Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irene Svenonius: Erbjud vaccinet till femåringar

Det är i längden inte rimligt att svenska myndigheter hindrar barn från att erbjudas vaccinet, trots att det är godkänt av EU:s expertmyndighet, skriver Irene Svenonius.
Foto: Colourbox
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Ska vi skydda barnen samt lära oss att leva med detta virus på lång sikt och slippa stänga ned samhället varje vinter, är den enda hållbara lösningen ökad vaccination. 

Det är dags att vi i Sverige gör som Danmark och erbjuder vaccinet till barn från fem års ålder, skriver Irene Svenonius (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu ökar återigen smittspridningen i Sverige och ännu en gång tycks regeringen och Folkhälsomyndigheten tagna på sängen. Nya restriktioner väntar runt hörnet, trots att vi vet att restriktioner inte är en långsiktig lösning på pandemiproblemen. 

Regeringens pandemihantering går inte att beskriva som något annat än ett haveri, vilket Coronakommissionen också har slagit fast. Jämfört med våra nordiska grannländer är dödstalen i Sverige förskräckande höga. Senfärdigheten och oviljan att agera proaktivt under våren 2020 bidrog till att skapa en nationell katastrof med tusentals döda.

FHM fortsätter sitt velande

Trots lärdomarna från våren 2020 präglas Folkhälsomyndighetens agerande fortfarande av velande och oförmåga att ge klara besked i god tid. Hastigt ändrade direktiv under hösten har ryckt undan mattan för regionernas planeringsförutsättningar för den tredje dosen. Men de motstridiga beskeden till trots, har regionerna nu kommit i gång på allvar och ungefär hälften av alla över 65 år har fått sin påfyllnadsdos mot covid-19. Detta kommer vara avgörande för att hålla nere dödlighet och sjuklighet under vintern.

Det vore både omoraliskt och kontraproduktivt att förvägra den fullvaccinerade delen av befolkningen möjligheterna att gå på restaurang, bio eller teater även denna vinter bara för att en liten minoritet vägrar ta vaccinet.

Ungefär 80 procent av alla svenskar över 12 år är nu vaccinerade med minst två sprutor, vilket minskar risken för att en ny våg kommer skada oss lika allvarligt som de föregående. Parallellt med arbetet att ge en påfyllnadsdos till äldre fortsätter, börjar det även bli dags att yngre barn erbjuds vaccinet.

Många små barn smittas just nu

Virusets förmåga att mutera till att bli ännu mer smittsamt gör att fler måste vaccinera sig. Detta inkluderar att även barn från fem år måste erbjudas vaccinet. Vi ser nämligen att smittspridningen just nu är hög i yngre åldersgrupper och barn bör således erbjudas ett gott skydd mot viruset.

Den 25 november gav europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) grönt ljus för att använda Pfizer-Biontechs vaccin för barn från fem år och uppåt. Danmark har lyssnat till EMA:s besked och erbjuder nu vaccinet även till yngre barn. Det är dags att vi i Sverige följer det danska exemplet. Detta är särskilt viktigt för barn som lever med sjukdomar där Covid-19 riskerar att äventyra deras hälsa.

Risk för hyperinflammation

Även om barn i många fall får lindriga besvär har Folkhälsomyndigheten registrerat runt 250 fall av hyperinflammation (MIS-C) som går att behandla, men kräver sjukhusvård. Att som barn tvingas ligga inne på sjukhus är sannolikt en traumatiserande upplevelse i sig och dessutom tvingas de drabbade barnen vara borta från vänner, skola och fritidsaktiviteter.

Det är i längden inte rimligt att svenska myndigheter hindrar barn från att erbjudas vaccinet, trots att det är godkänt av EU:s expertmyndighet. Rimligen bör det vara upp till föräldrarna att besluta om huruvida deras barn ska få ett vaccin som är godkänt av EMA. 

Vaccinering måste gå före restriktioner

Minskad smittspridning genom ökad vaccination gör det också möjligt att hålla samhället öppet. Att regeringen hellre väljer återinförda restriktioner framför vaccinering av barn när smittspridning tar fart är fel. Nya restriktioner är enbart motiverat om trycket på sjukvården riskerar att bli alldeles för stort. Och i första hand ska restriktionerna enbart omfatta ovaccinerade genom ett utökat användande av vaccinationsbevis. För att säkra sjukvårdens kapacitet har vi också krävt och fått igenom en tidigareläggning av vaccineringen av vårdpersonal, vilket äntligen har hörsammats av Folkhälsomyndigheten.  

I pandemins inledningsskede när osäkerheten var stor och samhället stod oförberett var tuffa restriktioner motiverade. Men nu är vi i ett helt annat läge. Det vore både omoraliskt och kontraproduktivt att förvägra den fullvaccinerade delen av befolkningen möjligheterna att gå på restaurang, bio eller teater även denna vinter bara för att en liten minoritet vägrar ta vaccinet. Det skulle också skicka en märklig signal om att valet att vaccinera sig inte spelar någon roll i myndigheternas ögon. Därför måste ett utökat användande av vaccinationsbevis vara förstahandsvalet om smittläget kräver nya restriktioner. 

Vi kan inte stänga ned år efter år

Sannolikt börjar vi också närma oss en punkt där det är dags att vi accepterar att det här viruset kommer att finnas i vårt samhälle och att det utgör en risk som vi måste leva med. Risken kan i viss mån vaccineras bort, och ska så göras genom att även yngre barn erbjuds skyddet. Kanske kan vi behöva använda vissa restriktioner denna vinter, men långsiktigt kan vi inte acceptera att regeringen stänger ned samhället lagom till lucia år efter år.   


Av Irene Svenonius (M) 

Finansregionråd i Region Stockholm

0