Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazister är inte största hotet mot landets judar

Poliser vaktade Malmö synagoga under Förintelsens minnesdag 2015.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Judiska ungdomar vittnar om att de inte kan utöva sin religion i frihet, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mikael Oscarsson är riksdagsledamot (KD) och ordförande i parlamentariska nätverket Minnet av Förintelsen.
Foto: SVEN LINDWALL

Arbetet mot antisemitism i Sverige måste förstärkas och anpassas efter dagens hotbild.

Den våldsbejakande islamismen är betydligt starkare än både höger- och vänsterextremismen, skriver KD:s Ebba Busch Thor och Mikael Oscarsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ANTISEMITISM. Hösten 1943 går larmet i den danska motståndsrörelsen. Landets judiska gemenskap skulle fråntas sina sista rättigheter och deporteras till koncentrationsläger. I ett massivt utflöde av humanitet samlar sig det danska samhället och lyckas varna och rädda nittionio procent av de danska judarna undan Förintelsen. De flesta sattes i båtar och fördes under nattens skydd till svenska stränder.

Antisemitismen som vi trodde var förpassad till historien återvänder, och med allt större aggressivitet. Det folk som en gång fann en fristad här söker sig bort ifrån vissa svenska städer.

Här kom de att möta de niohundra norska judar som fått hjälp över gränsen, och tids nog alla de som anlände med Folke Bernadottes vita bussar. I Sverige fick de en fristad och i den svenska judenheten finns i dag många överlevare och ättlingar till överlevare.

Judar i Sverige trakasseras och hotas

I dag på Förintelsens minnesdag hedrar vi minnet av de som inte fann någon fristad. Alla de som möte döden i nazismens förintelseläger. Att hedra ett minne handlar dock inte bara om att uppmärksamma en händelse. Det handlar lika mycket om att dra lärdom av historien och se till att det som hände då inte händer igen.

Därför är det så smärtsamt att se hur den antisemitism som vi trodde var förpassad till historien återvänder, och med allt större aggressivitet. Det folk som en gång fann en fristad här söker sig bort ifrån vissa svenska städer. De står inte ut med hoten, hånen och trakasserierna.

Judiska ungdomar i Malmö vittnar om att de inte kan utöva sin religion i frihet. Deras symboler gör dem till måltavlor för våld. På ett svenskt torg skanderas orden: "Vi ska skjuta judarna". I december placerades brandbomber vid judiska kapellet.

Men problemen finns inte bara i Malmö. Den 9 december attackerar en grupp män synagogan i Göteborg med brandbomber. Där inne är ett tjugotal ungdomar samlade till fest och de får fly ner i en källare.

Antisemitismen har tyvärr aldrig utrotats helt utan levt kvar i de politiska extremerna. Hos nazister är det en oseparerbar del av deras ideologi. Inom den extra vänstern förtäcks antisemitism med påståenden om att det är Israelkritik. Det är avskyvärt varje gång det stiger upp till ytan.

Upplys om islamismens brott mot mänskligheten

Men det växande problemet är den våldsbejakande islamismen som är betydligt starkare än både höger- och vänsterextremismen. Vittnesmålen från svenska judar är också att det främst är islamister som ligger bakom de mesta av de antisemitiska attackerna.

Därför måste också det svenska samhällets arbete mot antisemitism både förstärkas och också anpassas efter dagens hotbild. Forum för levande historia måste få i uppdrag att lyfta islamismens roll inom antisemitismen och arbeta med upplysningen om den våldsbejakande islamismens brott mot mänskligheten.

När vi i dag minns den tragedi som utspelades i Europa för 75 år ska vi inte bara göra det för att hedra de som gick bort. Vi ska också göra allt som står i vår makt för att se till att aldrig låta det ske igen.


Av Ebba Busch Thor

Partiledare KD

Mikael Oscarsson

Riksdagsledamot KD, ordförande i parlamentariska nätverket Minnet av Förintelsen