Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS-terrorister ska aldrig mer få vistas i Sverige

Vi måste anta en lag om att kriminalisera deltagande i terroristorganisation och göra denna lag retroaktivt gällande, något som endast vi föreslagit hittills, skriver Adam Marttinen (SD). Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Att det inte går att frånta individer deras enda medborgarskap är nonsens.

Det är politikens roll att forma en framkomlig väg för att säkra Sverige och svenska liv. Alternativet kan inte vara att välkomna terrorister tillbaka, skriver Adam Marttinen (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | IS-ÅTERVÄNDARE. Frågan om att frånta IS-terrorister deras svenska medborgarskap har blossat upp till följd av att både Moderaterna och Liberalerna anslutit sig till vårt förslag gällande personer med dubbla medborgarskap.

Frågan är varför dessa partier inte uttalat stöd för en utredning av möjligheterna till att frånta medborgarskap för dem som endast har ett svenskt sådant. Problembilden som motiverar det ena beslutet är exakt densamma gällande dem med endast svenskt medborgarskap.

 

LÄS MER: Polischefens: Släng ut IS-terroristerna

 

Avskyr sekulariserade demokratier

Det handlar alltså om personer som med all tydlighet visat att de avskyr sekulariserade västerländska demokratier. Så till den milda grad att de rest från Sverige till ett utropat islamistiskt kalifat med terror som främsta arbetsmetod för att bokstavligen utrota allt tänkbart motstånd.

Nu när kalifatet rasat samman uppstår frågan var dessa individer ska ta vägen? Samtliga partier utom vi verkar vara överens om att de med endast ett svenskt medborgarskap ska ha rätt att komma tillbaka till Sverige.

 

LÄS MER: Omhänderta samtliga barn till IS-medlemmar

 

Men Sverige måste ju vara det sämsta landet i världen för en våldsbejakande islamist att befinna sig i. Det finns givetvis bättre förutsättningar att återanpassas till ett fredligt liv i länder som i grunden vilar på islams lära. En sådan lösning måste vara Sveriges strävan.

Frånta individer deras enda medborgarskap

Att det inte går att frånta individer sitt enda medborgarskap är nonsens. Givetvis är vägen dit kantad av många hinder och problem, men sådant är möjligt att lösa.

Nu har vi fått erfara en ny situation där svenska medborgare förklarat och inlett krig mot vår civilisation baserat på religiösa motiv som är helt oförenliga med en svensk demokrati. Då är det politikens roll att forma en framkomlig väg för att säkra Sverige och svenska liv. Då kan alternativet inte vara att välkomna terrorister tillbaka till Sverige.

Ska aldrig mer får vistas fritt i Sverige

Det kloka och ansvarsfulla är att göra vad som krävs för att alla de som rest till islamiska statens terrorkrig aldrig mer får vistas fritt i Sverige.

Det räcker inte med att frånta medborgarskapet för dem med dubbelt sådant enligt gängse lagstiftningsprocess. Då kommer inte en enda individ som rest till IS bli föremål för åtgärden.

 

LÄS MER: IS-återvändare ska inte etableras – de ska utvisas

LÄS MER: Den som anslöt till IS är inte längre svensk 

 

Vi måste anta en lag om att kriminalisera deltagande i terroristorganisationer och göra denna lag retroaktivt gällande, något som endast vi föreslagit hittills. Påföljden för detta brott skulle i den bästa av världar vara ett frihetsberövande i likhet med vad som finns inom rättspsykiatrin, med särskild utskrivningsprövning. Dvs att du inte blir frisläppt förrän vissa kriterier är uppfyllda. I detta fall inte förrän medborgarskapet är avslutat och en utvisning kan verkställas.

Ska kunna beläggas med inreseförbud

I de fall vi kan bevisa ett samröre med en terrororganisation där personen befinner sig utomlands ska dessa kunna dömas, fråntas sitt medborgarskap i sin frånvaro och beläggas med inreseförbud.

Sverigedemokraterna har intagit samtliga positioner som krävs för att allt detta kan bli möjligt.

De övriga partierna avser att låta ”udda vara jämnt” med det som hänt i Syrien och Irak och låta de terrorister som återvänder få leva fritt här, såvida inte bindande bevis framkommer för konkreta brott, vilket då kan vara fallet för ett fåtal.

En välgärning för båda parter

Att öppna fler dörrar behöver inte betyda att vi måste gå igenom alla, men i det här läget är det mer ansvarslöst att vara återhållsam med förslag än tvärtom. Om vi lyckas hitta en framkomlig väg för att avsluta medborgarskapet för dem med endast svenskt så är det i dessa fall bara att betrakta som en välgärning för båda parter.

 

Av Adam Marttinen

Rättspolitisk talesperson (SD)