Isabella Lövin. Foto: Fredrik Hjerling
Isabella Lövin. Foto: Fredrik Hjerling

Isabella Lövin väljer
att slira på sanningen

Publicerad

I Expressen 17/4 ställs Isabella Lövin, Miljöpartiets förstanamn i EU-valet, till svars för att ha svikit sitt partis löften om fri fildelning på nätet. Tyvärr slirar Lövin på sanningen när hon låtsas som om hennes agerande varit okontroversiellt.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Lövin röstade ja till Gallorapporten, som krävde hårdare tag mot privat fildelning, trots att Reportrar utan gränser varnade för att den kan leda till en ”kränkning av internetanvändares rättigheter”. När Piratpartiet sedan lyckades vinna över hela den Gröna gruppen i EU-parlamentet till vår linje i upphovsrättsfrågor, var Lövin en av de som stretade emot allra värst.

Lövins agerande i EU-parlamentet var så magstarkt att Grön Ungdom i Stockholm uttalade sig offentligt mot Lövin: ”Lövin har sedan valet bland annat verkat för hårdare tag mot fildelning” och ”hjälpt till att hindra en översyn av handelsavtalet ACTA”. Grön Ungdom krävde att Lövin skulle göra en ”helomvändning” och sluta skada Miljöpartiets trovärdighet.

Att Miljöpartiet nu ändå valt att sätta Lövin överst på listan till EU-valet 25 maj kan inte tolkas på något annat sätt än att partiet struntar i nätfrihetsfrågorna, och att retoriken på hemmaplan bara är ett spel för att locka fildelande ungdomar.

Vi har hört politiker säga alltför många gånger innan ett val att de inte vill ”kriminalisera en hel ungdomsgeneration”. Efter valen sviks dessa löften snabbt. Genom att sätta Lövin överst på Miljöpartiets EU-valsedel har de sällat sig till svikarna av en hel ungdomsgeneration.

 

TORBJÖRN WESTER,

Rättspolitisk talesperson Piratpartiet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag