna om demokrati och mänskliga rättigheter eller ej.
Resultatet i dagens val ger en tydlig fingervisning om hur landet kommer att förhålla sig till EU i framtiden.
Det är ett val som påverkar utvecklingen i både Europa och Mellanöstern.

CLAES NORDMARK
Claes Nordmark är politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.
Han är ansvarig för socialdemokraternas kurdiska nätverk samt sekreterare för Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet och har tidigare rest i sydöstra Turkiet och irakiska Kurdistan.
I dag befinner han sig i staden Sirnak tillsammans med fyra
medlemmar ur s-studenter för att bevaka det turkiska valet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!