Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inte en skattekrona till Eritreas diktator

Vilket parti beter sig egentligen mest som Donald Trump? Tobias Baudin (S) tycker att regeringens politik hotar demokratin. Karin Enström (M) tycker att Socialdemokraternas retorik är farlig.
Åsa Nilsson Söderström (L), kommunfullmäktigeledamot, Stockholm.
Foto: Pressbild
Camilla Cederlöf (L), gruppledare, Eskilstuna.
Foto: Per Groth
Peter Edholm (L), gruppledare och kommunalråd i opposition, Solna.
Foto: Peter Knutsson
Monica Lundin (L), kommunfullmäktigeledamot, Borlänge
Foto: Pressbild
Christina Soldan (L), gruppledare, Skellefteå.
Foto: MARIANNE NASSTROM
Lotta Wahlmino (L), gruppledare, Kalmar
Foto: Johannes Norlander
Eritreas president Isaias Afwerki.
Foto: Daniel Irungu / EPA
Maria Lindvall (L) gruppledare Umeå.
Foto: Pressbild
1 / 9

Sverige har blivit ett nav för den eritreanska regimens verksamhet i Europa. 

Naivt har vi låtit det ske. 

Men inte nog med det. 

Vi finansierar dess verksamhet, skriver flera lokalpolitiker från Liberalerna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Här i Sverige bor höga generalers familjer och regimtrogna som terroriserar och hotar eritreaner som kräver demokrati. Här tillåts ambassaden hålla järnkoll på alla med eritreanskt ursprung och tvingar dem att betala 2 procent av allt de tjänat sedan flykten. 

Här tillåter vi att män i uniform står på scen och hyllar både krigsbrotten i Tigray och den enväldige diktatorn Isaias Afewerki. 

Här betalar kommuner och stat bidrag till organisationer och kyrkor som tagits över av den Eritreanska regimen. 

FOI konstaterar i sin rapport ”Diaspora och påverkan från främmande makt” att den eritreanska regimen befäster sin makt och samlar in pengar via kulturella fester och firanden. På mer än 30 ställen i hela landet planeras nu sådana firanden i samband med självständhetsdagen. 

Det behövs krafttag från hela samhället för att stoppa den eritreanska regimens arbete i Sverige.

Den senaste tiden har det firats bland annat i Kalmar, Borlänge, Eskilstuna och Skellefteå. På själva självständighetsdagen den 24 maj hyllades diktaturen på Medborgarplatsen i Stockholm. Därefter får den eritreanska diasporan i Solna, Göteborg och Malmö den tveksamma äran att få betala för att fira den stat de har flytt ifrån. 

Det är viktigt att kommuner och privata aktörer är medvetna vad man stöttar när man hyr ut lokaler till dessa så kallade kulturella firanden. Det handlar inte om kultur – utan om att sprida en glorifierad bild av en diktatur och att samla in pengar till densamma. I Stockholm fick vi i fjol se hur män i miltäruniform skanderade slagord på scen till folkets hyllande och i Eskilstuna i helgen fick små barn skräckslagna bevittna en teater där en familj blir skjutna i huvudet. I Västervik däremot, ställdes arrangemanget in när lokaluthyraren fick reda på vilka som stod bakom den så kallade kulturella festen.

Här har vi lokalpolitiker en viktig roll i att se till att inte en enda skattekrona går till den eritreanska regimen. Därför måste vi vara noggranna med att de demokratikriterier som finns i många kommuner följs – både när det gäller bidrag till föreningar och uthyrning av lokaler. 

Fungerar inte

I Stockholm fungerar det inte. Vid ett flertal tillfällen har det ordnats hyllanden av diktaturen både i Husby träff och Eggeby gård. Det har också betalts bidrag till föreningar som hyllar diktatorn. Vi befarar att det ser likadant ut på flera ställen i landet. 

Vi som undertecknar denna artikel är liberala lokalpolitiker som jobbar hårt för att få stopp dessa aktiviteter. Men vi behöver hjälp. Det behövs krafttag från hela samhället för att stoppa den eritreanska regimens arbete i Sverige. Vår demokrati måste försvaras, och inte en skattekrona ska gå till den eritreanska regimen. 

Regeringen måste ta krafttag för att stoppa insamlingen av tvåprocentskatten och bidragen till regimtrogna kyrkor. 

Migrationsverket behöver se till att de som fått asyl på falska grunder och nu terroriserar oppositionella i Sverige får sina uppehållstillstånd indragna.

Polisen och Säpo måste ta ett helhetsgrepp på alla de anmälningar som gjorts av demokratiaktivister över årens lopp.

 Kommunpolitiker landet över måste bli bättre på att följa upp de föreningar som får bidrag eller nyttjar kommunens lokaler. Tydliga demokratikriterier är en självklarhet, men vi måste också se till att de följs.


Av Åsa Nilsson Söderström (L)

kommunfullmäktigeledamot, Stockholm

Camilla Cederlöf (L)

gruppledare, Eskilstuna

Peter Edholm (L)

gruppledare och kommunalråd i opposition, Solna

Maria Lindvall (L) 

gruppledare, Umeå

Monica Lundin (L)

kommunfullmäktigeledamot, Borlänge

Christina Soldan (L) 

gruppledare, Skellefteå

Sverker Thorén (L)

gruppledare, Västervik

Lotta Wahlmino (L)

gruppledare, Kalmar 

Ska det kosta pengar att åka ambulans?

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.