SLUTA SKÄRA NER. "Alliansen tog bort regeringens satsningar på ytterligare 252 miljoner till kulturen. Ytterligare 100 miljoner kronor ska bort så att man kan finansiera sänkt skatt för höginkomsttagare", skriver Alice Bah Kuhnke. Foto: Cornelia Nordström
SLUTA SKÄRA NER. "Alliansen tog bort regeringens satsningar på ytterligare 252 miljoner till kulturen. Ytterligare 100 miljoner kronor ska bort så att man kan finansiera sänkt skatt för höginkomsttagare", skriver Alice Bah Kuhnke. Foto: Cornelia Nordström

Inte ett söndagsnöje för höginkomsttagare

Publicerad

I fredags träffade Nobelpristagaren i litteratur, Patrick Modiano, Rinkeby- skoleelever som under hösten har läst och lärt om Modiano och hans böcker. Efter deras presentation var många av oss som samlats i Rinkeby bibliotek berörda. Modiano själv sa att det var den bästa dagen i hans liv.

Tyvärr var det inte den bästa dagen i kulturpolitikens liv.

 Samtidigt som vi lyssnade till elevernas inspirerande presentation satt alliansens och Sverigedemokraternas ledamöter i riksdagens kulturutskott och högg med yxan i kulturbudgeten.

Inte nog med att de tog bort hela den rödgröna regeringens satsningar på ytterligare 252 miljoner till kulturen. Ytterligare drygt 100 miljoner kronor ska bort från området så att man kan finansiera sänkt skatt för höginkomsttagare.

För en moderat riksdagsledamot kanske 365 miljoner kronor inte verkar så farligt. Kanske är det bara en summa bland en massa andra summor i en tabell.

I verkligheten innebär detta att satsningar på tillgänglighet, kvalitet och sänkta avgifter i Kultur- och musikskolan helt går om intet. Våra bibliotek kommer inte att kunna få möjlighet att arbeta för att bli arenor för demokratiutveckling och de professionella kulturskaparna kommer att få ännu sämre villkor än tidigare.

Bidraget till Kulturtidskrifterna skärs ned med hela 75 procent. Därmed skärs en rad röster bort ur samhällsdebatten. Mer än så är tydligen inte mångfalden och yttrandefriheten värd.

Detta är bara några av alla de satsningar som finansierats, prioriterats och påbörjats, men som nu läggs på is.

Till och med på tunn is.

Utöver nedskärningarna i kronor och ören får vi också svart på vitt att kulturen inte har något egenvärde. I alliansens världsbild är kultur en "bransch" som ska generera tillväxt. En teaterupplevelse är med all tydlighet precis lika värdefull som att producera tandkräm.

Den våta filt som har legat över kulturpolitiken de senaste åtta åren får nu ligga kvar efter att Sverigedemokraterna valt att rösta med alliansens budgetförslag.

Det är uppenbart att alliansen har tagit på sig att skära ned kulturpolitiken en gång för alltid. Men jag undrar ändå, var i debatten finns alla mina socialliberala vänner i Folkpartiet? Är ni stolta nu? Eller vad säger centerpartisterna om att kulturen nu förpassas till att vara en angelägenhet för stockholmare som har pengar över?

Häromveckan försökte Moderaternas Per Bill försvara alliansens nedskärningar på kulturen med att museer skulle få tillbaka en del genom sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar som jobbar i musei-shopen. Samma sak försöker alliansen med i debattartikeln här i Expressen. För att få ihop sin tragikomiska beräkning inkluderas numera drift av konferensanläggningar och campingverksamhet i kultursektorn.

"Alla jobb behövs" brukar det heta från alliansen. Nu vet vi att den omtanken inte gäller bibliotekarier, författare, bildkonstnärer eller andra kulturskapare. För de borgerliga är kultur på sin höjd ett söndagsnöje för höginkomsttagare. Det är inte ens något de hymlar med längre, tvärtom.

Nedprioriteringarna inom kultursektorn talar sitt tydliga språk. Den 22 mars kan du välja en annan väg.

 

Alice Bah Kuhnke

Kultur- och demokratiminister

fjarde.sidan@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag