Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla IS-återvändare ska utredas omgående

En återvändande IS-resenär sitter häktad efter förra veckans mord i Vivalla i Örebro.Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Roger Haddad är Liberalernas rättspolitiske talesperson.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Återvändare från IS ska direkt utredas för brott av polisen. De tragiska skjutningarna i Örebro visar hur aktuellt ärendet är, skriver Roger Haddad (L). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det största hotet mot Sveriges säkerhet och demokrati är våldsbejakande islamistisk extremism. Sedan alliansen beställde en kartläggning av extremistiska miljöer har det visat sig att utvecklingen har gått åt fel håll, där förhärligandet av våldsbejakande budskap enligt Säpo delas av tusentals. Även om högerextremismen och nazisterna utgör ett allvarligt hot mot vår demokrati och vår trygghet får vi inte blunda för den extremism som frodas i det tysta.

Kriminalisera samröre med IS

Liberalerna har de senaste fyra åren utan svar från regeringen krävt information om vad återvändare från IS ägnar sig åt. Vi anser att allt samröre med terrorgruppen ska vara kriminaliserat. Länge har vi varit ensamma i att driva på att sekretesslagen ändras så att Säpo och polisen enklare kan utbyta information om extremister och personer som ägnar sig åt rekrytering av terrorister i Sverige.

 

LÄS MER: Nazister är inte största hotet mot landets judar 

 

Sekretesslagen måste också ge socialtjänsten och kommunerna möjlighet att utbyta information med varandra. När vi krävde detta i juli 2016 meddelade Socialdemokraterna att någon lagändring inte behövs. Vi fortsatte driva frågan i förhandlingarna 2017 om åtgärder mot terrorism. För oss var det avgörande att förslagen skulle tas med för att vi skulle ansluta oss till överenskommelsen, och till sist togs de med i slutdokumentet. Den utredning som tillsattes ska om några veckor presentera förslag på ändringar som vi hoppas täcker myndigheternas behov.

Terrorresenärer

Inte heller 2015 bemötte Socialdemokraterna Liberalernas förslag om att kriminalisering av terrorresenärer även ska omfatta personer som reser till ett land som de är medborgare i. Först efter ett antaget EU-direktiv tvingas regeringen nu tre år senare ändra lagen.

Sveriges beredskap mot terrorister har brister och måste stärkas. Liberalerna anser att alla återvändare från IS direkt ska utredas för brott av polisen, men även i detta fall har regeringen återkommande röstat ner våra förslag. Hanteringen har blivit ett lotteri på grund av bristen på regler och rutiner.

Säpo måste ha full tillsyn

Under våren rapporterades att polisen i Göteborg ska börja fråga ut återvändare, men det bygger på den enskildes samtycke. Vi anser att staten genom Säpo och polisen  måste ha full tillsyn över de som finns på Säpo:s lista över personer med IS-koppling. De tragiska skjutningarna i Örebro visar hur aktuellt ärendet är. En häktad man uppges ha kopplingar till organisationen. Vi kan inte ha en ordning där återvändarna går under radarn, där de inte utreds och där det är upp till varje kommun att hantera situationen. 

 

LÄS MER: När ska S komma till insikt om islamisterna? 

 

Kritik mot Alice Bah Kuhnke

Trots kritiken mot Alice Bah Kuhnke och Anders Ygeman samt de senaste årens intensiva diskussioner saknas tydliga och tillräckliga åtgärder. Det har inte blivit bättre under Morgan Johansson, som felaktigt hävdar att det som Liberalerna efterfrågar redan finns. Det är inte förundersökningar vi efterfrågar, utan vårt förslag går ut på att alla IS-återvändare vid hemkomst ska utredas för brott. Först då kan rättsväsendet direkt avskriva eventuella misstankar eller gå vidare med en förundersökning.

Handlingsförlamning

Slutligen krävs att det är polisen och inte Brottsförebyggande rådet, Brå, som har centralt och operativt ansvar för lokalt förebyggande arbete. Regeringen valde att utan bredare överenskommelse lägga ansvaret på Brå, trots att myndigheten inte ville ha uppdraget. Alla dessa exempel visar på en total handlingsförlamning i arbetet mot extremism och radikalisering. 

Så länge staten fortsätter blunda och hoppas att landets 290 kommuner ska hantera problemen saknar vi kontroll över hotet från terrorismen.

 

Av Roger Haddad (L)

Riksdagsledamot, Rättspolitisk talesperson