Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isabel Sommerfeld: Vägra spela med i diktatorns rapsodi

PR-KUPP AV PRESIDENTEN. Ungdomspolitikern Isabel Sommerfeld är mycket kritisk till att Alexandr Lukasjenkos ungdomsförbund fick gratisreklam när det vitryska bandet 2+3 uppträdde tillsammans med Robert Wells i Eurovision song contest i SVT.
Foto: SVT

Robert Wells och SVT måste ta avstånd från Aleksandr Lukasjenkos schlagerkupp, skriver Isabel Sommerfeld.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Årets musikaliska höjdpunkt är äntligen här. I onsdags slog jag på tv:n för att följa den första schlagersemifinalen. När det var dags för Robert Wells att inta scenen med det vitryska bandet 3+2, dog plötsligt min schlagerglädje. I inledningen visades ett filmklipp från Vitryssland. Glada människor hoppade och skuttade med den vitryska landsflaggan. Men den flagga som hamnade i tv-rutans fokus var däremot en annan. Flaggan för president Aleksandr Lukasjenkos egen pionjärorganisation, Vitryska republikanska ungdomsförbundet, BRSM.


BRSM sägs ha över en miljon medlemmar, varav många har lockats med löften om karriär och en bättre framtid. Organisationen är regimens propagandamaskin bland unga. Faktum är att det är den enda registrerade ungdomsorganisationen som får direkt ekonomiskt stöd från staten. Samtidigt lever unga som väljer att tro på till exempel liberala ideal under dagliga hot från underrättelsetjänsten KGB. De riskerar förutom fängelsestraff, att förlora både jobb och studieplats om de engagerar sig i en liberal, icke-registrerad organisation.


Schlagerfestivalen ska vara en folkfest med musik, dans och glädje. Den ska inte fungera som en plattform för diktatorer att sprida propaganda i direktsändning runt hela Europa, inför ett kommande presidentval. Det är minst sagt stötande att detta får ske under schlagergeneralen Svante Stockselius och SVT:s överinseende.

 Troligtvis har Robert Wells inte varit medveten om BRSM:s propagandakupp. Men det är trots allt hans ansvar att ta reda på vad som sker vid framförandet av hans nummer. Framför allt borde Wells vara medveten om dessa risker när han väljer att samarbeta med ett band som representerar en regim, som uppenbarligen inte bara ser schlagerfestivalen som en musikalisk glädjefest. 


I Vitryssland kan man inte tala om de friheter som vi svenskar tar för givet. Journalister och författare fängslas för att de kritiserar regimen, och de som engagerar sig i "fel" organisation trakasseras av underrättelsetjänsten KGB. Parallellt med den framgångsrika pr-kuppen för "Lukasjenko-jugend" ökar förtrycket mot oberoende journalister och oppositionella. Förra veckan genomfördes husrannsakningar över hela landet och ett flertal personer, inklusive den potentielle presidentkandidaten Uladzimir Njakljajeu, fängslades. När Njakljajeu släpptes några dagar senare, berättade han för oberoende media om de trettiotal unga han sett fängslade, om hur de misshandlats och torterats. Dessa trakasserier kommer sannolikt att öka inför presidentvalet.

 Vid mina besök i Vitrysslandär jag ständigt bevakad. Jag har filmkameror och mikrofoner i taket. Mina mail-konversationer med vänner i Vitryssland registreras och våra telefonsamtal avlyssnas. Men den integritetskränkningen är bara en väldigt liten del av vad de vitryska medborgarna dagligen får vara med om. 

 Europas sista diktator, Aleksandr Lukasjenko, har byggt upp ett samhälle med total kontroll, där oliktänkande med drömmar om demokrati, inte passar in. Sedan år 2006 är det enligt lag förbjudet att engagera sig i en oregistrerad organisation. Brottet är straffbelagt med upp till två års fängelse. 


Det är vår skyldighet som medborgare i ett demokratiskt grannland att vara medvetna och agera mot den vitryska regimens förtryck. Förhoppningsvis slipper vi se ytterligare propaganda i finalen i morgon. SVT och ledningen för Eurovision Song Contest måste klargöra sina ståndpunkter. Stockselius bör offentligt uttala sig om hur detta kunnat ske, och be om ursäkt för ett agerande som visar på stor nonchalans mot demokratirörelsen i Vitryssland och det vitryska folket. Det borde också ligga i Robert Wells intresse att offentligt ta avstånd från Lukasjenkos förtryck.


ISOBEL SOMMERFELD

 är liberal ungdomspolitiker och sångerska. Nästa vecka åker hon till Vitryssland för att uppträda på svenska ambassaden. 

 Hon är även samordnare för informationskampanjen ”Info Belarus” som arbetar att synliggöra situationen i Vitryssland.