Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inget hinder att starta ett nytt parti i Ukraina

Martin Kragh, ekonomie doktor vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier.

Kjell Albin Abrahamson har rätt i att demokratins spelregler ska gälla även en sittande regerings meningsmotståndare. Det är emellertid inkorrekt som han skriver att det ukrainska parlamentet den 24 juli i år "förbjöd... existensen av Ukrainas kommunistiska parti." Kommunistpartiet blev inte förbjudet. Däremot upplöstes partiets parlamentsfraktion, måhända på sätt som under normala omständigheter inte varit acceptabla.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Dilemmat är att Ukrainas omständigheter är långt ifrån normala. Sedan Rysslands annektering av Krim den 27 februari ligger Ryssland och Ukraina i krig. Löst sammansatta förband under ryska befäl har under våren och sommaren belägrat ukrainska städer i Luhansk och Donetsk. Inte sedan 1945 har något liknande skett i Europa.


Det ukrainska kommunistpartiets parlamentsfraktion upplöstes på grund av dess stöd åt det ryska agerandet. Partiet anses nämligen ha stött annekteringen av Krim och oroligheterna i östra Ukraina. En domstol ska i augusti pröva huruvida partiets agerande är att betrakta som landsförräderi. Ifall de bedöms skyldiga kan partiet komma att också förbjudas, och dess företrädare dömas till fängelse. Även i händelse av en fällande dom, finns där emellertid ingenting som hindrar ukrainska kommunister att starta ett nytt parti.

 

Martin Kragh

Ekonomie doktor vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!