Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabella Lövin väljer
att slira på sanningen

Isabella Lövin.
Foto: Fredrik Hjerling

I Expressen 17/4 ställs Isabella Lövin, Miljöpartiets förstanamn i EU-valet, till svars för att ha svikit sitt partis löften om fri fildelning på nätet. Tyvärr slirar Lövin på sanningen när hon låtsas som om hennes agerande varit okontroversiellt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Lövin röstade ja till Gallorapporten, som krävde hårdare tag mot privat fildelning, trots att Reportrar utan gränser varnade för att den kan leda till en ”kränkning av internetanvändares rättigheter”. När Piratpartiet sedan lyckades vinna över hela den Gröna gruppen i EU-parlamentet till vår linje i upphovsrättsfrågor, var Lövin en av de som stretade emot allra värst.

Lövins agerande i EU-parlamentet var så magstarkt att Grön Ungdom i Stockholm uttalade sig offentligt mot Lövin: ”Lövin har sedan valet bland annat verkat för hårdare tag mot fildelning” och ”hjälpt till att hindra en översyn av handelsavtalet ACTA”. Grön Ungdom krävde att Lövin skulle göra en ”helomvändning” och sluta skada Miljöpartiets trovärdighet.

Att Miljöpartiet nu ändå valt att sätta Lövin överst på listan till EU-valet 25 maj kan inte tolkas på något annat sätt än att partiet struntar i nätfrihetsfrågorna, och att retoriken på hemmaplan bara är ett spel för att locka fildelande ungdomar.

Vi har hört politiker säga alltför många gånger innan ett val att de inte vill ”kriminalisera en hel ungdomsgeneration”. Efter valen sviks dessa löften snabbt. Genom att sätta Lövin överst på Miljöpartiets EU-valsedel har de sällat sig till svikarna av en hel ungdomsgeneration.


TORBJÖRN WESTER,

Rättspolitisk talesperson Piratpartiet