Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inget stöd för att grönsaker är nyttigare än kött

Foto: Mikael Sjöberg

Människans ursprungliga föda är animalisk kost. För cirka 10 000 år sen började människorna att odla vegetabilier, som spannmål, ris och majs. Det finns inget som tyder på att de blev friskare av att äta dessa, men de fick större tillgång på mat, och befolkningen kunde växa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De senaste hundra åren har livsmedelsindustrin försett oss med en tilltagande mängd av produkter som är baserade på vegetabiliska råvaror. Sockret har kommit in som en stor del av matintaget. Många har blivit sockerberoende. Sockret, fruktosen, har en mång- skiftande skadlig effekt i våra kroppar, och är en stor orsak till diabetes, hjärtsjukdom, cancer med mera. Även stärkelsen i den vegetabiliska maten blir till blodsocker, glukos, i vårt blod.

Äter man mycket stärkelse så måste kroppen producera mycket insulin för att få ner det höga blodsockret som blir. Det är vetenskapligt bevisat att både högt blodsocker och högt blodinsulin bidrar till risken för hjärtinfarkt, cancer och demens.

Det finns vetenskapliga studier som tyder på att de industriellt processade vegetabiliska fetterna, margarinerna, medför ökad frekvens av allergier och astma hos barn.

Hjärtinfarkt var en knappt existerande sjukdom för hundra år sen, nu har den blivit den vanligaste dödsorsaken.

Under den tiden har de vegetabiliska industriprodukterna ökat, från små lanthandlar till stora livsmedelshallar. Socker, stärkelse och vegetabiliska fetter dominerar som råvaror.

Att de senaste 50 årens forskning entydigt skulle bevisa att vegetabilisk kost är bättre för hälsan än animalisk överensstämmer inte med sanningen.

Annika Dahlqvist

LCHF-förespråkare och läkare