Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inget företräde till alternativmedicin

Gabriel WIkström (S), Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister
Foto: Ylwa Yngvesson

Det är på sätt och vis märkligt att skriva en replik när man är överens om det mesta. Men i Expressen söndagen den 11/1 tar Barbro Westerholm och Anna Starbrink upp ett missförstånd. Låt mig vara tydlig: det är inte regeringens uppfattning, och inget regeringen överväger, att antroposofiska preparat skulle få en gräddfil till registrering eller godkännande som läkemedel.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tvärtom handlar den pågående processen om att få slut på decennier av särbehandling genom ständiga beslut om undantag från det ordinarie regelverket för läkemedel. De grundläggande principer som gäller i svensk och europeisk läkemedelslagstiftning ska tillämpas även på antroposofiska preparat.

Läkemedelsverket har utrett ett antal sätt som detta kan ske på. Dessa ska nu skickas ut på remiss.

Som ansvarig minister har jag några ingångsvärden i den fortsatta processen:

- Det är Läkemedelsverket som ska avgöra vilka preparat som ska godkännas eller registreras. Det ska inte vara separata regeringsbeslut.

- Läkemedel ska prövas i en enskild process för varje enskilt preparat. Dessa processer ska vara av samma art för så kallade antroposofiska läkemedel som för andra jämförbara preparat.

Som patient ska man alltid kunna lita på hälso- och sjukvården; de läkemedel som används inom den inkluderat.

Jag för gärna en dialog med Folkpartiet och andra partier om den exakta utformningen av det kommande förslaget kring hur dessa medel ska regleras.


Gabriel Wikström (S)

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister