Inget reafynd kan trösta dig när klimatet kollapsar

Skogsbränderna i Kalifornien har i skrivande stund krävt minst 86 människoliv och ödelagt 10 000 hem. Av de tio mest destruktiva bränderna i Kaliforniens historia har sex inträffat de senaste tre åren, skriver Isabella Lövin.
Foto: NOAH BERGER/TT
Isabella Lövin är språkrör för Miljöpartiet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Den nya globala högtiden Black Friday bär passande nog sorgens färg.

Du som försöker shoppa dig lycklig i dag ska veta att den överkonsumtion som pågår hotar våra liv, skriver MP:s språkrör Isabella Lövin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BLACK FRIDAY. I dag är det ”Black Friday” över hela världen. En ny global konsumtionsdag, inte kopplad till högtider som jul, påsk, nyår eller All helgona. Nej, nu har konsumtionen själv fått sin egen högtidsdag. Festen är att en gång om året få hänga på låset till affärer som säljer tokbilliga grejer. Vad varje marknadsförare vet är förstås att människor lockas att köpa saker man inte behöver. Klockan tickar, i morgon är det för sent. Så vi köper på oss mer grejer som kan fylla redan överfulla skåp och källarförråd, samtidigt som vi alla vet att vi lever i en tid av klimatförändringar, växande sopberg och hav fulla med plastförpackningar. Det är inte annat än passande att denna fredag bär sorgens färg.

10 000 hem har brunnit ner i Kalifornien

Den överkonsumtion som pågår i den rika delen av världen hotar rent konkret våra liv. När jag klickat bort annonserna för superbilliga platt-tv-apparater läser jag nyheterna på nätet. Enorma skogsbränder härjar fortfarande i Kalifornien i USA.  De har i skrivande stund krävt minst 86 människoliv. Över 10 000 hem har brunnit ner. Människor berättar om hur de tvingas kasta sig in i bilen och lämna allt de äger. Brandsäsongen i Kalifornien har varit extrem, men mycket talar för att det extrema är det nya normala. Av de tio mest destruktiva bränderna i Kaliforniens historia har sex inträffat de senaste tre åren.


LÄS MER: Reglera folkets flygresor i en motbok


Foderpriserna exploderar i Sverige

För bara någon månad sedan slogs värmerekord på löpande band runtom på norra halvklotet. Juli var den överlägset varmaste någonsin på många håll i Sverige. Höstregnen har nu minskat risken för skogsbränder, men bönderna lider fortfarande av de förlorade skördarna. Foderpriserna har exploderat efter den kruttorra, brännheta sommaren. Kön till slakterierna är lång.


LÄS MER: Den som inte sjunger med i klimatkören brännmärks


Varningsklockor världen runt 

Och de extrema väderhändelserna fortsätter. I Venedig i Italien står vattnet en och en halv meter över det normala efter kraftiga regnväder. Hela detta världsarv riskerar att sjunka när framtidens extremväder och stigande havsnivå äter sig upp för de medeltida husfasaderna, centimeter för centimeter.

På Teneriffa slår extrema havsvågor sönder strandhotellens balkonger. På Mallorca omkom för några veckor sedan tio personer efter den förödelse som orsakades av extrema skyfall. Australien har haft extrem torka, långt innan det ens blivit sommar där.


LÄS MER: Så slösade staten bort våra miljarder – och miljön


Din efterfrågan ger utsläpp utomlands

Klimatförändringarna är här och nu. De utsläpp som skapas i Sverige har visserligen minskat de senaste decennierna. Men räknar man in utsläppen som orsakas av konsumtion av saker som tillverkas utomlands så blir bilden en helt annan, då är utsläppen ungefär lika höga som de var på 90-talet.

Om vi ska lyckas bromsa klimatförändringarna i tid måste alla utsläpp minska. Därför har Miljöpartiet drivit igenom att Sverige ska börja mäta de totala utsläppen, också de som skapas av prylar som tillverkats utomlands, eller av våra flygresor till andra länder. Nästa steg blir att också sätta mål för hur mycket dessa utsläpp ska minska, det är en absolut nödvändighet om vi ska undvika en framtida klimatkollaps.


LÄS MER: Klimatet har inte tid med Fridolins vantolkningar 


Här är vi nu. Jordens varningsklockor dånar i kör, samtidigt som miljarder spenderas på att rikta vår uppmärksamhet åt ett annat håll. Konsumera dig lycklig. Dämpa oron med ett riktigt bra fynd en svart och deppig fredag. Gång på gång möts vi av budskapet att vi i första hand är konsumenter. Som om det skulle vara vår viktigaste roll. Men inget kan vara mer fel.

Låt denna svarta dag bli vändningen

Astronauter som sett jorden utifrån har beskrivit hur de drabbats av en insikt: att jorden är mänsklighetens farkost, vårt enda moderskepp i rymden. Och mänskligheten är inte bara passagerare på skeppet, utan besättningen. Precis så är det. Det är hög tid att börja ta ansvar för vår framtid. Vänd denna svarta dag till att bli dagen då du tar kommando, och hjälper till att hela vår planet. 

Det är din och min viktigaste roll. 


Av Isabella Lövin

Språkrör för Miljöpartiet de gröna