Jonas Sjöstedt. Foto: Sven Lindwall
Jonas Sjöstedt. Foto: Sven Lindwall

Internationella domstolar ska inte avgöra vår välfärd

Publicerad

En av de stora frågorna i EU-valet kommer att bli frihandelsavtalet som förhandlas mellan EU och USA. Avtalet riskerar ge företag en möjlighet att stämma länder om lagändringar gör att vinsten blir mindre än planerat. För Vänsterpartiet är det oacceptabelt.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Christofer Fjellner, M, försvarar avtalet och säger att det inte handlar om att köra över demokratiska beslut om till exempel sjukvården. Vi önskar att han hade rätt, men när samma bestämmelser har funnits i andra avtal har de faktiskt använts på det sättet. När Slovakien ville bli av med det privata vinstintresset i sjukförsäkringen stämdes de av ett utländskt företag. Den internationella domstolen gav företaget rätt och Slovakien förlorade. Det är alltså inte korrekt att avtalet bara handlar om att skydda företag mot att egendom beslagtas.

Fjellner säger också att stater behöver följa lagar och regler. Men det gäller ju redan i dag. Om det uppstår konflikter mellan stater och företag finns det i både EU och USA instanser för att lösa det.

Det är en bättre modell än att låta besluten tas av internationella specialdomstolar med bristande insyn och tvivelaktig demokratisk grund.

Man ska komma ihåg att multinationella företag inte är direkt rättslösa som det är i dag.

Frihandelsavtalet kan komma att ge Caremas ägare möjlighet att stämma Sverige om vinster i välfärden förbjuds. På detta svarar Moderaterna att de vill ha ett så ambitiöst avtal som möjligt. Vi säger att vi vill försvara Sveriges rätt att själv bestämma.

 

Jonas Sjöstedt, partiledare.

Malin Björk, kandidat till EU-parlamentet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag