Gabriel WIkström (S), Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Foto: Ylwa Yngvesson
Gabriel WIkström (S), Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Foto: Ylwa Yngvesson

Inget företräde till alternativmedicin

Publicerad

Det är på sätt och vis märkligt att skriva en replik när man är överens om det mesta. Men i Expressen söndagen den 11/1 tar Barbro Westerholm och Anna Starbrink upp ett missförstånd. Låt mig vara tydlig: det är inte regeringens uppfattning, och inget regeringen överväger, att antroposofiska preparat skulle få en gräddfil till registrering eller godkännande som läkemedel.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tvärtom handlar den pågående processen om att få slut på decennier av särbehandling genom ständiga beslut om undantag från det ordinarie regelverket för läkemedel. De grundläggande principer som gäller i svensk och europeisk läkemedelslagstiftning ska tillämpas även på antroposofiska preparat.

Läkemedelsverket har utrett ett antal sätt som detta kan ske på. Dessa ska nu skickas ut på remiss.

Som ansvarig minister har jag några ingångsvärden i den fortsatta processen:

- Det är Läkemedelsverket som ska avgöra vilka preparat som ska godkännas eller registreras. Det ska inte vara separata regeringsbeslut.

- Läkemedel ska prövas i en enskild process för varje enskilt preparat. Dessa processer ska vara av samma art för så kallade antroposofiska läkemedel som för andra jämförbara preparat.

Som patient ska man alltid kunna lita på hälso- och sjukvården; de läkemedel som används inom den inkluderat.

Jag för gärna en dialog med Folkpartiet och andra partier om den exakta utformningen av det kommande förslaget kring hur dessa medel ska regleras.

 

Gabriel Wikström (S)

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag