Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inte första gången Kawesa stal någon annans idéer

Cecilia Gärding.Foto: Privat.

Jag var naiv, men sa att Victoria Kawesa kunde få ta del av min research, skriver Cecilia Gärding.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Victoria Kawesa, nyinvald partiledare för Feministiskt initiativ, skriver i sin debattartikel att mina anklagelser mot henne "saknar fog och grund". Hon påstår att jag inte presenterade några bevis för att hon plagierat mig. Det stämmer inte.

2013 polisanmälde jag, som hon själv skriver, henne för plagiat. Organisationen Cinemafrica försökte, med Kawesa i spetsen, att roffa till sig godbitarna av ett redan pågående projekt som jag var projektledare för. På andra afrosvenskars bekostnad.

 

LÄS MER: Jag var oprofessionell och slarvig – men har inte plagierat 

 

Bakgrunden till polisanmälan var följande: Hösten 2012 påbörjade jag projektet Kulturarvsagenterna, med syftet att skapa ett utbildningsmaterial för att beskriva hur etniska minoriteter har bidragit till det svenska kulturarvet, men också hur de har stereotypiserats. Jag var naiv, men sa att Kawesa kunde få ta del av min research då hon ville veta mer om mitt arbete för att nominera mig till styrelsen. På en föreläsning i februari 2013 presenterade jag unikt material om filmarvshistoria med fokus på stereotypa bilder av afrikaner. Kawesa gick sedan och sökte medel för ett identiskt projekt med Cinemafrica i ryggen. 

Som afrosvensk kvinna blev jag bestört och besviken att de som borde stötta afrosvenskar, gjorde det motsatta. När Cinemafrica fick avslag på sin ansökan valde jag att inte driva processen vidare. Det framkom också att Kawesa inte alls hade nominerat mig till styrelsen.

Det är mycket tråkigt att se att personer som framstår som antirasister och feminister praktiserar det motsatta än sin retorik.

 

Cecilia Gärding

VD för Afrikanska Diaspora Institutet

Filmregissör och författare