Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Integration är mer än ett jobb att gå till

Elisabeth Svantesson (M). Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Det är inte gemensamma badhus som hindrar kvinnor från att bada – det är förlegade normer som hindrar dem. Sverige behöver ta de här värderingskonflikterna på största allvar, skriver Elisabeth Svantesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det svenska samhället är ingen kravlös gemenskap. Vår sammanhållning bygger på en värdegrund för hur vi ska bete oss mot varandra. Den utgår från alla människors lika värde. Där är också jämställdhet och individualism, i form av den enskildes frihet, starka svenska värderingar.

Sverige står inför en rad svåra uppgifter framöver och en av dessa är integrationen. Det dröjer i dag åtta år innan ens hälften av nyanlända till Sverige har jobb och egen försörjning. Så kan det inte fortsätta. Sverige närmar sig en miljon människor i utanförskap och som inte försörjer sig själva.

Men integration är också mer än ett jobb att gå till. En viktig del av integrationen är att också anpassa sig till det svenska samhället och de normer och värderingar som gäller här. Att varje individ, oavsett kön eller sexuell läggning, fullt ut kan vara en del av samhället och forma sitt eget liv är ett viktigt grundfundament för vår samhällsgemenskap. I Sverige ska vi inte ha lokala sedlighetspoliser eller låta förlegade normer baserade på kultur eller religion hindra barn och unga från att leva sina liv i frihet.


LÄS MER: Badhuset har blivit jämställdhetens Colosseum

 

Det finns ett antal värderingsfrågor som allt för sällan diskuteras. Här måste vi som fått förtroendet av väljarna att styra Sverige ta ställning och stå upp för våra svenska värderingar. Vi kan inte ta dem för givet. En fråga där ett sådant behov finns är att flickor och pojkar ska delta i simundervisning tillsammans – på lika villkor. I Sverige ska ingen kunna ta sig rätten att neka sin dotter att leva i ett jämställt samhälle.

Även Europadomstolen i Strasbourg har nu slagit fast att religionsfriheten inte ger föräldrar rätt att hindra sina döttrar från att delta i skolans simundervisning. Domen byggde på ett fall efter att ett par vägrade skicka sina döttrar till skolans simlektioner, där både pojkar och flickor deltog. Domen har efter överklagande nu avgjorts i Europadomstolen.

 

LÄS MER: Skamlöst att införa separata bubbelpooler

 

Vi har också sett att kommunernas badhus har haft skilda tider för kvinnor och män. Ofta är argumenten att religiösa eller kulturella skäl försvårar för kvinnor att bada.  Men låt mig vara tydlig. Det är inte gemensamma badhus som hindrar kvinnor från att bada – det är förlegade normer som hindrar dem.

Sverige behöver ta de här värderingskonflikterna på största allvar. Vi måste diskutera de här frågorna mer. Det får aldrig råda tvivel om att samhället ska stå på de flickors sida som får sina liv begränsade. Ibland gäller det simundervisning som i värsta fall kan leda till att man inte blir simkunnig och andra gånger handlar det om hedersvåld och förtryck.

Vårt största problem i dag med integrationen är att för få människor som kommer hit blir en del av samhället och i stället fastnar i utanförskap. Jobb, språk och egen försörjning är viktiga delar för att bryta detta. Men det är inget vaccin mot värderingar som står i strid med hur vi vill att det svenska samhället ska se ut. Därför välkomnar jag också den dom som nu fattats i Europadomstolen. I Sverige ska flickor och pojkar inte skiljas åt i varken badhus, skola eller andra delar av samhället. De segrar som vi vunnit inom jämställdhetsområdet får vi inte förlora. Och ska integrationsproblem minska kan vi inte se på när förlegade normer försöker få fäste.

 

Elisabeth Svantesson

Arbetsmarknads-, integrations-, och jämställdhetspolitik talesperson för Moderaterna

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!