Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inrätta ett fristående centrum för veteraner

Veteranerna förtjänar hela nationens största tacksamhet och respekt, skriver debattörerna. Bild från Veterandagen 2016.Foto: Christine Olsson/TT
Pål Jonsson (M), riksdagsledamot och ordförande i försvarsutskottet.Foto: MODERATERNA
Annicka Engblom (M), riksdagsledamot och Årets veteran 2018.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tack vare att svenska män och kvinnor är villiga att göra uppoffringar i Sverige, i närområdet och globalt är vi ett säkrare land. 

Vi vill liksom veteranorganisationerna inrätta ett från Försvarsmakten fristående centrum för veteraner, skriver Pål Jonson (M) och Annicka Engblom (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I morgon högtidlighålls Veterandagen runtom i landet för att hedra alla de svenska kvinnor och män som sedan 1956 i fredens tjänst deltagit i över 120 internationella uppdrag i omkring 60 länder. Svenskar som ställt upp och varit beredda att utsätta sig själva för stora risker och påfrestningar för andra människors säkerhet och mänskliga rättigheter. För sina insatser förtjänar alla dessa veteraner, militära som civila, hela nationens största tacksamhet och respekt.

Årets ceremonier under Veterandagen kommer dock på grund av pandemins restriktioner att se annorlunda ut än tidigare år. Försvarsmaktens stora högtidlighållande vid veteranmonumentet Restare i Stockholm kommer att direktsändas utan publik. Ceremonier vid veteranmonument vid andra platser runtom i landet kommer att hållas begränsat eller ställas in. Trots rådande kris kan vi dock alla hedra våra veteraner på andra sätt genom att ägna dem alla en tanke eller hissa flaggan, för de som har möjlighet till det. Sedan 2018 är Veterandagen allmän flaggdag, efter Moderaternas initiativ.

Frustrationen växer

Under alliansregeringen togs ett helhetsgrepp om veteranpolitiken för att lyfta och omhänderta veteranernas och deras anhörigas behov. Försvarsmaktens inrättande av en veterandag och ett veterancentrum har varit steg i rätt riktning, men tyvärr saknas fortfarande kunskap hos den breda allmänheten om de militära och civila veteranernas insatser. Vidare växer en frustration inom veteranrörelsen över att utvecklingen av veteranpolitiken avstannat under den nuvarande regeringen. En frustration vi moderater delar.

Det växer en frustration inom veteranrörelsen över att utvecklingen av veteranpolitiken avstannat under den nuvarande regeringen, skriver debattörerna.Foto: ERIK ÅHMAN/KVP

Vi vill liksom veteranorganisationerna inrätta ett från Försvarsmakten fristående centrum för veteraner. Förutom att vara en samlingspunkt för både veteranorganisationer, militära som civila veteraner och deras anhöriga, skulle man under ett fristående veterancenters paraply utöver stödjandeverksamhet kunna samla både informations- och forskningsinsatser kring de utmaningar som veteraner kan drabbas av, såväl under insatser som vid hemkomst. Det skulle vidare kunna medverka till en bättre samverkan mellan försvarsmakt, myndigheter och näringsliv för att ta vara på veteraners kompetenser. En god förebild hur det skulle kunna utformas finns i vårt grannland Norge.

Det skulle vara ett viktigt steg i utvecklingen av en sammanhållen svensk veteranpolitik.

Viktiga uppoffringar

Sveriges försvar börjar hemma i vårt eget land, men både de militära och civila internationella insatserna är en viktig del av vårt försvar. Vi lever i en allt mer globaliserad värld. Det som händer i andra delar av världen påverkar oss i Sverige. Det har blivit ännu tydligare i spåren av coronapandemin och vilka internationella insatser som kommer att krävas i framtiden.

Tack vare att svenska män och kvinnor är villiga att göra uppoffringar i Sverige, i närområdet och globalt är vi ett säkrare land. De är människorna vi högtidlighåller i morgon på Veterandagen.

 

Pål Jonson (M)

Ordförande försvarsutskottet

Annicka Engblom (M)

Ersättare försvarsutskottet och Årets veteran 2018