Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Invandringspolitiken har varit ett projekt för eliten

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch älskar gigekonomin så mycket att han praktiserar som matbud. Tidens biträdande verksamhetschef Maria Arkeby ogillar verkligen gigekonomin och tycker att den utnyttjar människor.
Mattias Karlsson (SD), riksdagsledamot, styrelseledamot Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Arvid Hallén, ordförande Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism.
Foto: Privat
Den radikala demografiska omvandlingen är varken konsekvensen av en stor konspiration eller konsekvensen av en ojämlik värld som automatiskt skapar ostoppbara migrationsströmmar. Vad den däremot är en konsekvens av är Sveriges närmast unika invandringspolitik, skriver debattörerna.
Foto: Alex Ljungdahl

Det är ingen konspiration som ligger bakom Sveriges demografiska förändring. 

Däremot medvetna politiska val. 

Sverige hade kunnat välja något annat än vår närmast unika invandringspolitik, skriver Mattias Karlsson och Arvid Hallén. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. De radikala demografiska förändringar som Sverige har genomgått och fortfarande genomgår väcker starka känslor, och konstigt vore det annars. Konspiratoriska förklaringar ligger nära till hands i somliga läger, såväl till höger som till vänster. Det finns därför anledning att förklara hur landet faktiskt ligger.

För det första: Sveriges invandringspolitik har inte arbetats fram i konspiratoriska sammanhang i rökiga rum. Politiker eller andra makthavare har inte medvetet bestämt sig för att ”byta ut” Sveriges ursprungsbefolkning mot invandrare.

För det andra: Det pågår en radikal demografisk omvandling i Sverige. I Malmö har 57 procent av befolkningen under 54 år utländsk bakgrund, definierat som utrikesfödda och inrikesfödda med en eller två utrikesfödda föräldrar. I Göteborg är siffran 48 procent, och i Stockholm är det 45 procent. Detta enligt forskaren Tobias Hübinette som sammanställt siffror från SCB. 

Unik invandringspolitik

Men bara för att man har utländsk bakgrund betyder det inte att man inte är svensk. Många som har invandrat till Sverige har assimilerats till den svenska kulturen, och många som har utländsk bakgrund är uppväxta i en svensk miljö och är rakt igenom kulturellt svenska.

För det tredje: Den radikala demografiska omvandlingen är varken konsekvensen av en stor konspiration eller konsekvensen av en ojämlik värld som automatiskt skapar ostoppbara migrationsströmmar. Vad den däremot är en konsekvens av är Sveriges närmast unika invandringspolitik.

Att svenska politiker kunde ha valt annorlunda är inte svårt att inse: det är bara att ta en titt över Östersjön och observera Finland, det land i världen som i övrigt kanske mest påminner om Sverige. Där har man gjort helt andra invandringspolitiska val, och har därför heller inte fått den radikala demografiska omvandling som vi har i Sverige.

Elitprojekt

Att den svenska invandringspolitiken har varit ett elitprojekt som drevs av det politiska etablissemanget i samförstånd går däremot inte att förneka, vilket professor Peter Esaisasson påpekade på DN Debatt redan 2016. Väljarna har alltid varit motståndare till den gränslösa invandringspolitiken, och i ingen annan fråga har åsiktsskillnaden mellan folk och elit varit större.

Inget av detta är en hemlighet.

Den radikala migrationspolitik som svenska makthavare valde att föra har lett till en lång rad negativa konsekvenser. Enorma kostnader som gått ut över välfärden, ökad brottslighet, kulturkrockar, ökad islamism och ökad antisemitism är bara några exempel. Dessa problem måste man ha rätt att tala om, varna för och försöka motverka utan att bli misstänkliggjord och demoniserad som en extremist och konspirationsteoretiker. 

Öppen, ärlig och sansad debatt är den enda vägen framåt för att minska polariseringen.


Av Mattias Karlsson (SD)

riksdagsledamot, styrelseledamot Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism

Arvid Hallén

ordförande Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism

SD: ”Ni gjorde absolut ingenting på åtta år”

Tobias Baudin (S) och Magnus Persson (SD) debatterar arbetskraftsinvandring.