Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inte okej att ljuga för barnen om tomten

Catarina Thestrup.
Foto: Privat.
Tomte.
Foto: Robert F. Bukaty

Få föräldrar lurar sina barn om att fiktiva karaktärer som Harry Potter och Stålmannen och är verkliga. Ändå framställer de allra flesta tomten som verklig. Det är fel och sänder signaler att det är okej att ljuga om vissa saker, skriver läraren Catarina Thestrup.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Så här i jultider funderar vi kanske lite extra över vad vi kan göra för att ta väl hand om varandra och över hur vi kan bidra till en bättre värld.

Något som skulle förbättra våra relationer och världen avsevärt vore om vi slutade med lögner, alla lögner, även de små vita lögnerna och om vi riktade all vår välvilja mot verkliga relationer och inte mot fantasirelationer. 

Se, lev och verka i verkligheten och var ärlig! Och börja nu! Lura inte barnen om julens huvudfigurer – tomten och Jesus!

De flesta vuxna tycker att det är fel att luras och de ser det som en viktig uppgift att lära barnen att alltid vara ärliga. Men de ser ändå inget fel i att säga till barnen att tomten är verklig och att Jesus är Guds son och jordens frälsare trots att de inte tror det själva; det ses inte som oärligt utan som något fint och harmlöst som förgyller barnens jul med lite magi. Vad kan vara fel med det?

Men varför skulle det vara acceptabelt att ljuga för barnen om jultomten och religionsfigurer? I andra sammanhang anses det viktigt att barnen kan lita på vad föräldrarna säger och att lära barnen att skilja på verklighet och fantasi.

Få föräldrar lurar sina barn att andra fiktiva och mytologiska karaktärer såsom Harry Potter, Stålmannen och troll är verkliga, och de tänker för den sakens skull inte att de fråntar barnen något eller att de hämmar deras fantasi.


Om barnen fantiserar och tror att det finns ett spöke under sängen så tittar föräldrarna under sängen tillsammans med barnen och pratar med dem på ett rationellt sätt om att spöken inte finns. När barnen leker Batman, monster och påskhare spelar föräldrarna med, men ingen insisterar att figurerna är verkliga när leken är slut. På liknande sätt skulle vi kunna förhålla oss till tomten och Jesus och ändå behålla våra jultraditioner.

Det går att klä ut sig till tomten och leka ”tomten kommer med julklapparna” och att gå till kyrkan och lyssna på musik och uppleva stämning och gemenskap utan att spela med i lögner och utan att förvränga sanningen och verkligheten för barnen.

Även de små vita och till synes oskyldiga och ofarliga lögnerna får konsekvenser. De kostar i tillitskapital. Barn är sårbara och saknar egna filter och är helt beroende av vuxna (speciellt av sina föräldrar) för att förstå och tyda verkligheten.

Barn ska kunna lita till hundra procent på att föräldrar inte luras. Det går att tala om allt på ett sätt som barn kan förstå utan att ta till lögner. Andra konsekvenser av att ljuga för barn är att det öppnar upp för dem själva att ljuga och ger acceptans för irrationellt tänkande.

Det sänder signaler att det är okej att ljuga om vissa saker, tänka irrationellt och att hålla för sant sådant som det saknas belägg för. Barns naturliga rationella tänkande, frågvishet och starka vilja att förstå bör uppmuntras, vårdas och fostras i stället för grumlas med osanning, irrationalitet och vidskepelse.


Det finns ingen ursäkt att vara oärlig. En lögn är en lögn även om den sägs för att alla andra ljuger, för att inte skada, eller för att skapa lite magi för barnen. Och en lögn blir inte mer sann för att den sägs av många; antalet som ljuger om något eller tror på något har inget att göra med hur sant något är. Och sanningen ska inte bara sägas när det passar, utan alltid. Ärlighet betyder att göra sitt bästa och att ta ansvar för det man säger och gör. Det är bara genom ärlighet vi kan förbättra världen! Det borde vi vara väldigt noga med att förmedla till barnen. Prata gärna om tomten och Jesus som de fiktiva, mytologiska figurer de är, men framställ inte tomten som verklig och julevangeliet som en historiebeskrivning för barnen, speciellt om du inte tror på det själv.

Att vara god, att göra rätt och att uppleva kärlek, skönhet, tacksamhet och gemenskap har, i motsats till vad många tänker, inget att göra med religion och fantasifigurer. Skönheten, magin och mystiken finns i verkligheten, så rikta all uppmärksamhet, förundran, vördnad, glädje och tacksamhet för det verkliga och för verkliga människor, och inte för myter, vidskepelser och fantasifigurer.

Det är bara i verkligheten och för verkliga varelser som vi kan göra skillnad.

Jag önskar alla en (h)ärlig jul!


Catarina Thestrup

Lärare