Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

Islamismen är största hotet mot demokratin

Publicerad

Islamismen anser att de västerländska demokratierna saknar legitimitet och är i dag det största enskilda internpolitiska hotet mot vår demokrati, skriver Sara Skyttedal (KDU).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sveriges regeringsform inleds med orden: "All offentlig makt i Sverige utgår ifrån folket". I denna mening ligger en mycket viktig kärna, nämligen att staten inte är vår överhet utan vår tjänare. Det finns politiska extremister som utifrån olika ideologiska föreställningar motsätter sig denna grundläggande demokratiska princip. På senare tid har en ny grundlags- fientlig rörelse slagit rot i Sverige: Islamismen.

Denna rörelse är i dag det största enskilda internpolitiska hotet mot vår demokrati. Något som understrukits av de extremistiska islamister som visat sig vara beredda att ta till vapen för att strida för sina idéer i västvärlden och även det terrorangrepp som genomfördes i Stockholm 2010.

Inför detta nya hot kan vi inte stå passiva, utan bör inspireras av den tyska uppfattningen om kämpande demokrati och införa ett förbud mot medlemskap i en grundlagsfientlig organisation.

Islamism är en gemensam beteckning för extrema, politiserade former av islam. Gemensamt för dessa är att de anser att staten ska underställas Allah, eller mer specifikt den lag de anser han skapat och som de kallar sharia. En konsekvens av detta är att islamister anser att de västerländska demokratierna saknar legitimitet.

Säpo har inga siffror på hur många sympatisörer till islamism det finns i Sverige, men har hittills bekräftat att 130 individer har rest till Syrien för att strida för saken. Därtill har Säpo obekräftade uppgifter om upp mot 300 individer. Som en grov jäm- förelse kan nämnas att tyska säkerhetspolisen räknar med att 43 190 islamist- sympatisörer bor i Tyskland och att 550 av dessa sökt sig till Syrien för att strida.

Enligt säkerhets-polisen utgör den våldsbejakande islamismen ett konkret hot mot samhället.

De uttrycker att "terrorhotet mot Sverige och svenska intressen härstammar främst från våldsfrämjande islamism, eller så kallade al-Qaida-inspirerade grupperingar".

Vi har ett moraliskt ansvar att göra vad som står i vår makt för att stoppa Sverige från att bli en bas varifrån våldsbejakande islamism kan breda ut sig. Samhället måste tydligt signalera vad som är acceptabelt och vad som inte är det.

Därför är det helt fel när Örebro kommun låter återvändande jihadister få företräde till jobb och tror att den ideologiska övertygelsen snabbt överges efter terapi. Det är anmärkningsvärt att regeringens samordnare mot extremism, Mona Sahlin, dessutom stöder initiativet. Dessa personer måste få tydliga straff som markerar det avskyvärda i deras handlingar.

Kristdemokraterna har sedan tidigare drivit på för en lagstiftning av denna typ som finns i många europeiska stater för att bekämpa extremismen. Tittar vi på den tyska lagstiftningen innebär den bland annat att det är förbjudet att tillhöra, bilda opinion för, finansiera eller uppvisa symboler för organisationer som vill omkullkasta grundlagen. Den som är medlem av en grundlagsfientlig organisation, så som en islamistisk, bör om den är svensk medborgare dömas till fängelse. Personer som har dubbelt medborgarskap bör få sitt svenska indraget och de som endast har uppehållstillstånd bör utvisas.

Ett sådant tydligt normativt agerande från lagstiftaren bör kompletteras med stöd för att upprätta avhopparverksamhet och genom anslag till Forum för Levande Historia att lyfta fram islamismens illgärningar.

Vi har ett ansvar mot oss själva, mot dem som sökt sig till Sverige för att få en fristad, och gentemot vår europeiska gemenskap att ta islamismens framväxt på största allvar och möta den i en anda av kämpande demokrati.

Sara Skyttedal

Förbundsordförande KDU

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag