Poliser vaktade Malmö synagoga under Förintelsens minnesdag 2015. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGPoliser vaktade Malmö synagoga under Förintelsens minnesdag 2015. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Poliser vaktade Malmö synagoga under Förintelsens minnesdag 2015. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Judiska ungdomar vittnar om att de inte kan utöva sin religion i frihet, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSONJudiska ungdomar vittnar om att de inte kan utöva sin religion i frihet, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Judiska ungdomar vittnar om att de inte kan utöva sin religion i frihet, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mikael Oscarsson är riksdagsledamot (KD) och ordförande i parlamentariska nätverket Minnet av Förintelsen. Foto: SVEN LINDWALLMikael Oscarsson är riksdagsledamot (KD) och ordförande i parlamentariska nätverket Minnet av Förintelsen. Foto: SVEN LINDWALL
Mikael Oscarsson är riksdagsledamot (KD) och ordförande i parlamentariska nätverket Minnet av Förintelsen. Foto: SVEN LINDWALL

Nazister är inte största hotet mot landets judar

Publicerad

Arbetet mot antisemitism i Sverige måste förstärkas och anpassas efter dagens hotbild.

Den våldsbejakande islamismen är betydligt starkare än både höger- och vänsterextremismen, skriver KD:s Ebba Busch Thor och Mikael Oscarsson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ANTISEMITISM. Hösten 1943 går larmet i den danska motståndsrörelsen. Landets judiska gemenskap skulle fråntas sina sista rättigheter och deporteras till koncentrationsläger. I ett massivt utflöde av humanitet samlar sig det danska samhället och lyckas varna och rädda nittionio procent av de danska judarna undan Förintelsen. De flesta sattes i båtar och fördes under nattens skydd till svenska stränder.

Antisemitismen som vi trodde var förpassad till historien återvänder, och med allt större aggressivitet. Det folk som en gång fann en fristad här söker sig bort ifrån vissa svenska städer. 

Här kom de att möta de niohundra norska judar som fått hjälp över gränsen, och tids nog alla de som anlände med Folke Bernadottes vita bussar. I Sverige fick de en fristad och i den svenska judenheten finns i dag många överlevare och ättlingar till överlevare.

Judar i Sverige trakasseras och hotas

I dag på Förintelsens minnesdag hedrar vi minnet av de som inte fann någon fristad. Alla de som möte döden i nazismens förintelseläger. Att hedra ett minne handlar dock inte bara om att uppmärksamma en händelse. Det handlar lika mycket om att dra lärdom av historien och se till att det som hände då inte händer igen.

Därför är det så smärtsamt att se hur den antisemitism som vi trodde var förpassad till historien återvänder, och med allt större aggressivitet. Det folk som en gång fann en fristad här söker sig bort ifrån vissa svenska städer. De står inte ut med hoten, hånen och trakasserierna.

Judiska ungdomar i Malmö vittnar om att de inte kan utöva sin religion i frihet. Deras symboler gör dem till måltavlor för våld. På ett svenskt torg skanderas orden: "Vi ska skjuta judarna". I december placerades brandbomber vid judiska kapellet.

Men problemen finns inte bara i Malmö. Den 9 december attackerar en grupp män synagogan i Göteborg med brandbomber. Där inne är ett tjugotal ungdomar samlade till fest och de får fly ner i en källare.

Antisemitismen har tyvärr aldrig utrotats helt utan levt kvar i de politiska extremerna. Hos nazister är det en oseparerbar del av deras ideologi. Inom den extra vänstern förtäcks antisemitism med påståenden om att det är Israelkritik. Det är avskyvärt varje gång det stiger upp till ytan.

Upplys om islamismens brott mot mänskligheten

Men det växande problemet är den våldsbejakande islamismen som är betydligt starkare än både höger- och vänsterextremismen. Vittnesmålen från svenska judar är också att det främst är islamister som ligger bakom de mesta av de antisemitiska attackerna.

Därför måste också det svenska samhällets arbete mot antisemitism både förstärkas och också anpassas efter dagens hotbild. Forum för levande historia måste få i uppdrag att lyfta islamismens roll inom antisemitismen och arbeta med upplysningen om den våldsbejakande islamismens brott mot mänskligheten.

När vi i dag minns den tragedi som utspelades i Europa för 75 år ska vi inte bara göra det för att hedra de som gick bort. Vi ska också göra allt som står i vår makt för att se till att aldrig låta det ske igen.

 

Av Ebba Busch Thor

Partiledare KD

Mikael Oscarsson

Riksdagsledamot KD, ordförande i parlamentariska nätverket Minnet av Förintelsen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag