IS-krigare ska dömas för landsförräderi

KD-ledaren Ebba Busch Thor anser att IS-krigare ska kunna dömas för landsförräderi.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Anders Ygeman, (S), inrikesminister.
Foto: Bertil Ericson/TT

Regeringen nya strategi mot terrorism är inte nog.

Jag anser att medborgare som strider för terrororganisationer som IS och al-Shabaab ska kunna dömas för landsförräderi.

Detta eftersom organisationer som dessa kan utgöra hot mot svenska intressen, skriver Ebba Busch Thor (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Islamiska staten för ett krig mot vår civilisation och den islamistiska terrorismen utgör det allvarligaste hotet mot vårt land. Människor som lever i Göteborg, Örebro och i andra svenska städer rekryteras till att såväl strida för IS i Syrien som till terrorcellers planering av attentat mot utvalda mål i Europa.

Alldeles för länge har naiviteten varit vägledande i den svenska debatten om islamistisk terror. Den farliga tanken ”det händer inte oss” blir allt svårare att tänka för allt fler, inte minst efter självmordsbombaren i Stockholm för några år sedan och attentaten i Frankrike och Danmark i år. Insikten om allvaret i det som sker börjar sakta men säkert också sätta sig i den svenska debatten och i fredags presenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) regeringens antiterrorismstrategi.

Det är klok politik av regeringen att ta ett sammanhållet grepp och strategins tre ben – förebygga, förhindra och försvåra – är tre väsentliga perspektiv som hela tiden måste följas åt i arbetet mot terrorismen. Att kriminalisera terrorresor, underlätta Säpos samarbete med FRA och MUST, stärka det förebyggande arbete och öppna för hemlig dataavläsning är förslag i rätt riktning. Så även den av Ygeman föreslagna begränsningen på ett maxtak för hur många pass en person får ta ut under en femårsperiod. I dag är den illegala handeln med svenska pass omfattande och något vi måste komma tillbukt med. Men detta är inte nog.


Sverige måste bli tydligare i hur vi ser på terrorism och terrorresor. Straffen behöver stramas åt. De straffsatser som hittills signalerats från regeringens håll står inte i proportion till hur allvarliga brotten är. Det är bra att regeringen tagit initiativ till att kriminalisera resor utomlands i syfte att utföra, planera, förbereda eller delta i terroristhandlingar eller träning. Men vi kristdemokrater anser att medborgare som strider för terrororganisationer som IS, al-Shabaab eller likande ska kunna dömas för landsförräderi.

IS och liknande organisationer kan utgöra hot mot svenska intressen. Det är högst rimligt att uppdatera lagen så att den är anpassad utifrån de konflikter vi ser i dag – inte bara hur det såg ut under kalla krigets dagar. Signalen måste vara oerhört tydlig, detta handlar om organisationer som av bland annat Säpo utpekas som det allvarligaste hotet mot vårt land.


Regeringen behöver komma med tydligare förslag på hur Migrationsverkets och Säpos arbete kan stärkas så att vi säkerställer att det inte kommer in terrorister i vårt land som utger sig för att vara flyktingar. 

En förstärkt gränskontroll är ett måste. Fingeravtryck och ansiktsbilder måste kontrolleras vid resor över Schengens yttre gräns till och från Sverige. Ett annat viktigt led arbetet med förstärkt gränskontroll är att kunna beslagta pass för personer som misstänks ansluta sig till terrororganisationer utomlands.

Kampen mot den islamistiska terrorn är gränslös och måste föras tillsammans med andra länder i vår omvärld. Precis som Sverige gjorde i samband med oroligheterna i Libyen, ska vi kunna bistå den internationella alliansen med svenska Jas-plan i kampen mot IS i Syrien.

IS och den islamistiska terrorismen utgör ett hot mot vår civilisation och mot vårt lands säkerhet. Att regeringen presenterar en samlad strategi mot terrorismen visar att naiviteten kring frågorna börjar släppa. Det är ett bra första steg även om det inte är nog.


Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare