De senaste hundra åren har livsmedelsindustrin försett oss med en tilltagande mängd av produkter som är baserade på vegetabiliska råvaror. Sockret har kommit in som en stor del av matintaget. Många har blivit sockerberoende. Sockret, fruktosen, har en mång- skiftande skadlig effekt i våra kroppar, och är en stor orsak till diabetes, hjärtsjukdom, cancer med mera. Även stärkelsen i den vegetabiliska maten blir till blodsocker, glukos, i vårt blod.
Äter man mycket stärkelse så måste kroppen producera mycket insulin för att få ner det höga blodsockret som blir. Det är vetenskapligt bevisat att både högt blodsocker och högt blodinsulin bidrar till risken för hjärtinfarkt, cancer och demens.
Det finns vetenskapliga studier som tyder på att de industriellt processade vegetabiliska fetterna, margarinerna, medför ökad frekvens av allergier och astma hos barn.
Hjärtinfarkt var en knappt existerande sjukdom för hundra år sen, nu har den blivit den vanligaste dödsorsaken.
Under den tiden har de vegetabiliska industriprodukterna ökat, från små lanthandlar till stora livsmedelshallar. Socker, stärkelse och vegetabiliska fetter dominerar som råvaror.
Att de senaste 50 årens forskning entydigt skulle bevisa att vegetabilisk kost är bättre för hälsan än animalisk överensstämmer inte med sanningen.
Annika Dahlqvist
LCHF-förespråkare och läkare