Catarina Thestrup. Foto: Privat.Catarina Thestrup. Foto: Privat.
Catarina Thestrup. Foto: Privat.
Tomte. Foto: Robert F. BukatyTomte. Foto: Robert F. Bukaty
Tomte.  Foto: Robert F. Bukaty

Inte okej att ljuga för barnen om tomten

Publicerad

Få föräldrar lurar sina barn om att fiktiva karaktärer som Harry Potter och Stålmannen och är verkliga. Ändå framställer de allra flesta tomten som verklig. Det är fel och sänder signaler att det är okej att ljuga om vissa saker, skriver läraren Catarina Thestrup.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Så här i jultider funderar vi kanske lite extra över vad vi kan göra för att ta väl hand om varandra och över hur vi kan bidra till en bättre värld.

Något som skulle förbättra våra relationer och världen avsevärt vore om vi slutade med lögner, alla lögner, även de små vita lögnerna och om vi riktade all vår välvilja mot verkliga relationer och inte mot fantasirelationer.

Se, lev och verka i verkligheten och var ärlig! Och börja nu! Lura inte barnen om julens huvudfigurer – tomten och Jesus!

De flesta vuxna tycker att det är fel att luras och de ser det som en viktig uppgift att lära barnen att alltid vara ärliga. Men de ser ändå inget fel i att säga till barnen att tomten är verklig och att Jesus är Guds son och jordens frälsare trots att de inte tror det själva; det ses inte som oärligt utan som något fint och harmlöst som förgyller barnens jul med lite magi. Vad kan vara fel med det?

Men varför skulle det vara acceptabelt att ljuga för barnen om jultomten och religionsfigurer? I andra sammanhang anses det viktigt att barnen kan lita på vad föräldrarna säger och att lära barnen att skilja på verklighet och fantasi.

Få föräldrar lurar sina barn att andra fiktiva och mytologiska karaktärer såsom Harry Potter, Stålmannen och troll är verkliga, och de tänker för den sakens skull inte att de fråntar barnen något eller att de hämmar deras fantasi.

 

Om barnen fantiserar och tror att det finns ett spöke under sängen så tittar föräldrarna under sängen tillsammans med barnen och pratar med dem på ett rationellt sätt om att spöken inte finns. När barnen leker Batman, monster och påskhare spelar föräldrarna med, men ingen insisterar att figurerna är verkliga när leken är slut. På liknande sätt skulle vi kunna förhålla oss till tomten och Jesus och ändå behålla våra jultraditioner.

Det går att klä ut sig till tomten och leka ”tomten kommer med julklapparna” och att gå till kyrkan och lyssna på musik och uppleva stämning och gemenskap utan att spela med i lögner och utan att förvränga sanningen och verkligheten för barnen.

Även de små vita och till synes oskyldiga och ofarliga lögnerna får konsekvenser. De kostar i tillitskapital. Barn är sårbara och saknar egna filter och är helt beroende av vuxna (speciellt av sina föräldrar) för att förstå och tyda verkligheten.

Barn ska kunna lita till hundra procent på att föräldrar inte luras. Det går att tala om allt på ett sätt som barn kan förstå utan att ta till lögner. Andra konsekvenser av att ljuga för barn är att det öppnar upp för dem själva att ljuga och ger acceptans för irrationellt tänkande.

Det sänder signaler att det är okej att ljuga om vissa saker, tänka irrationellt och att hålla för sant sådant som det saknas belägg för. Barns naturliga rationella tänkande, frågvishet och starka vilja att förstå bör uppmuntras, vårdas och fostras i stället för grumlas med osanning, irrationalitet och vidskepelse.

 

Det finns ingen ursäkt att vara oärlig. En lögn är en lögn även om den sägs för att alla andra ljuger, för att inte skada, eller för att skapa lite magi för barnen. Och en lögn blir inte mer sann för att den sägs av många; antalet som ljuger om något eller tror på något har inget att göra med hur sant något är. Och sanningen ska inte bara sägas när det passar, utan alltid. Ärlighet betyder att göra sitt bästa och att ta ansvar för det man säger och gör. Det är bara genom ärlighet vi kan förbättra världen! Det borde vi vara väldigt noga med att förmedla till barnen. Prata gärna om tomten och Jesus som de fiktiva, mytologiska figurer de är, men framställ inte tomten som verklig och julevangeliet som en historiebeskrivning för barnen, speciellt om du inte tror på det själv.

Att vara god, att göra rätt och att uppleva kärlek, skönhet, tacksamhet och gemenskap har, i motsats till vad många tänker, inget att göra med religion och fantasifigurer. Skönheten, magin och mystiken finns i verkligheten, så rikta all uppmärksamhet, förundran, vördnad, glädje och tacksamhet för det verkliga och för verkliga människor, och inte för myter, vidskepelser och fantasifigurer.

Det är bara i verkligheten och för verkliga varelser som vi kan göra skillnad.

Jag önskar alla en (h)ärlig jul!

 

Catarina Thestrup

Lärare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag