Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inse att januariavtalet är överspelat, Löfven

Se hela statsministerns första maj-tal.
Mitt i en pandemi tänker regeringen Löfven gå vidare med ett förslag som skulle göra folks hyror betydligt dyrare och ytterligare öka trångboddheten, skriver Jonas Sjöstedt.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG

Vänsterpartiet har stoppat punkter i januariavtalet tidigare. Vi kan göra det igen. Om regeringen går vidare med planerna på att införa marknadshyror och slå sönder anställningstryggheten väljer de en politisk kris som snabbt kan leda till nyval, skriver Jonas Sjöstedt (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige kämpar för att klara coronopandemin. Vi ändrar våra vanor och stannar hemma. Vi hjälper riskgrupper att isolera sig. Vi backar upp sjukvården, som spelar en helt avgörande roll för att klara krisen. Förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan den värsta perioden är över. Då kommer Sverige att ha förändrats. Många kommer att ha förlorat någon de älskar. Minnet av krisen kommer sätta spår hos de allra flesta. 

För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att inte glömma och gå vidare. Det som har hänt får aldrig hända igen. Krisen har visat på många svagheter i vårat samhälle. Nu är det politikens skyldighet att rätta till dessa svagheter. 

Sjukvården måste stärkas

Under krisen har de allra flesta fått upp ögonen för hur avgörande det gemensamma är – vår välfärd och våra myndigheter. Vi i Vänsterpartiet menar att sjukvården och äldreomsorgen måste stärkas inte bara under krisen, utan också efteråt. Otrygga anställningar måste omvandlas till fasta trygga jobb. Vården måste få de resurser den behöver även under längre sikt. Vi ser att det behövs beredskapslager med mediciner och respiratorer, och ett fungerande civilförsvar. 

Vänsterpartiet är redo att förhandla med regeringen. Vi tar ansvar för Sverige.

Under mitt första maj-tal i dag kommer jag fokusera på detta. Men också på vad som händer om otryggheten i samhället ökar ännu mer. Vad som skulle hända om januariavtalets planer på att införa marknadshyror och försämra anställningstryggheten besannades. 

Januariavtalets brister blir tydligare

Krisen har också tydliggjort hur aparta många av förslagen i januariavtalet är. Smittspridningen har varit störst i de områden där människor redan i dag bor trångt. Där de gamla bor hos sina barn för att de inte har råd att skaffa något eget. Där det finns liten möjlighet att isolera sig mot smittan, även om du är en riskgrupp. 

I det läget planerar regeringen att gå vidare med januariavtalets planer på att införa marknadshyror. Mitt i en pandemi tänker man gå vidare med ett förslag som skulle göra folks hyror betydligt dyrare och ytterligare öka trångboddheten. Det är helt fel väg att gå. Istället behöver vi bygga fler bostäder och lägenheter med rimliga hyror. 

På arbetsmarknaden har krisen gjort det tydligt att vi behöver mer trygghet, inte mindre. Den senaste tiden har över tiotusentals förlorat sina jobb. Timanställda och vikarier drabbades först, ofta utan tillgång till a-kassa. Folk med tillfälliga anställningar hade inte råd att sjukskriva sig trots myndigheternas uppmaningar. 

Tryggheten fortsätter urholkas

När det gällde ställde fackföreningarna upp och levererade rekordmånga avtal om korttidspermittering för att rädda företag undan konkurs. Svaret på detta borde vara starkare anställningstrygghet och bättre skydd vid sjukdom och arbetslöshet. Trots det har partierna bakom januariavtalet meddelat att de kommer fortsätta urholka anställningstryggheten som planerat. 

Men vet ni, det är dags att inse att januariavtalet är överspelat. Istället för stora skattesänkningar för rika, måste nya resurser tillföras vården, äldreomsorgen och skolan. Vi behöver förbättra för dem som slagits ut från arbetsmarknaden med mer utbildning och en permanent förbättrad a-kassa. Vi behöver offentliga investeringar för att pressa tillbaka arbetslösheten och få i gång ekonomin. De med högst inkomster måste bidra mera om vi ska klara detta.

Kan snabbt leda till nyval

Vänsterpartiet har stoppat punkter i januariavtalet tidigare. Vi kan göra det igen. Om regeringen går vidare med planerna på att införa marknadshyror och slå sönder anställningstryggheten väljer de en politisk kris som snabbt kan leda till nyval. Det vore mycket oklokt i detta läge. 

För att komma ur den ekonomiska kris coronavisuset orsakat behöver vi i stället en plan för grön omställning, bättre välfärd och mer jämlikhet. Vänsterpartiet arbetar med de förslagen och vi är redo att förhandla med regeringen för att förverkliga en sådan plan. Vi tar ansvar för Sverige.


Av Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet