Anna Kinberg Batra, partiledare för Nya Moderaterna Foto: Sven Lindwall
Anna Kinberg Batra, partiledare för Nya Moderaterna Foto: Sven Lindwall

Intoleransen måste bekämpas varje dag

Publicerad

I en värld där IS avrättar homosexuella och intoleranta partier ökar i popularitet måste Sverige stå upp för alla människors lika värde.

Därför föreslår vi kraftfullare bekämpning av hatbrott, skriver Anna Kinberg Batra.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige ska vara ett land där alla kan vara sig själva och gå tryggt på våra gator.

I dag fylls Stockholm av människor som deltar i den årliga Prideparaden.

Paraden är en påminnelse om både de framsteg som skett och om att mycket återstår att göra.

För trots att utvecklingen gått framåt, i Sverige och i andra länder, utsätts människor för diskriminering, hat och våld på grund av sin sexuella läggning. Vi kan därför aldrig slå oss till ro och ta öppenheten för given. Den måste försvaras varje dag.

På flera områden har situationen för HBTQ-personer i Sverige förbättrats de senaste åren.

Att ingå äktenskap, bli förälder och leva ett öppet liv är i dag möjligt på ett sätt som var avlägset för bara tio år sedan.

Men det är oacceptabelt att det i Sverige 2015 finns bostadsområden där homosexuella trakasseras, familjer i vilka HBTQ-ungdomar drabbas av våld och utfrysning eller att bemötandet ifrån samhällets institutioner brister.

Ett politiskt parti som tar ansvar för Sverige får inte stå svarslöst inför en sådan verklighet. Friheten att själv forma sitt liv måste gälla alla.

 

Att motverka fördomar tar tid och kräver både engagemang och mod.

Inte minst måste visioner omsättas i konkret politisk handling. Inom lagstiftningsområdet har framsteg skett men det finns mer att göra för att alla, oavsett sexuell läggning, ska känna trygghet. Därför föreslår vi kraftfullare bekämpning av hatbrott genom att verka för:

– Att även könsuttryck och könsidentitet uttryckligen omfattas av hatbrottslagstiftningen.

– Att kunskapen om hatbrott inom rättsväsendet och i samhället i stort ska öka.

– Att Polisen ska arbeta för att i ett tidigt skede upptäcka hatbrottsmotiv.

– Att en samsyn och nationella riktlinjer inom polisen, rättsväsendet och mellan åklagare om hatbrottsanmälningar och beviskrav skapas.

– Att Polisens nya insatser mot hatbrott följs upp och utvärderas.

– Att Migrationsverket, som första myndighetskontakt för många människor, bör informera om hatbrott.

 

I ett öppet samhälle tolererar vi varandras olikheter.

 Intolerans och destruktivt beteende uppstår sällan ur intet, utan göds ofta av missnöje och av att få inte komma till sin rätt. Därmed utgör ett långvarigt utanförskap också en grogrund där fördomar kan växa.

På jobbet blir vi däremot del av en gemenskap, vi lär känna människor som är annorlunda än oss själva och vi får tillfälle att ifrågasätta och kanske ändra förutfattade meningar. Att så många som möjligt har ett jobb att gå till är därför en viktig pusselbit i ett samhälle som håller ihop. Därför måste vi motverka det nya utanförskap som vuxit fram och som i synnerhet drabbar ungdomar och utrikes födda.

Ett öppet samhälle som har plats för alla måste också vara det i vardagen.

Det är därför extra viktigt med ett bra bemötande från myndigheter, skola, omsorg och andra institutioner i områden där HBTQ-personer annars ofta möter mindre förståelse. Vi måste till exempel uppdatera vår bild av hur en familj kan se ut. Vi behöver se över hur det rent praktiskt fungerar när ett barn i en regnbågsfamilj är sjukt och hur HBTQ-personer bemöts i vården och omsorgen.

När intoleransen tar sina mest extrema uttryck är det utsatta grupper som drabbas först och värst. Därför är förmågan att värna dessa en bra värdemätare på ett samhälles grad av tolerans och öppenhet.

I en värld där IS avrättar homosexuella och intoleranta partier ökar i popularitet måste Sverige stå upp för alla människors lika värde.

Mörka krafter måste bekämpas både i Sverige och i andra länder.

I dag är vi många som går i Prideparaden. Men den möjligheten finns inte överallt. I vissa länder riskerar arrangörer och deltagare livet, som så tragiskt skedde i Jerusalem häromdagen, eller så ordnas inga parader alls. I dag är därför en viktig dag att påminna oss själva om att öppenheten ständigt måste försvaras.

 

Anna Kinberg Batra

Partiledare, Nya Moderaterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag